29 Iul 2010

Câinii imită comportamentul stăpânilor

Un studiu a arătat că animalele noastre de companie preferate imită foarte repede mişcările stăpânilor.

Conform unui nou studiu, câinii imită automat mişcările proprietarilor, fiind un comportament crucial în învăţarea structurii sociale.

Cercetătorii austrieci cred că acest fenomen, unde simpla observare al unui comportament fizic se poate imita, este evident la mai multe animale.

Studiul condus de către dr. Friederike Range de la Universitatea din Viena, Austria, sugerează că felul în care oamenii interacţionează şi se joacă cu câinii lor influenţează această abilitatea de imitare.

„Nu este un lucru spontan”, a declarat Range. „Câinii au nevoie de mult antrenament pentru a învăţa”. Împreună cu colegii săi, Range au investigat acest comportament într-o serie de experimente care foloseau un test simplu de deschidere a unei uşi.

Potrivit bbc.co.uk, proprietarii arătau căţeilor cum se deschide uşa, fie cu mâna, fie cu gura. „Când stăpânii foloseau mâna, câinele trebuia să deschidă uşa cu ajutorul lăbuţei pentru a primi o recompensă”, a explicat Range. „Când foloseau gura şi câinele trebuia să folosească aceeaşi tehnică”.

Un al doilea grup de câini a folosit o metodă alternativa. Dacă stăpânul folosea mâna, ei trebuiau să deschidă cu gura şi viceversa. Câinii care au folosit a prima metodă au prins mult mai repede mişcarea decât cei din al doilea grup.

Sursa: Realitatea


Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.