acum 14 ani

Cainii singuri acasa

Cainii au des parte de asta in zilele noastre. Nu mai trebuie sa piarda ore in sir in cusca de afara ; deseori, sunt tinuti in casa si tratati ca niste membri ai familiei. Insa, desi ne-am schimbat atitudinea fata de animalele noastre de companie, ne-am schimbat si stilul de viata si nu mai suntem atat de disponibili.

Deseori, ambii parinti sunt la serviciu iar copii sunt la scoala, asa ca, desi cainii nu mai trebuie sa indure conditiile de afara, ei trebuie sa se lupte cu singuratatea din timpul zilei, cu prea putine activitati care sa le ocupe timpul. Din punctul de vedere al stapanului, casa ar fi ideala : covoare pufoase, mobila eleganta si un decor chic, insa cainii nu apreciaza un mediu atat de rafinat si ar prefera de departe sa socializeze cu oameni sau cu alti caini, sau sa fugareasca o frunza pe-afara.

Ca si copiii, cainii au un program ce difera de al adultilor, si au placeri si antipatii diametral opuse.

Unii caini cu personalitati de « tipul B » ar putea trage un pui de somn in lipsa stapanilor lor, iar cand acestia se intorc, sa-i gaseasca cascand si intinzandu-se lenesi. Alti caini mai impulsivi, de « tipul A », ar putea suferi de o plictiseala si stres ingrozitoare in lipsa stapanilor lor. Semnele razbunatorului sunt usor de observat : cosul de gunoi este rasturnat, usile dulapurilor larg deschise, debaraua a fost atacata, perne sau foi distruse s.a.m.d. Desi sindromul anxietatii la separare este bine cunoscut, scenariul cainelui plictisit este diferit de anxietatea separarii si reprezinta incercarile ingenioase ale unui caine care « este plictisit pana la moarte » de a gasi ceva de facut care sa ii ocupe timpul.

In incercarea de a face o diferenta intre un caine cu sindromul anxietatii la separare si unul care este pur si simplu plictisit, ar trebui sa va puneti urmatoarele intrebari :

Ati luat cainele de la un adapost sau un centru pentru animale ?

A avut mai multi stapani ?

L-ati luat cand avea o varsta mai mare de trei luni ?

Este un « caine Velcro » ? (Va urmareste oriunde ati merge ?)

Pare sa fie nelinistit cand va pregatiti de plecare ?

Schelalaie sau latra dupa ce plecati ?

Isi face nevoile DOAR in absenta dumneavoastra ?

Distruge lucruri DOAR in absenta dumneavoastra ?

Refuza sa manance cat sunteti plecat?

Va intampina mult prea entuziasmat cand ajungeti acasa ?

Daca ati raspuns la cel putin 5 dintre aceste intrebari cu « da », atunci raspunsul ar putea fi « anxietatea separarii ». Daca exista indoieli cu privire la starea de agitatie sau de neliniste a cainelui cat timp sunteti plecat de acasa, ar fi indicat sa il inregistrati. Cainii ce sufera de anxietatea separarii sunt vizibil nelinistiti, se plimba de colo-colo,  gafaie, schelalaie sau latra, in timp ce cainii plictisiti se plimba prin casa incercand sa gaseasca ceva de facut. De asemenea, este posibil sa se ridice si sa se aseze frecvent si sa se comporte intr-un mod nelinistit ca si cum ar fi indecisi (si probabil ca sunt).

Cheia rezolvarii acestei probleme este « Imbogatirea mediului ». Mai jos este o lista cu masuri pe care stapanii le pot lua pentru a reduce din starea de plictiseala a cainelui lor in timpul orelor de « detentie » petrecute singuri acasa.

  1. Gasiti-i un caine cainelui dumneavoastra.  Desi aceasta masura este rareori eficienta pentru a ajuta cainele sa treaca peste anxietatea separarii, poate fi o masura de ajutor pentru cainele dumneavoastra plictisit – atat timp cat cei doi caini se inteleg. Insa, trebuie sa aveti grija sa nu aduceti un caine agresiv, cu un nivel al instinctului de vanatoare ridicat – ar avea exact efectul opus. Daca nu sunteti siguri, rugati un expert sa va ajute in alegerea cainelui potrivit pentru cainele dumneavoastra si indreptati-va catre un specimen mai tanar si cu un temperament scazut.
  2. Angajati o persoana care sa va plimbe cainele. Majoritatea cainilor apreciaza vizitele de la pranz ale unei persoane care plimba caini, ce aduce cu sine o pauza binevenita de la un program mult prea pasiv.
  3. Centru de zi pentru caini. Aceasta este varianta imbunatatita a persoanei care plimba caini. Problema aici este reprezentata de costurile ridicate si sunt, probabil, disponibile doar cainilor mici.
  4. Ladite pentru caini. Oferindu-i unui caine o ladita ii oferiti un spatiu al lui, un loc in care poate sta sa se relaxeze. In caz contrar, majoritatea cainilor vor improviza, gasind liniste sub o masa, sub un pat sau dupa o canapea. Laditele nu trebuie folosite ca loc pentru pedeapsa sau ca inlocuitor pentru un mijloc adevat de dresare. Cred ca este rareori, daca niciodata, indicat sa inchizi un caine in ladita lui toata ziua daca sunteti plecat, insa o ladita deschisa este cu totul alt lucru.
  5. Puzzleuri din mancare/ mancare agatata in diverse locuri. Majoritatea oamenilor s-au obisnuit sa isi hraneasca cainele dimineata, inainte de a pleca de acasa. Cainele devoreaza toata mancarea si apoi nu mai are nimic altceva de facut toata ziua. Ar fi indicat sa manance dupa ce ati plecat sau sa aranjati in asa fel incat mancarea sa fie descoperita de caine dupa ce ati plecat.
  6. Radio/TV. Multi oameni deja lasa un televizor sau un radio aprins pentru cainii lor atunci cand pleaca. « Efectul zgomotului alb » pare sa fie linistitor pentru caine si, astfel, ar putea sa fie o solutie salvatoare. Ganditi-va astfel : orice sunet melodic/intr-un ritm melodios (nu « heavy metal ») sau chiar si un fundal cu bolboroseli este mai bun decat linistea sau un ceas ce ticaie deasupra semineului. Majoritatea animalelor prefera sa vada imagini cu alte animale sau imagini din natura.
  7. Camera cu vedere. Unele dintre cele mai bune imagini de care se poate bucura un caine singur acasa este experienta « televizorului adevarat » – observand lumea de afara printr-o fereastra cu vedere panoramica.
  8. Obiecte de trecere. Unii oameni au afirmat ca au lasat prin casa unele articole de imbracaminte impregnate cu mirosul lor, pentru a oferi alinare cainelui. Cainele este liber sa se ghemuiasca in hainele respective in absenta stapanului si sa isi aminteasca de vremurile bune.
  9. Alternarea jucariilor. Stapanii binevoitori lasa jucarii prin casa in absenta lor. Aceasta este o strategie ce ajuta foarte mult, insa doar daca jucariile sunt interesante si noi. Se pare ca jucariile mobile sau cele care se pot rontai sunt cele mai distractive si solutia pentru a pastra nivelul de interes al cainelui este sa le alternati.
  1. « Un caine obosit este un caine cuminte ». Chiar si, am putea agauga, un caine fericit. Exercitiile produc serotonina in creier, avand un efect calmant si stabilizand atat starea de spirit a omului, cat si a animalului. Un caine care a alergat timp de 20 sau 30 de minute inainte de plecarea stapanului va fi mai putin nelinistit, mai calm si pregatit pentru a dormi.
  2. Usa pentru caine/ curte imprejmuita (exceptand probabil orasele mari). In cazul in care locuiti in afara orasului si aveti o curte imprejmuita, ar fi o idee buna sa ii dati voie cainelui sa iasa afara cand vrea.

Exista multe moduri de a face vietile cainilor nostri mult mai interesante si active in lipsa noastra. Unii caini s-ar descurca foarte bine numai cu unele dintre masurile discutate mai sus. Totusi, ar fi indicat sa va ganditi bine daca vreti sa aveti un animal de companie extrem de sociabil ca un caine daca stiti ca nu veti fi prezent in viata acestuia ore la rand in fiecare zi. Este de preferat sa alegeti momentul potrivit din viata dumneavoastra pentru a adopta un caine – moment in care sunteti dispus sa petreceti suficient timp alaturi de animalul dumneavoastra de companie si sa nu deveniti un parinte delasator. Pentru cei pentru care acest sfat vine prea tarziu, bucurati-va, folositi cu incredere sfaturile discutate mai sus si aveti grija de prietenul dumneavoastra.