acum 12 ani

Câinii, ţigările şi infractorii

Câinii, ţigările şi infractorii

Încă opt echipe canine vor fi active începând cu luna august, în punctele vamale din toata ţara, în scopul reducerii contrabandei cu ţigarete. Finalizarea cursurilor de pregătire pentru depistarea produselor din tutun, cursuri desfăşurate în perioada mai-iulie, în cadrul Centrului de Instruire din Giurgiu, a fost marcată printr-o ceremonie de absolvire la care au participat reprezentanţi ai companiei JTI Romania.

Cele opt echipe reprezinta ultima serie dintr-un total de 28, prevazute intr-un Program de asistenta, dotare si formare a echipelor canine, convenit la finele anului 2010 intre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si JTI Romania. Fiecare echipa este formata dintr-un lucrator vamal, un caine dresat pentru depistarea tutunului si un mijloc de transport amenajat special pentru transportul patrupedelor. Pe langa mijloacele de transport, JTI asigura echipamentul si hrana echipelor pe durata trainingurilor, hrana cainilor pe o perioada de un an, precum si tigaretele necesare pentru antrenament.

JTI a fost prima companie de tutun din Romania care a semnat, in 2005, un Protocol de colaborare in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete, cu ANAF. Ulterior, colectarea accizelor a fost transferata de la ANAF in responsabilitatea ANV, asadar JTI Romania a semnat, in 2008, un Protocol de colaborare si cu acesta institutie, document care este in vigoare si in prezent. Principiul de baza al Protocolului il reprezinta sprijinul mutual in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.

Cainii dresati sunt foarte eficienti in combaterea traficului ilicit cu tigarete. In primele sase luni ale anului, echipele canine active in punctele vamale au realizat capturi de circa 4,5 milioane tigarete, a caror valoare depaseste 640.000 euro. Cuantumul amenzilor s-a ridicat in perioada ianuarie-iunie 2012 la peste 1,1 milioane euro. De asemenea, au fost retinute 16 autoturisme modificate pentru transport ilegal de tigarete, in valoare de aproximativ 40.000 euro.

Conform datelor din luna mai ale companiei de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor se mentine la circa 13%. Prin comparatie, în luna ianuarie 2010, contrabanda atinsese nivelul record de 36,2% din totalul pietei.”Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA. Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro. Pentru ca piata neagra sa scada si pe viitor, legislatia trebuie sa fie imbunatatita in continuare, Calendarul de majorare a accizelor, publicat in Codul Fiscal, sa fie respectat si dialogul cu institutiile de aplicare a legii continuat in acelasi ritm.”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs & communications, JTI Romania & Moldova.