29 Oct 2009

Călătoria spre casă a noului tău căţeluş

Când părinţii află că vor deveni părinţi, încep să facă tot felul de aranjamente. Astfel, una din camere devine un loc special, personalizat pentru copil, cămara dă pe-afară de rezervele de lapte praf, se cumpără biberoane şi scutece în cantităţi enorme, se aleg jucăriile şi suzetele, ba chiar şi viitorul doctor al copilului etc. Aceleaşi pregătiri sunt necesare şi pentru un căţeluş, trebuie să te gândeşti la echipamentul necesar, la călătoria spre noua lui casă şi la activităţile lui, la hrană şi la vizitele la veterinar.

Călătoria spre casă a noului tău căţeluş

Echipament

Căţeluşul va avea nevoie de propria lui cameră sau cel puţin de un loc pe care să-l recunoască drept al lui, plus o cuşca sau un coş mare. De preferat ar fi să te orientezi după o cuşca sau un coş care să fie confortabile şi când căţeluşul tău va ajunge la maturitate. Să nu uiţi de vase speciale pentru apă şi mâncare, de jucării de ronţăit, de o zgardă şi o lesă, de un sac de hrană uscată pentru pui de calitate bună şi de o grămadă de ziare şi training pads.

Călătoria lui spre casă cu maşina

In sfârşit e timpul să-l aduci pe cuţu acasă. Primul pas necesar este transportul căţelului cu maşina de la adăpost la noua lui casă. Este important să eviţi ca această călătorie sa fie perceputa de cuţu ca o experienţă extrem de stresantă, deoarece problema principală a câinilor cu mersul cu maşina, nu este aşa cum cred oamenii „răul de maşină”, ci neliniştea provocată de vibraţii, de sunete şi mult mai puţin de mişcare. Mulţi câini care au dificultăţi cu mersul cu maşina, încep să devină agitaţi sau să aibă probleme cu stomacul chiar înainte ca şoferul să pornească motorul. De aceea este important ca prima lor călătorie cu maşina să nu devină o experienţă traumatizantă care să revină constant.

Inainte să părăsiţi adăpostul, încearcă să-l convingi pe cuţu să îşi rezolve necesităţile fiziologice ca să nu existe surprize pe fondul entuziasmului călătoriei cu maşina. La prima călătorie a căţelului cu maşina către casă se va încălca una din regulile de bază privind călătoriile cu animalele de companie. De data aceasta nu-l lăsăm pe cuţu singur în cuşcă sau în coş, ci tocmai pentru că e micuţ şi uşor de ţinut în braţe, este de preferat ca cineva, altcineva decât şoferul, să-l ţină învelit într-o păturică sau prosop pe toată durata călătoriei pentru a-i distrage atenţia de la lucrurile care ar putea să-l sperie.

Dacă călătoria este lungă şi trebuie să vă opriţi pentru ca cuţu „să meargă la toaletă”, nu alegeţi restaurantele sau benzinăriile de pe autostradă, deoarece când e mic, sistemul imunitar al căţelului este slab dezvoltat, fiind foarte vulnerabil la infecţiile canine comune, zonele mai sus menţionate fiind foarte probabil contaminate cu organismele care provoacă aceste infecţii. Specialiştii nu recomandă aceste zone de facilităţi pentru animalele de companie în general, indiferent de vârstă, însă dacă chiar nu pot fi evitate, căţeluşul ar trebui măcar să fi avut toate vaccinurile necesare.

Este important ca în prima zi a lui cuţu în noua lui casă să nu rămână singur

Despărţirea de mamă şi de fraţii şi surorile lui ar putea să provoace o formă de anxietate de separare, care poate fi totuşi calmată sau prevenită, dacă îţi aranjezi programul astfel încât să fii acasă în primele 3-4 zile de la venirea căţeluşului. Unii autori consideră că e mai indicat să-l laşi singur pe cuţu pentru a-i da timp să se adapteze la noul mediu, însa noi nu suntem de acord cu acest mod de abordare. Noi sugerăm ca în primele zile, toţi membrii familiei să-i acorde atenţie suficientă căţeluşului, iar când nimeni nu va petrece timp cu el, cuţu va dormi. Veţi fi uimiţi să constataţi cât de eficient este acest mod de abordare in adaptarea catelului la noul mediu. Dacă aveti copii mici şi nu sunt familiarizati cu căţeluşii, este indicat să le explicaţi câteva reguli de bază privind interacţiunea cu animalul de companie.

Primul control medical

Unul din primele lucruri pe care trebuie să le faci, este să-l duci pe cuţu la veterinar pentru un prim control medical. Este important să te asiguri că animalutul este perfect sănătos, că nu suferă de paraziţi intestinali sau de alte afecţiuni. De asemenea, trebuie să te informezi cu privire la posibilele tratamente la care a fost supus căţelul la adăpost, pentru că de cele mai multe ori, adăpostul oferă o serie de vaccinări, deparazitare sau chiar tratament impotriva viermilor la inimă (Dirofilaria immitis ). In funcţie de rasă, este posibil să i se fi scurtat coada şi tăiaţi pintenii. Este normal ca una sau toate din procedurile menţionate să fi fost făcute. Aceste proceduri au fost cu siguranţă adăugate la preţul inițial al căţelului, indiferent de locul de provenienţă. Veterinarul va avea nevoie de toate aceste informaţii şi de data aproximativă a naşterii căţelului.

Hrănirea catelusului

O problemă majoră cu care se confruntă mulţi în prima zi este: ce, când şi cum să-l hrănească , deoarece mulţi dintre noii stăpâni se îngrijorează crezând că puiul va avea nevoie de lapte matern, lipsa acestuia putând să îngreuneze procesul de adaptare în noua sa casă. Totuşi, situaţia poate fi prevenită, dacă la achiziţionarea lui catelului v-a fost dată şi o listă de instrucţiuni cu privire la hrana lui până atunci.

Evident, este o idee bună să continui să-l hrăneşti cu acelaşi tip sau fel de mâncare pentru cel puţin câteva zile. Majoritatea oamenilor sunt surprinşi când constată cât de bine trec căţeluşii prin această perioadă de tranziție, deoarece nu realizează cât de dezvoltaţi sunt căţeii la şapte săptămâni de viaţă.

Prin intermediul clinicilor noastre şi al partenerilor de afaceri, lucrăm cu sute de crescători şi adăposturi de animale. Aceştia încep, în mod normal, să hrăneasca căţeii cu hrană comercială din a 21-a zi de viaţă, iar pentru câteva din rasele de talie mică (toy breeds) cu 3-4 zile mai târziu. Deşi ochii nu li se deschid până în a 11-a sau a 13-a zi de viaţă, la doar zece zile mai târziu, căţeii sunt pregătiţi să se hrăneasca şi cu altceva decât laptele matern.

Majoritatea crescătorilor folosesc hrană pentru pui uscată şi înmuiată în apă caldă timp de 30 de minute pentru căţeii de 21 de zile. Este posibil ca în prima zi, căţeii doar să încerce să lingă din lichid, însă vor începe să mănânce normal repede.

După o săptămână, căţeluşii sunt hrăniţi cu acest tip de hrană de două-trei ori pe zi, lucru care uşureaza munca mamei, îndeosebi dacă are foarte mulţi căţeluşi. Căţeii care sunt hrăniţi după acest program cresc repede şi cu mai puţine complicaţii.

Cât de curând, cantitatea de apă amestecată cu hrana este scăzută, pentru ca într-un final să fie total eliminată, însă această tranziţie depinde de cât de repede le cresc dinţii căţeilor, dar şi de experienţa şi judecata crescătorului. Noi recomandăm mereu noilor proprietari să folosească hrană uscată speciala pentru pui. Majoritatea căţeilor în vârstă de şapte săptămâni pot mânca fără probleme tipul acesta de hrană, însă pentru reprezentanţii câtorva rase, îndeosebi cele de talie mica (toy breeds), ar putea fi necesară înmuierea hranei pentru o săptămână sau două.Publicat de: Monica Badiu
 
Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.