29 Oct 2009

Călătoria spre casă a noului tău căţeluş

Când părinţii află că vor deveni părinţi, încep să facă tot felul de aranjamente. Astfel, una din camere devine un loc special, personalizat pentru copil, cămara dă pe-afară de rezervele de lapte praf, se cumpără biberoane şi scutece în cantităţi enorme, se aleg jucăriile şi suzetele, ba chiar şi viitorul doctor al copilului etc. Aceleaşi pregătiri sunt necesare şi pentru un căţeluş, trebuie să te gândeşti la echipamentul necesar, la călătoria spre noua lui casă şi la activităţile lui, la hrană şi la vizitele la veterinar.

Călătoria spre casă a noului tău căţeluş

Echipament

Căţeluşul va avea nevoie de propria lui cameră sau cel puţin de un loc pe care să-l recunoască drept al lui, plus o cuşca sau un coş mare. De preferat ar fi să te orientezi după o cuşca sau un coş care să fie confortabile şi când căţeluşul tău va ajunge la maturitate. Să nu uiţi de vase speciale pentru apă şi mâncare, de jucării de ronţăit, de o zgardă şi o lesă, de un sac de hrană uscată pentru pui de calitate bună şi de o grămadă de ziare şi training pads.

Călătoria lui spre casă cu maşina

In sfârşit e timpul să-l aduci pe cuţu acasă. Primul pas necesar este transportul căţelului cu maşina de la adăpost la noua lui casă. Este important să eviţi ca această călătorie sa fie perceputa de cuţu ca o experienţă extrem de stresantă, deoarece problema principală a câinilor cu mersul cu maşina, nu este aşa cum cred oamenii „răul de maşină”, ci neliniştea provocată de vibraţii, de sunete şi mult mai puţin de mişcare. Mulţi câini care au dificultăţi cu mersul cu maşina, încep să devină agitaţi sau să aibă probleme cu stomacul chiar înainte ca şoferul să pornească motorul. De aceea este important ca prima lor călătorie cu maşina să nu devină o experienţă traumatizantă care să revină constant.

Inainte să părăsiţi adăpostul, încearcă să-l convingi pe cuţu să îşi rezolve necesităţile fiziologice ca să nu existe surprize pe fondul entuziasmului călătoriei cu maşina. La prima călătorie a căţelului cu maşina către casă se va încălca una din regulile de bază privind călătoriile cu animalele de companie. De data aceasta nu-l lăsăm pe cuţu singur în cuşcă sau în coş, ci tocmai pentru că e micuţ şi uşor de ţinut în braţe, este de preferat ca cineva, altcineva decât şoferul, să-l ţină învelit într-o păturică sau prosop pe toată durata călătoriei pentru a-i distrage atenţia de la lucrurile care ar putea să-l sperie.

Dacă călătoria este lungă şi trebuie să vă opriţi pentru ca cuţu „să meargă la toaletă”, nu alegeţi restaurantele sau benzinăriile de pe autostradă, deoarece când e mic, sistemul imunitar al căţelului este slab dezvoltat, fiind foarte vulnerabil la infecţiile canine comune, zonele mai sus menţionate fiind foarte probabil contaminate cu organismele care provoacă aceste infecţii. Specialiştii nu recomandă aceste zone de facilităţi pentru animalele de companie în general, indiferent de vârstă, însă dacă chiar nu pot fi evitate, căţeluşul ar trebui măcar să fi avut toate vaccinurile necesare.

Este important ca în prima zi a lui cuţu în noua lui casă să nu rămână singur

Despărţirea de mamă şi de fraţii şi surorile lui ar putea să provoace o formă de anxietate de separare, care poate fi totuşi calmată sau prevenită, dacă îţi aranjezi programul astfel încât să fii acasă în primele 3-4 zile de la venirea căţeluşului. Unii autori consideră că e mai indicat să-l laşi singur pe cuţu pentru a-i da timp să se adapteze la noul mediu, însa noi nu suntem de acord cu acest mod de abordare. Noi sugerăm ca în primele zile, toţi membrii familiei să-i acorde atenţie suficientă căţeluşului, iar când nimeni nu va petrece timp cu el, cuţu va dormi. Veţi fi uimiţi să constataţi cât de eficient este acest mod de abordare in adaptarea catelului la noul mediu. Dacă aveti copii mici şi nu sunt familiarizati cu căţeluşii, este indicat să le explicaţi câteva reguli de bază privind interacţiunea cu animalul de companie.

Primul control medical

Unul din primele lucruri pe care trebuie să le faci, este să-l duci pe cuţu la veterinar pentru un prim control medical. Este important să te asiguri că animalutul este perfect sănătos, că nu suferă de paraziţi intestinali sau de alte afecţiuni. De asemenea, trebuie să te informezi cu privire la posibilele tratamente la care a fost supus căţelul la adăpost, pentru că de cele mai multe ori, adăpostul oferă o serie de vaccinări, deparazitare sau chiar tratament impotriva viermilor la inimă (Dirofilaria immitis ). In funcţie de rasă, este posibil să i se fi scurtat coada şi tăiaţi pintenii. Este normal ca una sau toate din procedurile menţionate să fi fost făcute. Aceste proceduri au fost cu siguranţă adăugate la preţul inițial al căţelului, indiferent de locul de provenienţă. Veterinarul va avea nevoie de toate aceste informaţii şi de data aproximativă a naşterii căţelului.

Hrănirea catelusului

O problemă majoră cu care se confruntă mulţi în prima zi este: ce, când şi cum să-l hrănească , deoarece mulţi dintre noii stăpâni se îngrijorează crezând că puiul va avea nevoie de lapte matern, lipsa acestuia putând să îngreuneze procesul de adaptare în noua sa casă. Totuşi, situaţia poate fi prevenită, dacă la achiziţionarea lui catelului v-a fost dată şi o listă de instrucţiuni cu privire la hrana lui până atunci.

Evident, este o idee bună să continui să-l hrăneşti cu acelaşi tip sau fel de mâncare pentru cel puţin câteva zile. Majoritatea oamenilor sunt surprinşi când constată cât de bine trec căţeluşii prin această perioadă de tranziție, deoarece nu realizează cât de dezvoltaţi sunt căţeii la şapte săptămâni de viaţă.

Prin intermediul clinicilor noastre şi al partenerilor de afaceri, lucrăm cu sute de crescători şi adăposturi de animale. Aceştia încep, în mod normal, să hrăneasca căţeii cu hrană comercială din a 21-a zi de viaţă, iar pentru câteva din rasele de talie mică (toy breeds) cu 3-4 zile mai târziu. Deşi ochii nu li se deschid până în a 11-a sau a 13-a zi de viaţă, la doar zece zile mai târziu, căţeii sunt pregătiţi să se hrăneasca şi cu altceva decât laptele matern.

Majoritatea crescătorilor folosesc hrană pentru pui uscată şi înmuiată în apă caldă timp de 30 de minute pentru căţeii de 21 de zile. Este posibil ca în prima zi, căţeii doar să încerce să lingă din lichid, însă vor începe să mănânce normal repede.

După o săptămână, căţeluşii sunt hrăniţi cu acest tip de hrană de două-trei ori pe zi, lucru care uşureaza munca mamei, îndeosebi dacă are foarte mulţi căţeluşi. Căţeii care sunt hrăniţi după acest program cresc repede şi cu mai puţine complicaţii.

Cât de curând, cantitatea de apă amestecată cu hrana este scăzută, pentru ca într-un final să fie total eliminată, însă această tranziţie depinde de cât de repede le cresc dinţii căţeilor, dar şi de experienţa şi judecata crescătorului. Noi recomandăm mereu noilor proprietari să folosească hrană uscată speciala pentru pui. Majoritatea căţeilor în vârstă de şapte săptămâni pot mânca fără probleme tipul acesta de hrană, însă pentru reprezentanţii câtorva rase, îndeosebi cele de talie mica (toy breeds), ar putea fi necesară înmuierea hranei pentru o săptămână sau două.Publicat de: Monica Badiu
 
Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Artwork din mucuri de tigara la Constanta! 10 kg de deseuri �pescuite� din adancul Marii Negre

Artwork din mucuri de tigara la Constanta! 10 kg de deseuri �pescuite� din adancul Marii Negre
Un artwork inedit, peste 300 de turisti informati despre #plajecurate si 10 kg de deseuri scoase din Marea Neagra de catre 37 de scafandri. Aceasta este â€�pradaâ€� obtinuta in urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum in weekendul care a trecut! Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a starnit curiozitatea tuturor turistilor aflati pe faleza Cazino Constanta in […]

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD
In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi. Deputatul […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.