acum 14 ani

Calatorind cu masina alaturi de animalul de companie

Calatorind cu masina alaturi de animalul de companie,

Cand pleci la cumparaturi sau te indrepti spre o alta tara, sunt mai multe moduri, pe cat de sigure pe atat de comfortabile, in care animalul tau de companie te poate insoti.

Pentru a calatori cu animalutul tau – pe distante mai lungi sau mai scurte – e nevoie de planificare in avans. Cel mai bun lucru pe care il poti face inainte de a pleca intr-o astfel de calatorie e sa te consulti cu medicul veterinar. El iti poate spune cu certitudine daca animalul tau poate suporta efortul unei calatorii cu masina si ce masuri de precautie sa-ti iei inainte de a te imbarca spre orizontul larg. Un animalut trist poate face o excursie sa devina nefericita, iar unul care nu e in siguranta poate provoca rani adanci sufletului.

Calatorind pe locul din fata

Am vazut cu totii la televizor oameni care dovedesc lipsa de inteligenta. Ei provoaca accidente, isi rup oase si in general te conving din ce in ce mai mult de importanta purtarii centurii de siguranta. Te-ai gandit ca acest lucru poate fi de folos si companionului tau necuvantator?

Este la fel de periculos pentru animal cat este si pentru tine, daca acesta umbla liber in masina sau camion. Gandeste-te in felul aceasta: animalutul tau nu are aceeasi capacitate de a sta drept, nemiscat intr-un autoturism in miscare cum ai tu. In caz de accident, este foarte probabil ca saracul Max sa treaca direct prin parbriz, iar sansele ca el sa supravietuiasca impactului sunt minime.

“Dar catelul meu adora sa stea cu capul afara pe geam! Cum sa nu-l las sa fie fericit?”, zici tu. Mai gandeste-te!  Cand esti pe autostrada si Max isi scoate capul afara pe geam adulmecand curentii de aer, nu este deloc ferit de pietre care sar in mers, reziduuri sau crengi ce-i pot accidenta ochii sau rani capul. Te poti lipsi de aceasta experienta neplacuta si ii poti cumpara un ham. Nu te juca cu focul!

Se fabrica mai multe feluri de centuri de siguranta pentru animale si le poti gasi la pet shop-urile din zona ta. Le poti procura de aproape oriunde si nu trebuie sa fii neaparat medic veterinar sau sa detii un pet shop ca sa le folosesti cu incredere. Sunt fabricate in diferite marimi si apar sub forma unor hamuri care se prind de centura de siguranta a masinii. Acum cainele tau poate admira peisajul sau poate sta culcat pe toata durata calatoriei.

Mai toti am vazut catei ce calatoreau fericiti in spatele unei camionete – dar cat de fericiti crezi ca ar fi daca la o curba mai brusca ar plonja in afara masinii? Chiar daca in majoritatea tarilor nu este ilegal sa calatoresti cu animalul de companie pe bancheta din spate, exista totusi locuri in care acest lucru este strict interzis. Faptul este deasemeni privit cu ochi rai si de catre membrii asociatiilor umanitare, politie si de catre oameni in general. Fa-ti un serviciu tie si animalului tau si cumpara-i o astfel de centura pentru bancheta automobilului. Poate putin mai greu de gasit, dar nu imposibil, aceasta inventie seamana mai mult cu o lesa care poate fi ajustata si atasata banchetei masinii. Ii poti micsora sau mari lungimea dupa cum doresti, o poti lungi intr-atat incat sa-i permita catelului spatiu de miscare insa fara a-l pune in pericol. Pretul variaza in functie de marime si model, incadrandu-se probabil intre 50 si 100 RON.

Se gasesc scaune de siguranta si pentru animalele de talie mica ( sub 5 kg), desi nu prea s-a auzit de ele. Arata ca o galeata patrata din material atasata in spatele automobilului putand fi inaltata sau coborata, permitandu-i astfel animalutului sa priveasca pe geam. Aceste scaune pot fi completate de un ham de siguranta si costa in jur de 100 Ron.

Un alt mod in care poti transporta un catel sau o pisica este folosind o cusca de transport, fiind mai  usor de carat. Aceste custi, solide si bine ventilate  pot deveni zona de comfort a animalului, daca reusesti sa-l obisnuiesti cu ea. Iar din interiorul ei nu va putea (cum se intampla din pura plictiseala) sa iti manace placinta lasata pe bord sau sa distruga interiorul masinii. Cand alegi o astfel de cusca, tine minte ca aceasta trebuie:

  • Sa-i permita animalutului tau sa stea in sezut, in pozitie normala sau confortabil culcat
  • Sa nu aibe nici o defectiune in interior ce l-ar putea rani
  • Sa fie bine ventilate, cu un cadru exterior care sa impiedice blocarea orificiilor de ventilatie
  • Sa fie echipata cu manere sau manete pentru a putea fi transportata in siguranta

Ai putea sa-i pui inauntru jucariile lui preferate sau o patura de-a lui pe care sa stea culcat. In general, aceste custi ajung intre 1 000 si 4 000 RON (tinand cont de marime) si se gasesc cam la toate pet shop-urile. Custile mai mici se pot imobiliza de scaun cu ajutorul centurii de siguranta.

Cand lasi un animal in masina, trebuie sa tii cont si de temperatura. Daca e prea frig pentru tine, probabil si lui ii este frig, iar o temperatura foarte ridicata poate deveni mortala. Iar daca esti la un drum mai lung, nu uita sa opresti la fiecare 2 ore pentru ca Max sa-si dezmorteasca membrele. In masina si el e la fel de inghesuit ca si tine, iar o scurta plimbare v-ar ajuta pe amandoi. Cand faci o oprire, asigura-te ca i-ai dat prietenului tau patruped apa – si el e la fel de insetat ca tine.

La destinatie

Calatoria cu masina s-a incheiat, dar excursia abia incepe. Odata  ajuns acolo, trebuie sa gasesti cazare. Exista hoteluri sau moteluri care accepta animale, desi s-ar putea sa ai putin de furca pana le gasesti. Niste lucruri pe care ar trebui sa le iei in consideratie inainte de a face o rezervare sunt:

  • Mai sunt si alte animale care vor sta acolo in aceeasi perioada? Daca da, ce animale?
  • Exista taxe pentru animalul tau? Aceste taxe sunt in functie de numarul de animale sau de camera? Se platesc in fiecare zi, sau numai o data? Poti primi despagubire?
  • Vei avea acces doar la un anumit fel de camera?
  • Ofera servicii speciale pentru animale? ( poate niste hoteluri de 5 stele)

Fii prevazator

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Din cand in cand animalutul tau va avea si probleme medicale. Ianinte de a pleca in calatorie, cere-i medicului veterinar o trimitere catre un spital din apropierea destinatiei tale.

Cu putin efort depus in pregatiri si planificari, calatoria cu masina ( nu si cu camionul) alaturi de prietenul tau necuvantator poate deveni pe cat de sigura, pe atat de distractiva pentru toti.