acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Cand trebuie dat calciu si vitamine?

Buna ziua!
Am un ciobanesc carpatin de 9 sapamani,va rog sa-mi spuneti de la ce varsta ii pot da calciu si vitamine?
Va multumesc!
Costel

3 raspunsuri
Marius Munteanu 13 iulie 2011 la 9:33 pm

La recomandarea medicului veterinar.

Marius , daca tot te pricepi , si daca medicl veterinar zice ca nu e nevoie si toti ceilalti posesori de setteri in cazul meu inclusiv eu , am dat setteritei mame pe cand era copil cate 20 de zile pe luna petphos , ce sa fac ? cainii mananca numai hrana superpremium special pentru categoria de varsta si dr zice ca e suficient .
am incercat k9 complete growt si puii de 3 luni se deranjeaza partial la stomac dupa care in urma administrarii ajung la diaree . multmesc

Marius Munteanu 19 iulie 2011 la 11:23 am

@giulia: daca i-ai dat pet-phos in perioada de crestere, nu e nicio problema. Intrebarea este totusi alta: au realmente nevoie cainii de suplimente vitaminice si minerale, altele decat cele pe care le contine hrana super-premium? Raspunsul este da si nu.
Da, in cazul cainilor care au o rata de crestere foarte rapida (e.g. ciobanesc german, Rottweiler, dog german, ciobanesc caucazian etc.), DACA nu asimileaza bine nutrientii. Stapanii acestor caini trebuie sa stie ca este esential sa colaboreze cu un medic veterinar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a acestor caini.
O alta categorie o reprezinta cainii cu anumite probleme de sanatate care ii impiedica sa retina anumite minerale sau, dimpotriva, fac ca acestea sa se acumuleze in cantitati prea mari. Aceste probleme nu pot fi rezolvate acasa, trebuie neaparat ca dieta sa fie condusa de un medic cu ezperienta in nutritie.
Ruperea echilibrului vitaminelor si mineralelor prin suplimentarea excesiva, cu calciu de pilda, poate crea probleme de crestere la fel ca si carentele, favorizand aparitia problemelor articulare.
Suplimentele pot fi de un real folos in cazul catelelor gestante sau care alapteaza, la cainii care desfasoara o activitate fizica intensa (caini de lucru, caini de sanie, caini care practica sporturi, caini de vanatoare care sunt folositi pe teren etc.), dar cum niciun caine nu este utilizat 100% din timp in asemenea activitati, suplimentele nu trebuie sa fie administrate permanent. In plus, pentru cainii cu activitate intensa, exista de asemenea hrana speciala, menita sa vina in intampinarea necesitatilor sporite de calorii, vitamine, macro si oligoelemente.
Hrana super-premium indeplineste in principiu necesitatile uzuale ale unui caine cu activitate medie. Pentru cainii al caror nivel de exercitiu este sub medie sau pentru seniori, exista de asemenea hrana adecvata, cu continut proportional mai scazut de calorii si de substante nutritive.
Ca o concluzie, eu nu i-as da unui caine sanatos suplimente atata vreme cat sunt sigur ca hrana pe care o primeste este de cea mai buna calitate. Eventual, i-as face “cure”, cu acordul si in dozele indicate de medicul veterinar, cu glucozaminglicani ( condroitina si glucozamina) pentru a ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor. Dar aceasta este doar opinia mea si nu se poate substitui unui sfat competent dat de un medic veterinar.

In ceea ce priveste puii, probabil ca exista in suplimentele pe care le administrezi o substanta care le produce diaree. Solutia pe care o dicteaza simtul comun este sa discuti aceasta problema cu medicul veterinar si, eventual, sa schimbi produsul. Nu este singurul care se gaseste pe piata suplimentelor. In ceea ce priveste faptul ca i-ai administrat pet-phos catelusei tale in perioada de crestere, este in regula, daca nu i-a cauzat nicio problema; organismul cainelui este capabil in general sa retina atat cat are nevoie si sa elimine surplusul, in caz ca nu are nevoie de el. Problemele apar atunci cand se creaza un dezechilibru: unele elemente actioneaza antagonist fata de altele – altfel spus, pot frana absorbtia lor. De pilda cuprul si zincul, calciul si fosforul. Alteori, dimpotriva, pot actiona sinergic. Totul este o chestiune de echilibru. Exista o intreaga stiinta a nutritiei si destule curente de gandire in acest sens. De aceea, recomandarea mea este aceeasi: tine legatura cu medicul veterinar, daca ai incredere in el, si urmeaza-i sfaturile.