acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Canele sufera cand e singur?

Canele sufera cand e singur.

3 raspunsuri

unii caini da;se numeste anxietate de separare:cainele e puternic atasat de stapan,iar cand acesta pleaca la serviciu cainele devine foarte trist si incepe sa distruga lucruri prin casa;se pot administra calmante pt reducerea socului despartirii

Marius Munteanu 25 mai 2010 la 3:57 pm

Raspunsul meu este ca teoretic un caine NU ar trebui sa sufere in absenta stapanului. Dar asta e o chestiune de educatie. Multi cred ca educatia cainelui incepe la sase luni sau la un an… Fals! Educatia incepe de indata ce ti-ai adus cainele acasa. Anxietatea de separare isi are in general originea intr-o eroare a tutorelui (eu evit termenul de stapan), eroare care se produce in frageda adolescenta, si da nastere unui comportament deviant.
In salbaticie, sau chiar la cainii vagabonzi (comunitari), cand lupoaica sau cateaua pleaca la vanatoare, puii nu sufera de anxietate de separare. Asteptarea intoarcerii adultului este instinctiva. Puii raman in vizuina si asteapta intoarcerea lupoaicei care ii va alapta sau le va aduce hrana. Anxietatea de separare apare odata cu mila, cu compasiunea pe care tutorele o manifesta fata de caine. De ce nu devine cainele agitat cand iti tai unghiile sau cand te barbieresti? Pentru ca percepe aceste activitati ca pe ceva normal. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cand plecam de acasa. Trimiteti cainele la locul lui si plecati fara explicatii si fara sa faceti din plecare un EVENIMENT. (Cainii nu au nevoie de explicatii, nici de compasiune: nu ii spui cainelui: “Ma duc pana la supermarket, sa fii cuminte, ma intorc in 2 ore jumate.” Sau: “Saracutu` de tine, cum o sa ramai tu singur si o sa ne astepti”, si da-i si pupa-l si cocoloseste-l si mai varsa si o lacrma…
Pur si simplu trebuie sa inteleaga ca plecarea ta face parte din normalitate. Pleci, la fel cum faci orice alta activitate, fara sa faci tam tam. Cainele stie ca o sa pleci. Are el semnele lui: te imbraci, te incalti etc. Daca te comporti normal, neutru, el nu va mai asocia plecarea ta cu ceva tragic sau frustrant: “Ma mangaie, ma cocoloseste, deci o sa plece.”
La fel, intoarcerea acasa nu trebuie sa fie transformata intr-un EVENIMENT. Intri in casa, te speli, te schimbi, iti aranjezi lucrurile, apoi te ocupi de caine. In tot acest timp, el te va intampina bucuros, te va mirosi, se va gudura pe langa tine etc. Fara a-l neglija sau a-l descuraja, nu-i acorda prea multa atentie. Este un ritual de intoarcere in care tu trebuie sa joci rolul demn al sefului de haita care nu isi neglijeaza subalternii, dar nici nu ii cocoloseste. Trebuie sa ai o atitudine calma, pozitiva, pe care i-o transmiti cainelui. Joaca, plimbarea, masa… toate acestea sunt decizii pe care TU le iei. Si cainele va invata repede ca trebuie sa astepte de la tine sa initiezi activitatile. Frecvent, un caine devine agitat si frustrat pentru ca e plimbat insuficient sau deloc. Unii cred ca daca au curte, e de ajuns. Nu este. Un caine energic trebuie implicat in activitati. Altfel, nu are cum sa isi consume surplusul de energie si va capata comportamente deviante, pe care si le va reprima in prezenta ta, dar nu si in absenta ta.
Ar fi multe de spus: lucrurile se leaga in feluri neasteptate, iar un bun tutore trebuie sa ia in calcul ce cu ce se leaga si cum se poate naste o problema comportamentala a cainelui din cauze aparent fara nicio legatura.

Bravo Marius Munteanu! Gandesti k lumea!