acum 14 ani

Carbohidratii in alimentaria cainelui – prieteni sau adversari?

Cele mai multe diete contin un anumit procentaj de carbohidrati, dar ei nu sunt considerati nutrienti esentiali pentru caini. Zaharurile si amidonurile, care formeaza clasa carbohidratilori digestibili, sunt metabolizati prin digestie in glucoza. Glucoza asigura energie, elimina aminoacizii si ajuta la sintetizarea grasimilor.

Carbohidratii asigura o nepretuita alternativa la proteine si grasimi. Majoritatea mancarurilor de catei contin un mare procentaj de carbohidrati digestibili.

Cainii sanatosi pot digera cu usurinta amidonul gatit, in timp ce amidonul crud este mult mai greu de digerat de sistemul lor. Enzimele intestinale si dizaharidele ajuta la dezmembrarea structurii de carbohidrati in compusi de zaharuri. Una din aceste zaharuri, lactoza(componenta a laptelui),  nu este foarte des tolerata de majoritatea cainilor daca sunt hraniti in cantitati mici(mai putin de 5% din dieta totala).

Carbohidratii sunt depozitati in corp ca glicogen, ori zaharuri si grasimi animale. Acest exces de mancare depozitata este adesea cauza obezitatii.

Chiar daca fibrele nu sunt esentiale in dieta unui caine, fibrele solubile cum ar fi fructele sau taratele de ovaz au un rol in ajutarea mentinerii unei hidratatii corespunzatoare, in reglarea absortiei nutritive, si in mentinerea unui tract intestinal sanatos. Fibrele insolubile, cum ar fi taratele de grau sau celuloza sunt adesea adaugate in categoria de mancaruri comericiale “usoare” pentru caini ca sa adauge cantitate fara sa puna calorii. Acelasi efect poate fi obtinut prin adaugarea legumelor proaspete si crude precum morcovii, varza de Bruxelles sau conopida la dieta cainelui tau.