acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , , , ,

Castrarea (sterilizarea) animalului de companie

Cu siguranta ca atunci cand iti iei un animal de companie, fie ca este caine sau pisica, te gandesti sa ii oferi tot ce are nevoie si sa ai grija de el cat mai bine.

Pe langa a-i oferi adapost adecvat, hrana corespunzatoare nevoilor lui si vaccinurile si deparazitarile obligatorii, trebuie sa te asiguri ca ai grija si de alte aspecte ale sanatatii acestuia. Unul din aceste aspecte se refera la castrare (in cazul masculilor) si sterilizare (in cazul femelelor).
In special daca nu ai un caine cu valoare chinologica sau o pisica ce are valoare felinologica, daca nu esti crescator autorizat al unei anumite rase, castrarea animalului este cea mai indicata solutie, atat pentru sanatatea lui, cat si pentru evitarea supra-popularii strazilor cu animale . Majoritatea animalelor de pe strada sunt animale nascute intr-o casa/curte si abandonate ulterior.
Inca exista in Romania ideea preconceputa ca sterilizarea/castrarea este egala cu “mutilarea” animalului, lucru ce este cat se poate de neadevarat.

Dimpotriva, castrarea/sterilizarea animalului de companie elimina multe probleme de sanatate (cum ar fi piometrul – ceea ce inseamna puroi in uter, boala care de cele mai multe ori este mortala, tumorile mamare la femele, litiaza renala la masculi), dar si problemele comportamentale (cum ar fi marcarea teritoriului prin urinare, in special la motani, probleme de agresivitate fata de alti masculi la caini etc).
Multi dintre stapanii de animale rezolva problema perioadelor de calduri la femele cu pastile, lucru care nu este indicat, deocarece in timp, femela poate face cancer mamar si piometru datorita acestui lucru.
Inca din 1991 s-a demonstrat ca pisicile supuse la tratamente hormonale sunt de peste trei ori mai expuse la riscul de a dezvolta cancer mamar decat cele castrate (sursa: W. Misdorp, A. Romijin, A. Hart: “Feline Mammary tumors: a case control study of hormonal factors, Anticancer”).
O alta idee preconceputa este aceea ca femela trebuie sa faca un rand de pui.

De fapt, studiile demonstreaza ca femelele castrate inainte de prima perioada de calduri (care apare in jurul varstei de 6-9 luni) au un risc de cancer de 200 de ori mai redus fata de cele nesterilizate. Tumorile mamare la animale sunt de 3 ori mai frecvente decat la femei. (sursa: “The Merck Veterinary Manual”, Eighth Edition, 2003, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA
Pe langa aceste beneficii, ganditi-va ca o femela intra in calduri de doua ori pe an (in cazul pisicilor si de trei ori) si poate da nastere, in medie, unui numar de 4 pui o data, ceea ce inseamna 8 pui pe an, care la randul lor vor face pui.