acum 14 ani

Cât va trăi câinele meu?

Foarte cuminte,jucausa si curata, nepretentioasa la mancare, varsta aproximativ 1 an

Exact ca şi oamenii, câinii “încetinesc” atunci când îmbătrânesc. Blana se albeşte, vederea se slăbeşte, organismul pierde din tonus. Devin mai predispuşi la îmbolnăvire, mai puţin adaptabili la schimbări şi chiar uită, pe măsură ce trece timpul. Caută în noi ajutor şi alinare.

Când este câinele dumneavoastră “bătrân”?

Bine cunoscuta afirmaţie cum că un an câinesc este egal cu 7 ani din viaţa unui om nu este tocmai exactă. Raportul este mai mare în cazul câinilor tineri şi descreşte puţin pe măsură ce câinele dumneavoastră îmbătrâneşte. În funcţie de rasă, un câine ajunge la pubertate la vărste cuprinse între 8 luni şi 2 ani. In general, un câine de 6 ani este echivalentul unui om de 45 de ani, la 10 ani este ca un om de 65, la 12 ca un om de 75 şi la 15 ca un om de 90 de ani.

Dumneavoastră sunteţi cei care ştiţi cel mai bine ce vârstă arată câinele dumneavoastră. Chiar dacă acesta este sănătos, este important să vă daţi seama când animalul începe să-şi arate adevărată vârstă. Totuşi, după ani şi ani în compania câinelui, este posibil să nu observaţi primele semne subtile ale declinului.

Indiferent de cât de apropiaţi sunteţi de câinele dumneavoastră, el nu ştie cum să vă spună despre micile sale dureri sau despre alte discomforturi mai mari. Nu înţelege de ce nu mai poate alerga la fel de repede sau sări la fel de sus.

Când să începeţi monitorizarea?

Cei mai mulţi veterinari recomandă ca unui câine să i se facă investigaţii pentru depistarea posibilelor simptome ale îmbătrânirii şi să fie dus la consult de două ori pe an, când este bătrân. Pentru a determina momentul potrivit pentru aceste investigaţii, trebuie să înţelegeţi în ce mod ar putea rasa sau istoricul medical accelera simptomele de îmbătrânire. Luaţi în considerare următoarele recomandări:

–          Pentru câinii peste 36 kg începeţi monitorizarea de la 4 – 6 ani

–          Pentru câinii între 23 şi 36 kg începeţi de la 6 – 8 ani

–          Pentru câinii între 7 şi 23 kg începeţi de la 7 – 9 ani

–          Pentru câinii de cel mult 7 kg începeţi monitorizarea de la 9 – 11 ani.

Trăiesc mai mult

Din anii ’30, durata de viaţă a câinilor a crescut cu peste 70%, de la 7 la 12 ani! Şi asta este doar media. Cu noile descoperiri în medicina veterinară şi stăpâni mai bine informaţi, mulţi câini ajung să trăiască şi până la 14 ani. Binenţeles, nimeni nu poate prezice cât va trăi fiecare câine în parte.

Există mereu posibilitatea să apară o boală sau să se producă un accident, sau o predispoziţie genetică pentru imbolnăvire care “mişună” prin genele câinelui dumneavoastră. Dar în general, cu cât rasa este de talie mai mare, cu atât îmbătrâneşte mai repede.

Rasele de talie foarte mare – chiar şi un Saint Bernard bine îngrijit, care face foarte multă mişcare – pot începe să îmbătrânească încă de la 4 ani şi au o speranţă de viaţă de 7 – 11ani. Chihuahua este cea mai mică rasă, ai cărei adulţi pot cântări între 900g şi 4kg şi pot trăi şi peste 18 ani. Unele rase trăiesc mai mult decât altele, cum este şi cazul corciturilor.

În medie, câinii mai mici sau cei de talie mică, cu gene dominante sunt mai longevivi. Veterinarii nu pot explica încă de ce durata de viaţă depinde atât de mult de mărime. Doctorul Harold Zweighaft din New York spune că, câinii de talie mare au un metabolism diferit şi îşi trăiesc timpul mai repede decât cei de talie mică.

Durata de viaţă în funcţie de rasă

Următoarea listă prezintă vârsta până la care pot trăi diferite rase de câini:

– 7-10 ani: Great Dane, Newfoundland, Cavalier King Charles spaniel (bolile de valvă mitrală pot afecta până la 50% din aceşti câini, numai în America de Nord);

– 9-11 ani: St. Bernard, copoi, chow chow, boxer, buldog francez (boala Von Willebrand, asemănătoare cu hemofilia la om, împiedică coagularea sângelui la aceşti buldogi);

– 10-13 ani: terrier Airdale, dalmaţian, golden retriever, ciobănesc german, Scottish terrier (şi terierii aceştia pot suferi de boala Von Willebrand);

– 12-15 ani: beagle, bichon firse, collie, doberman, papillon, pomeranian

– 14-16 ani: boston terrier, cairn terrier, cocker spaniel, Welsh corgi, setter irlandez, Parson Russell terrier, Maltese terrier, pudel (standard), schnauzer, shih tzu, West Highland White terrier, Yorkshire terrier;

– 15-18 ani: Dachshund, pudel (miniatural), chihuahua.

Depinde de dumneavoastră să asiguraţi sănătatea şi securitatea câinelui dumneavoastră şi să aveţi grijă să se poată bucura de abilităţile sale atletice înnăscute cât mai mult timp. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a putea observa schimbări în obiceiurile şi starea câinelui. E nevoie de iubire şi angajament pentru a-l ajuta la bătrâneţe, însă veţi fi răsplătiţi pe măsură.

2 comentarii

am la bunici un caine de 17 ani metis de lup la care tin foarte mult si mai am un teckel de 2 ani care este foarte jucaus.

andreea ciortescu 2 noiembrie 2010 la 8:00 pm

eu am un tekar avanez foarte jucausa si energica si eu am gasi-to abandonata pe la 1 an acum an 2010 este un ctel frumos si al iubesc farte mult este catel de casa si are 2 ani o chema gipsi si ai place viata si copii