acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Catei fara mamica, inca nu le-a cazut cordonul ombilical, cum ii ingrijesc?

Catei fara mamica, inca nu le-a cazut cordonul ombilical, cum ii ingrijesc?

Un raspuns

Ideal ar fi sa ii alimentezi cu lapte pt catei dar merge si laptele praf premium pt sugari sau cel de vaca imbunatatit (la 250 ml se adauga o lingura cu varf de smantana, una de ulei de masline, 10-15 picaturi de zeama de lamaie, un galbenus de ou si putina miere). Trebuie hraniti o data la 2-3 ore atat ziua cat si noaptea. Poti folosi o branula atasata la seringa si introdusa la comisura pe langa degetul tau, pana cand se obisnuiesc cu biberonul. Pt un catel de talie medie, in primele 48 ore de viata eu dadeam 5-7 ml pe un supt dar cantitatea ideala doar tu o poti stabili. In timpul alaptarii tine-i pe burta, cu capul ridicat usor si ai mare grija sa nu aspire laptele. Laptele se reincalzeste de fiecare data cand este necesar pana la ultimul pui.
Dupa fiecare masa se maseaza usor abdomenul in sensul acelor de ceasornic, partea posterioara a picioruselor si zona anogenitala apoi se spala local (doar cu apa calduta, nu cu servetele de copii!) si se usuca. O data pe zi se recomanda baia generala, in timpul uscarii ii poti masa cu un prosop aspru sau cu o periuta. Incearca sa eviti contactul indelungat al pielii cu urina si daca apar iritatii, foloseste bepantene sau mibazon in strat f subtire dupa fiecare baie. Daca au tendinta sa se suga, separa-i neaparat. Pana la cicatrizarea ombilicului, tamponeaza cu betadine diluat.
Daca nu ai perna electrica, pune sticle cu apa calda invelite in materiale moi si ai grija sa ramana la temperatura constanta (daca o inlocuiesti la 2-3 ore va fi suficient).
Cutia in care ii tii trebuie sa fie suficient de mare pentru ca ei sa aiba loc sa se miste (lucru imp pt dezvoltare si pt prevenirea constipatiei) – sa nu existe spatii pe unde se pot strecura, bloca sau cadea.
De la 3 saptamani le poti diversifica alimentatia – conserva junior amestecata cu lapte, supa, ficat de pasare pasat, urda, etc. Tot atunci se recomanda prima deparazitare interna, cu Drontal Puppy, deoarece schema de vaccinare se incepe mai devreme la puii crescuti la mana atat de devreme.
P.S. Daca nu te dedici ingrijirii lor cu timp integral in primele saptamani (plus vaccinari, castrare, gasirea unor stapani responsabili care sa justifice toate eforturile de pana atunci), ia in calcul acum varianta eutanasiei.