acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catel plangacios

Cum pot dresa catelul de 4 luni sa nu mai planga dupa mine cand îl inchid in tarc si plec de langa el?

2 raspunsuri
Marius Munteanu 24 mai 2011 la 12:32 pm

Nu ai precizat daca e vorba de un tarc exteior sau de unul interior.
1. Obisnuieste-ti catelul sa asocieze tarcul cu ceva pozitiv. Pune-i inauntru un os de ros din piele de vita – se gasesc la Pet-shop – si inchide usa tarcului, lasandu-l afara cateva minute. O sa isi doreasca sa intre in tarc!
# Chiar mai buna este o jucarie care se numeste “Kong”
http://www.youtube.com/watch?v=jpHj65tdMtw
Aceasta jucarie, care se gaseste de asemenea la Pet-shop, are avantajul ca o poti umple cu tot soiul de bunatati (bobite, bucatele mici de carne fiarta de pui sau de vita, morcovi fierti, ficat fiert, broccoli fiert etc.), o astupi la capete cu biscuiti pentru caini si o etansezi cu unt de arahide (unge si interiorul cu unt de arahide sau amesteca-l cu hrana), apoi o pui seara la frigider sa se intareasca. Dimineata, dupa plimbare, aplici aceeasi schema: mai intai lasa-l sa se joace putin cu ea, apoi baga jucaria in tarc si inchide tarcul, lasand catelul afara. Cand catelul o sa vrea sa intre, il mai lasi putin afara, ca sa ii creezi impresia ca e o recompensa mare sa poata ajunge in tarc. Cu asemenea jucarii, de regula, catelul are o preocupare pentru cel putin doua ore. Este posibil sa ii dai practic una dintre cele trei mese in acesta jucarie umpluta cu mancarea lui (bobite amestecate cu o lingurita de unt de arahide si astupata cu doi biscuiti la capete, apoi etansata cu unt de arahide.
# Ramai langa el putin. Cand e foarte preocupat, paraseste camera un minut, apoi intoarce-te, mangaie-l si lauda-l daca nu a plans dupa tine; lasa-l sa isi continue activitatea. Apoi fa-ti de lucru doua minute in alta camera si intoarce-te ca si cum nimic nu s-a intamplat. Treptat, mareste timpul, avand grija sa nu devina prea lung. Daca incepe sa planga, reiei de la durata pe care o accepta.
O alta metoda este sa lasi catelul inauntru, cu jucarii, os kong, dar dupa ce a fost scos la plimbare si a mancat. De regula, puii se emai joaca putin, iar apoi adorm dupa acest efort.
Tarcul are doua mari avantaje:
Pe de o parte, impiedica puiul sa isi faca nevoile in toata casa. Dar pentru asta trebuie sa aiba:
# Un castronel cu apa;
# O saltea pentru catel, pe care sa doama (sau o cusca, in caz ca tarcul este afara);
# ziare sau servetele absorbante pentru a-si face nevoile pe ele. Acestea se plaseaza intotdeauna in coltul opus locului unde doarme catelul (nu le place sa isi faca nevoile unde dorm). Se schimba dupa fiecare urinare sau defecare, altfel, catelul va face pe langa ele.
# Jucarii, os, kong.
Programul:
# Dimineata, plimbare imediat ce s-a trezit (ca sa isi faca nevoile afara); la intoarcerea acasa, te joci putin cu el, il inveti cateva trucuri cu recompensa (sezi, culcat etc), apoi ii dai kong-ul, pe care l-ai pregatit de seara la frigider, si il lasi sa intre singur in tarc. O sa manance si o sa doarma.
Cand se trezeste, probabil pe la pranz, il scoti imediat afara (daca poti, ia-l in brate), sa isi faca nevoile. Du-l la un copac si spune-i: “fa-ti treaba”. In general, o sa faca imediat ce e scos. LAUDA-L abundent, ca si cum ar fi facut cel mai important lucru din lume (nu conteaza daca lumea din jur se uita la tine ca la o ciudatenie, habar n-au ce incerci sa faci tu acolo), plimba-l putin daca nu e prea cald, da-i de mancare si poti sa il mai lasi prin casa vreo ora-doua fara grija; joaca-te cu el, invata-l cateva comenzi, tot asa, mai mult in joaca, dupa care il bagi inapoi in tarcul cu jucarii / os / kong. O sa doarma iarasi, timp in care poti sa pleci din camera dupa metoda descrisa. Daca se scapa in casa, curata locul cu un produs special pentru indepartarea mirosului de urina, cu enzime speciale. Se gaseste la pet-shop. Produsele obisnuite de curatat (detergenti, otet etc.), nu scot amoniacul si catelul va face in acelasi loc.
Cand se trezeste, iarasi afara, joaca, dresaj etc.
Dupa ce catelul devine linistit cand nu mai esti in camera, poti trece la etapa urmatoare: pui catelul in tarc, ii dai de lucru si iesi din casa cateva minute, apoi intri ca si cum nimic nu s-a intamplat. Mareste progresiv aceasta durata. Si nu te astepta la rezultate imediate. Asta depinde in mare masura de catel (daca e anxios din fire sau daca e mai independent), de consecventa cu care aplici metodele…
In principiu, cam asa se educa un catel sa fie cuminte, sa nu devina anxios cand pleci.
Atentie!
Nu lasa niciodata catelul in tarc cu zgarda la gat, pentru a preveni accidentele (se poate agata si se spanzura). De asemenea, nu ii lasa jucarii sau lucruri pe care le-ar putea rupe sau inghiti din greseala.
Succes!

Marius Munteanu 24 mai 2011 la 12:37 pm

Al doilea mare avantaj al tarcului este ca obisnuieste catelul sa stea si singur. Altfel, daca are tendinta sa vina tot timpul dupa tine prin toata casa, n-o sa ii placa daca il lasi singur.