acum 10 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catel sperios

Am un caine de apa portughez,are 1 an si 4 luni.Cand ies la plimbare cu el se sperie de oameni de masini, biciclete,orice zgomot chisr si de obiecte .Ma puteti sfatui cum pot sa corectez aceasta atitudine?Cu noi in casa este ascultator,iuberet,inteligent,se simte in mediul lui,chiar daca il am de o luna.Singura lui problema este frica,pe strada,se piteste ,se taraste vrea sa fuga ,sa se ascunda la orice zgomot,persoane ,biciclete,motociclete,containere de gunoi,chiar s-a speriat de un plover ce era cazut in strada.Multumesc pentru atentie si as fi foarte incantata sa ma puteti ajuta cu sfaturi.

Se sperie de orice afara,persoane ,masini,obiecte ,biciclete,motociclete,zgomote,tremura,se piteste,vrea sa se ascunda , sa fuga…..

2 raspunsuri

In primul rand, va trebuie rabdare. Trebuie sa incercati sa-l socializati treptat cu alti oameni, animale, zgomote. Spre exemplu, sa nu-l izolati cand vine un prieten in vizita, sa incercati sa-l socializati cu alti catei, in tarc, cand iesiti la plimbare. Cand dati cu aspiratorul prin casa, spre exemplu, daca se teme, nu-l izolati intr-o alta camera, chiar daca el se ascunde prin diferite locuri, lasati usile deschise si dupa ce terminati curatenia, lasati aspiratorul la vedere, sa apuce sa-l miroase si sa-si dea seama ca nu pateste nimic rau. In afara de asta, cand iesiti la plimbare, incercati sa-l recompensati de fiecare data cand trece peste un obstacol de genul asta. Cu timpul, se va obisnui, esential este sa fiti perseverent. Poate catelul a avut diferite traume si trebuie sa aveti rabdare. Succes!

Cind se sperie trebuie atrasa atentia in alta parte, trebuie sa ii vorbiti calm sa il imbarbatati, mangaiat sau data o recompensa. A fost sigur traumatizat de ceva. Cu timpul se va linisti dar trebuie scos des la plimbare si sociabilizat. Trebuie sa inteleaga ca nu are de ce sa se sperie, ca il aparati si sa se simta in haita puternica, cu DVS. Nu trebuie luat in brate in nici un caz in schimb poate sa se adaposteasca intre picioare. Inconjuratil cu mainile ca sa se simta pazit, dar nu trebuie tras la o parte. Plimbarile pot fi de scurta durata la inceput in jurul casei si de fiecare data acelasi drum, sa miroasa aceleasi locuri, dar de fiecare data prelungiti plimbarea cu alte locuri pe care sa le descopere. Luati-l incet cu rabdare si se va invata.