acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catelul meu a inceput sa devina agresiv

Am un ciobanesc caucazian in varsta de 7 luni si de doua saptamani a inceput sa devina agresiv. I-a marait pe sotul si pe mama mea, iar pe sotul meu (care se ocupa de el) l-a atacat acum doua zile (la maini si la picioare). As vrea sa cred ca a atacat pt. ca s-a simtit provocat< au venit niste musafiri, iar sotul meu a incercat sa-l bage in tarc, dar nu a refuzat sa intre, s-a asezat pe burta si nu s-a mai miscat. Sotul l-a tras mai tare de lesa, zgarda l-a sufocat putin si atunci a atacat) sotul meu a reactionat instinctual si rasucind lesa l-a pus la pamant. Dupa incident, cand sotul i-a dat comanda la loc, Rarau a ascultat, chiar s-a deschis singur poarta tarcului (era numai intredeschisa, iar eu am putut sa-i scot zgarda fara probleme.
In acest moment catelul lucreaza cu un dresor care ne-a recomandat sa renuntam la el.
Precizez ca Rarau nu a mai fost agresiv pana acum, noi l-am crescut de la 1 luna si 2 saptamani si l-am tratat ca pe al doilea copil al familiei. Rarau este foarte prietenos, chiar si cu persoanele pe care le vede pentru prima data. Cu baietelul nostru se joaca foarte frumos, nu l-a marait niciodata, iar mie imi linge mainile mereu, ii place sa-mi prinda mainile cu gura si nu apasa cu dintii.
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedam cu el pentru a nu deveni periculos, intrucat nu putem accepta varianta renuntarii la el.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi.

2 raspunsuri
Marius Munteanu 10 martie 2011 la 2:58 am

Ciobanescul caucazian nu poate fi controlat in forta si asta s-a vazut. Nu a fost propriu-zis decat o parada de forta. Daca voia sa ii faca rau sotului tau, probabil ca ar fi reusit. Pe de alta parte, e cam tanar. Dar acest eveniment trebuie sa va puna in garda. Cainele se va maturiza si la caine adult de o asemenea talie, un astfel de comportament este inacceptabil.
Greseala sotului tau in incidentul respectiv a fost ca in loc sa ii distraga cainelui atentia, astfel incat sa il convinga sa intre in tarc, a incercat sa il forteze. Cand un caine se pune la pamant, asta indica refuzul total. Nu e chip sa il scoti din starea asta de “inchidere” decat daca il pacalesti cu ceva. (De pilda il chemi la tine pe un ton vesel, ii arati o jucarie, te joci putin cu el si i-o arunci in tarc, apoi inchizi usa. Cainele o sa ceara singur sa intre in tarc ca sa ia jucaria. Acelasi lucru merge si cu o bucata de recompensa.
Cand cainele refuza o comanda, nu trebuie repetata comanda, ci trebuie sa ii dai alta comanda, pe care sa o accepte. apoi sa il lauzi, incurajand astfel un comportament obedient.
Cu toate acestea, dat fiind ca aveti un copil si nu stiu in ce masura cainele va deveni imprevizibil, trebuie neaparat sa urmeze un curs de dresaj.
Sfatul meu este sa apelati la alt dresor, care sa va explice cum sa procedati. Daca si acesta va da acelasi sfat, poate ca are dreptate. Nu stiu ce sa zic. Caucazianul nu este un caine pentru persoane care nu au experienta in lucrul cu cainii mari.
In mod normal, cainele trebuie sa asculte de absolut toti membrii familiei. Mai mult decat atat, nu cred ca va pot sfatui, pentru ca e imposibil sa evaluezi un caine fara sa il cunosti.
Dresajul unui caucazian este OBLIGATORIU, tocmai pentru ca ii este foarte usor sa faca un rau, chiar daca o face dintr-o eroare a stapanului. Dresajul este un ciclu complet, se deprinde prin exercitiu zilnic si se rafineaza de-a lungul intregii vieti. Mai mult, simplul dresaj este insuficient atunci cand e vorba de integrarea cainelui in familie, ca membru al ei. Sunt chestiuni diferite. Succes.

am si eu o problema cu cainele meu si am trimis intrebarea si cand va aparea in urmatoarele zile?