acum 9 ani

Catelul tau schioapata sau are probleme la ridicarea de jos? Poate fi vorba de o  ruptura de ligament, ce trebuie tratata imediat

Catelul tau schioapata sau are probleme la ridicarea de jos? Poate fi vorba de o  ruptura de ligament, ce trebuie tratata imediat

Catelul tau schioapata sau are probleme la ridicarea de jos? Poate fi vorba de o  ruptura de ligament, ce trebuie tratata imediat

Ruptura de ligament incrucisat cranian ( RLCCr) este cea mai frecventa problema ortopedica a cainilor, fiind cauza pentru schiopatat, durere la nivelul membrelor posterioare si ulterior dezvoltarea artritei la genunchi.

Este important sa cunoasteti simptomele acestei afectiuni, pentru a putea lua masuri in timp util sa va ajutati cainele.Tratamentul chirurgical este singura modalitate de a controla permanent instabilitatea prezenta in articulatia genunchiului, de aceea este recomandat sa mergeti la un medic specialist ortoped imediat ce constatati o disfunctie.

Cea mai moderna tehnica chirurgicala pentru tratarea RLCCr, folosita cu succes de experti ortopezi din toata lumea, este osteotomia de avansare a tuberozitatii tibiale (Tuberosity Advancement Technique- TTA).  Aceasta este mai putin invaziva ca alte tehnici si minimizeaza suferinta animalului si trauma post-operatorie.  Gratie unui medic veterinar ce a practicat si studiat ortopedia inafara tarii, de anul acesta  ultima varianta a tehnicii TTA  este introdusa si in Romania .

 

RLCCr la caini  este mult mai complexa decat la om, iar acestia se confrunta cu diferite grade de ruptura ( parțiala sau completa ). In timp ce semnele clinice asociate cu RLCCr variaza, boala provoaca invariabil disfunctie la nivelul membrelor din spate si durere.

Simptome

Cainii cu RLCCr pot prezenta orice combinatie dintre semnele urmatoare :

-dificultate la ridicarea dintr-un loc

-probleme la saritura in masina

-nivelul de activitate scazut

– șchiopatare de intensitati variabile

-atrofie musculara (scaderea masei musculare în piciorul afectat )

-scaderea razei de miscare a articulatiei genunchiului

-un zgomot specific (care poate indica o ruptura de menisc )

-umflarea pe partea interioara a tibiei ( fibroza sau cicatrice tesut )

-durere

-refuzul de a se juca

-rigiditate
Anumite rase de caini sunt cunoscute de a avea o incidenta mai mare de RLCCr (Rottweiler, Newfoundland, Staffordshire Terrier, Mastiff, Akita, Saint Bernard, Chesapeake Bay Retriever, si Labrador Retriever) pe cand altii sunt afectati mai rar (Greyhound, Dachshund, Basset Hound, si Old English Sheepdog). O mostenire genetica a fost aratata pentru rasele Newfoundland si Labrador Retriever.

Cauze

Cel mai frecvent, RLCCr este cauzata de o combinatie de mai mulți factori, inclusiv de imbatranirea ligamentului (degenerarea), obezitate, stare fizică proastă, genetica, conformație (configuratia si forma scheletului) și rasa .

RLCCr este un rezultat al  degenerarii subtile, lente, care a avut loc timp de cateva luni sau chiar ani, mai degraba decat rezultatul unui traumatism acut ( brusc) la un ligament sanatos ( care este foarte rar ) . Aceasta diferenta intre oameni si caini  explica doua caracteristici importante ale RLCCr canin :

  1. 40-60% din caini care au RLCCr la un genunchi vor dezvolta  la un moment dat in viitor  o problema similară la cealalt genunchi .
  2. Ruperea parțiala a LCCr este comuna la caini si progreseaza spre o  rupere completa in timp.

RLCCr poate afecta cainii de toate dimensiunile, rasele si varstele, dar rareori pisicile. Datorita influentelor biologice si mecanice, LCCr nu se poate vindeca dupa ce apare ruptura, indiferent de severitatea ei.

Conditia fizica precara si greutatea corporala excesiva sunt factori de risc pentru dezvoltarea RLCCr . Ambii factori pot fi influentati de catre proprietarii animalor de companie. Se recomanda  conditie fizica  consecventa cu activitate regulata si monitorizarea atenta a alimentatiei, pentru menținerea masei musculare.

 

Diagnostic

Diagnosticarea rupturii complete a LCCr se realizeaza de catre un medic veterinar ortoped, utilizand o combinație de observatii de mers, constatarile examenului fizic si radiografie. In schimb, ruptura partiala a LCcr poate fi mai dificil de diagnosticat.

Radiografia  permite medicului veterinar sa :

-confirme prezența unei colectii articulare ( acumulare de lichid in articulatie , care indica faptul ca exista o anomalie)

-evalueze prezența / gradul de artrita

-faca masuratori pentru planificarea chirurgicala

-excluda alte posibile afectiuni

Tehnici de palpare specifice folosite de medicii veterinari pentru a evalua RLCCr includ ” testul de desen” și “incercarea de compresie tibiala”. Aceste teste pot confirma miscare anormala in genunchi in conformitate cu RLCCr .

Tratament

Tratamentul chirurgical este singura modalitate de a controla permanent instabilitatea prezenta in articulatia genunchiului. Tehnica de avansare a tuberozitatii tibiale ( TTA) a fost creata de chirurgii elvetieni in 2002, si utilizata cu succes in USA si Europa inca din 2004. Tehnica restabileste functionalitatea articulatiei genunchiului prin schimbarea biomecanicii acesteia, bazandu-se pe principiul neutralizarii fortelor create de ruptura de ligament cruciat anterior.  Ultima varianta a TTA este TTA2, lansata in 2012, fiind considerata “pasul urmator in TTA”. Aceasta presupune mai putina manipulare a osului si necesita mai putine implanturi.

Avantajele avansarii tuberozitatii tibiale fata de celelalte tehnici de modificare a geometriei genunchiului: vindecare rapida, risc scazut de infectie, tehnica chirurgicala simplificata, tehnica chirurgicala mai putin invaziva, reducerea leziunilor vasculare, timp operator mai scurt.

Tehnica necesita o perfectionare a medicului ortoped, intrucat implica cunostinte de geometrie si experienta practica avansata.

Dr. Lucian Rugina a introdus anul acesta, in premiera in Romania, tehnica TTA2 pentru tratamentul rupturii de ligament incrucisat cranian. Primul pacient, catelul Hugo, a fost operat pe 28 februarie la clinica dr. Rugina din Bucuresti, Radius Vet,  iar acum se simte bine si este in proces de vindecare.

 

Ingrijirea post-operatorie

Ingrijirea postoperatorie acasa este critica. Activitatile fizice premature, necontrolate sau  excesive risca esecul total sau parțial al oricarei reparatii  chirurgicale. Un astfel de esec ar putea necesita o noua operatie, mai laborioasa. Ingrijirea postoperatorie adecvata este explicata in detaliu de catre chirurg inainte si dupa interventia chirurgicala .

Studiile arata ca reabilitarea fizica poate accelera recuperarea unui caine si poate imbunatati rezultatele finale, indiferent de tehnica chirurgicala aleasa . Aceasta recuperare ar trebui sa inceapa imediat dupa intervenția chirurgicala si include de obicei un regim de serii de mișcare pasive, exerciții de echilibru, mersul in lesa controlat, etc. Detalii suplimentare  trebuie discutate cu un medic ortoped specializat.

 

Prognosticul pe termen lung pentru animalele supuse operatiei pentru RLCCr este bun, cu rapoarte de imbunatatire semnificativa in 85-90 % din cazuri. Desi artrita poate aparea indiferent de tipul de tratament, este mai lenta atunci cand intervenția chirurgicala este efectuata. Prin urmare, managementul osteoartritei multimodale este recomandat pentru orice caine cu RLCCr , indiferent de tratament .

 

 

 

Dr. Rugina este membru ESVOT, Societatea Europeana de Medicina Veterinara Ortopedica si Traumatologie  si AOVET, organizatie mondiala de cercetare si educare in ortopedia veterinara), a obtinut numeroase diplome si participa anual la cursuri si stagii de specializare in ortopedie.  Dr. Rugina isi propune revolutionarea ortopediei veterinare autohtone, el a avut sansa de a invata si experimenta tehnicile inovative sub indrumarea celor mai renumiti experti ortopezi din Europa( Bruno Peirone, Guenther Schwartz, Alessandro Piras, Aldo Vezzoni s.a. )

 

 

Lucian Rugina a obtinut licenta de medicina  in anul 2008, de la  Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

El si-a dezvoltat abilitatile si a conturat progresiv specializarea, lucrand ca asistent veterinar si apoi medic, in diverse clinici din Bucuresti, dar a simtit mereu o piedica, datorita resurselor limitate in ortopedia veterinara de aici, uneori folosindu-se proteze de medicina umana. Inca de atunci si-a cladit visul de a inova ortopedia veterinara din Romania.

 

In 2013 si-a deschis propria clinica in Bucuresti, Radius Vet,  construita pe aceste principii, de a aduce excelenta prin inovatie si folosirea medicinei modern, si a urmat un stagiu de pratica la clinica de Ortopedie din cadrul Universitatii din Torino, avand ca mentor pe prof. dr. Peirone.


Dr. Rugina practica toate aspectele legate de ortopedia animalelor mici, inclusiv chirurgie de protezare, chirurgie periarticulara și articulara, tratamentul displaziei de șold și cot, dar are un interes deosebit în  osteosinteză minim invaziva si managementul fracturilor complexe.

Surse: acvs.orgkyon.chradiusvet.ro

http://ttasurgery.com/html/the_surgery.html

https://m.youtube.com/watch?v=ZeJmaAYRmh8