acum 14 ani

Cauzele lacrimarii excesive la caini

Unele rase de caine sunt mai predispuse lacrimarii de altele. Insa chiar daca este vorba de una din rasele predispuse (de exemplu bichonii), totusi proprietarii unui caine care lacrimeaza in exces ar trebui sa faca de urgenta o vizita medicului veterinar.

Este normal ca un caine sa lacrimeze cand este nervos si latra si se agita, cand alearga si se joaca mult, cand este vant sau frig afara. Insa daca lacrimarea este constanta, atunci este cazul unui consult de specialitate, si a unor analize mai profunde, pentru a determina cauza acestei secretii lacrimare in exces. Trebuie sa observi : in ce momente ale zilei survine lacrimarea, daca are loc la ambii ochi, daca lacrimile sunt apoase, inodore, incolore sau din contra.

Din pacate insa, cauza lacrimilor nu este usor de identificat. In primul rand, medicul veterinar va banui probabil o conjunctivita (si de asemenea sunt rase predispuse cu usurinta la manifestarea conjunctivitei), in general conjunctivita tratindu-se cu unguente si picaturi specifice, la recomandarea medicului veterinar.

O alta cauza ar putea fi o infectie locala, care din nou, poate fi diagnosticata prin teste specifice, de catre medicul specialist sau o alergie. E important de mentionat doctorului daca ati schimbat ceva in mediul cainelui (apartament nou, schimbarea tipului de solutie de spalat pe jos, lucrari de amenajare in casa etc).

O a treia posibilitate : blocarea canalului lacrimar, lacrimile astfel iesind afara, in loc sa urmeze traseul normal. Starea canalului lacrimar se testeaza extrem de simplu, prin picurarea unei solutii fosforescente in ochii cainelui. In mod normal, daca nu este blocat canalul lacrimar, in cateva minute solutia verde fosforescenta ar trebui sa se vada in nasucul si gurita pacientului patruped. Daca insa nimic nu se va observa, se poate diagnostica cu usurinta blocarea canalului lacrimar, si pursec la analize suplimentare.

Daca este vorba de un gunoi, se va actiona pe cale chirurgicala pentru a il indeparta. Insa canalul lacrimar poate fi blocat si din alte cauze, una mai neobisnuita implicind o rinita alergica, care va inflama si bloca drumul lacrimilor la nivelul nasului. In acest caz, proprietarii cainelui ar trebui sa ii auda, in special cand este linistit, sforaituri, chiar si cand cainele este treaz, rinita tratindu-se la indicatia doctorului cu tratament specific.

Ori care va fi diagnosticul medicului care va va vedea cainele, este important ca tratamentul sa fie urmat intocmai, si exact pe perioada recomandata de medic. Unele picaturi de ochi, in special cele pentru tratamentul conjunctivitei sunt cunoscute ca avind efecte adverse in cazul in care se folosesc o perioada indelungata. De cele mai multe ori medicul va cere o reexaminare a situatiei ochilor cainelui in aproximativ 7-10 zile de la inceperea tratamentului, pentru a vedea cum evolueaza.