acum 14 ani

Ce îi face pe câini să fie agresivi?

Câinele tău poate fi agresiv din cauza unei temeri, a nevoi de a domina sau din cauza instinctelor protective faţă de teritoriul lui sau faţă de “haita” lui.

Educarea câinilor agresivi necesită înţelegerea cauzelor conduitei agresive. Câinele tău poate fi agresiv din cauza unei temeri, a nevoi de a domina sau din cauza instinctelor protective faţă de teritoriul lui sau faţă de “haita” lui.

Unul dintre motivele principale ale agresivităţii îl reprezintă intenţia câinelui de a face rău sau a intimida o altă fiinţă, umană sau animală. Semnele de agresivitate pot fi mârâitul, muşcaturile sau când animalul se repede la “ţintă”. Chiar dacă se spune că agresivitatea e o parte normală a comportamentului canin, pentru oameni nu este acceptabilă. Orice gest agresiv are o cauză. Nu este făcut pur şi simplu.

Communicarea. Problema este că oamenii şi animalele au metode diferite de comunicare, ce duc la neînţelegere. Când o persoană abordează un câine într-o manieră prietenoasă, un gest inofensiv poate fi interpretat greşit, drept ameninţare. Nu există câini nebuni, psihotici sau schizofrenici.

Câinele poate părea ameninţător când are gesturi agresive. Un astfel de comportament şi cauza acestuia pot fi complicate iar consecinţele serioase, chiar fatale.

Caută ajutor. Când crezi că te confrunţi cu un animal agresiv, pe care nu îl poţi controla, este recomandat să apelezi la un ajutor profesional, un dresor profesionist sau un specialist în comportamentul animal.

Există resurse utile pe internet şi multe sunt gratuite.

Înţelegerea tipurilor de agresivitate poate ajuta enorm în rezolvarea problemelor unui câine agresiv. Tipurile de agresivitate includ agresiune de dominare, agresiunea generată de teamă şi agresiunea posesivă sau teritorială. Mai jos vom detalia fiecare caz în parte.

Agresiunea de dominare se referă la statusul câinelui care este ameninţat, la capacitatea lui de a menţine controlul într-o anumită situaţie.  Câinilor le plac oamenii ca fiinţe sociale. Ei privesc familiile lor drept grup sau haită. În cadrul acestei haite există mereu o ierarhie a dominanţei. Din păcate, dacă animalul crede că nivelul lui este peste al tău, vor exista situaţii în care te va provoca. Din moment ce majoritatea oamenilor nu are noţiuni de bază privind felul în care comunică animalele, poziţia socială a câinelui poate fi provocată din greşeală printr-un simplu gest. Orice constrângere fizică poate fi interpretată de câine drept o provocare de dominanţă. Acest tip de agresiune se poate îndrepta către oricine: om sau animal.

Un alt tip de agresiune este cea generată de frică. Este vorba de o reacţie defensivă a câinelui şi se întâmplă dacă acesta crede că i se va face rău. Trebuie luat în calcul faptul că în situaţii în care nu există motive de teamă, animalul poate gândi diferit şi se poate considera în pericol. Când acest lucru se întâmplă, câinele va reacţiona defensiv prin acte agresive faţă alte fiinţe.

Cel de-al treilea tip este agresiunea  posesivă sau teritorială. În acest caz este vorba de apărarea teritoriului sau zonei despre care consideră că ar trebui să fie a lui. Întreaga zonă marcată este privită de animal drept teritoriul sau proprietatea sa, iar dacă există vreo fiinţă care este percepută ca ameninţare pentru “haita” sa, câinele devine agresiv automat.

Unele rase de câini au fost educate să apere turme, oameni şi proprietăţi. Acestea au reflexul de a reacţiona agresiv în momentul în care simt că le este ameninţat teritoriul şi că “haita” este în pericol. Din păcate, consecinţele unei astfel de agresiuni sunt extrem de serioase, mai ales că astfel de rase câini sunt de obicei reprezentate de animale foarte voluminoase.

2 comentarii

foarte interesant asa o sa fac si eu cu puiutul meu de ciobanesc german

mai invata sa scriii!!!!11