acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Ce tratament ,daca exista(fara interventie chirurgicala)pentru piometru

Am avut un pudel pitic,s-a imbolnavit,a facut febra 39,8,am mers de urgenta la medic,a inceput sa-i faca tratament medicamentos spunandu-mi ca are piometru.M-a asigurat ca este tratamentul care se face cainilor de rasa,pentru a nu fi pierduti pentru monta.Dar au lasat-o labutele din spate si s-a deschis cervixul,a expulzat puroi.Dupa 10 zile,a murit!Nu a vrut nici sa-mi treaca in carnetul ei de sanatate ce fel de tratament i-a facut,spunandu-mi ca stie el ce face!As vrea sa stiu daca exista asa ceva?!Tratamentul a fost costisitor,dar nu conta daca ar fi fost salvata!Va multumesc.Carmen

4 raspunsuri

Trebuia operata de urgenta. Eu am avut un pincher pitic femela si a patit acelasi lucru, numai ca doctorul la care am dus-o a operat-o imediat si mi-a spus ca este singurul lucru care poate fi facut ca sa o salveze. Din fericire a avut mare dreptate si dupa asta si-a revenit surprinzator de bine si a mai trait cativa ani dupa asta. Ar trebui sa-i spui ca este un doctor incompetent si ca-i vei face o reclama proasta. Un astfel de om nu ar trebui sa fie medic.

Marius Munteanu 5 aprilie 2011 la 3:24 pm

Ce pot sa iti spun, imi pare tare rau pentru catelusa ta.
Nici eu nu cred ca medicul veterinar a ales cea mai buna solutie. Piometrul este intotdeauna o urgenta medicala, iar rezolvarea chirurgicala este tratamentul de electie. In rare cazuri se recurge la tratamentul nechirurgical al piometrului, iar asta numai in piometru deschis – cand exista scurgeri vaginale purulente. In piometru inchis, se recurge la ovariohisterectomie – sterilizare.
In esenta, tratamentul nechirurgical consta in administrarea de progesteron, antibiotice, fluide pentru prevenirea deshidratarii si sustinerea functiei renale (care e frecvent afectata in piometru).
Dezavantajele acestei optiuni sunt multiple:
# nu previne recurenta piometrului,
# nu intotdeauna da rezultate si necesita prin urmare interventia chirurgicala,
# progesteronul nu isi face efectul imediat, ci dupa 48 de ore, cu riscul aparitiei complicatiilor – afectarea functiei renale, peritonita, septicemie etc.).
Nu vreau sa spun cu asta ca solutia chirurgicala e lipsita de riscuri sau ca ar fi salvat 100% viata catelusei tale. In piometru, nu e vorba de o simpla sterilizare. Lucrurile sunt mai complexe, pot aparea complicatii. Cred totusi ca era prima optiune de tratament si ca sansele de supravietuire ar fi fost mai mari.

Piometrul este urgenta chirurgicala = se deschide urgent, cu o sumara pregatire preoperatorie. Exceptiile sunt rare.

Am 5 chinchille.Anul trecut am facut tratament hormonal impotriva aparitiei acestei probleme(foarte costisitor).Anul acesta cu una am ajuns foarte tarziu.O durea asa de tare ca nu se mai putea ridica.S-a intervenit chirurgical(extrem de costisitor) dar dupa operatie fetita si-a revenit.Deci concluzia este ca la diagnosticul de piometru doar chirurgical trebuie intervenit daca iubim animalul.