acum 14 ani

Cei 3500 de caini de la Adapostul Smeura dauneaza afacerilor proprietarilor de incineratoare

Conducerea Biobazei se plânge de presiuni şi din partea autorităţilor.

În loc să fie arsă în incineratoare special, contra cost, mâncarea la limita expirării din magazine ajunge la câinii de la Biobaza Smeura. De un an s-a trecut la acest tip de hrană pentru câini, iar de atunci a început şi o întreagă serie de probleme pentru cei de la Biobază.

Sunt şicanaţi mai mereu de autorităţi, nimeni nu le ia în seamă cerinţele şi s-a ajuns chiar la ameninţări din partea unui reprezentatnt al unui incinerator privat din Craiova.

Alimentele la limita expirării din supermarketuri merg spre această Biobază de la Smeura şi totul este gratuit. Zilnic, Biobaza Smeura consumă cam 4 tone de hrană, adică aproximativ 120.000 de kilograme lunar. Pentru a incinera acestei cantintăţi de produse, taxa ar fi de aproximativ 24,000 de euro, incinerarea unui kilogram costând aproximativ 0,2 euro.

Critici din partea autorităţilor
“Nu ne-au ajutat niciodată, nici cei de la Primărie, nici orice altă autoritate a statului. Nu ştiu decât să ne critice şi să ne ceară să respectăm legea la sânge”, spune Maria Preda, managerul Biobazei. Şeful de la Durecţia Sanitar veterinară, medical veterinar Ionel Vişinescu, a aruncat “bomba” că aceste animale sunt hrănite cu “maţe luate de pe la diverse abatoare” şi că ar exista pericolul ca, din cauza lipsei banilor, Asociaţia să fie obligată să le dea drumul câinilor înapoi de unde i-au luat, adică pe străzile Piteştiului şi împrejurimi.

“Am fost la Biobază şi, cu regret o spun, câinii de acolo nu mai au mâncare. Li se dau să mănânce maţe fierte luate de pe la diverse abatoare! Există, aşadar, pericolul ca aceşti câini să fie puşi în libertate! Sunt peste 3500 de câini acolo, şi vreau să trag un semnal de alarmă pentru autorităţi să se implice în această problemă!“, spune Ionel Vişinescu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş. Conducerea Biobazei de la Smeura neagă, spunând că mâncare există destulă, iar atacurile la adresa lor nu sunt justificate decât de un eventual interes. “Mâncare au destulă. Atâta timp cât ne încadrăm în limitele legii, nu înţeleg care este problema, de ce suntem tot timpul criticaţi şi atacaţi.”, a spus managerul Biobazei, Maria Preda.

Ameninţări de la şeful de incinerator
Maria Preda susţine că, odată cu trecerea la acest tip de hrană, supermarketurile nu mai duc atât de multe alimente la ars şi de pierdut au incineratoarele. Atât de mult încât, un reprezentant al firmei Herman din Craiova a venit la ei şi le-a cerut să renunţe la contractele cu magazinele care le dau alimente gratis pentru ca aceştia să fie obligaţi să le dea la ars.

“Consiliul Local Piteşti are un asemenea incinerator, de stat. Private nu există în Argeş, dar există la Craiova. Un şef de la Herman din Craiova a venit şi ne-a ameninţat că ne închide dacă nu renunţăm la contractele cu supermarketurile, că el cunoaşte senatori şi oameni importanţi”, spune Maria Preda, managerul Biobazei. “Incineratoarele private pierd zeci de mii de euro din cauza acestei Asociaţii, iar autorităţile nu au făcut nimic niciodată să ne ajute!”, spune Maria Preda.

“Este mai avatajos să le dăm lor o parte din aceste alimente, pentru că nu mai cheltuim să le incinerăm, le dăm gratuit şi, în plus, nu mai stă marfa la noi în depozit. E la mintea cocoşului că preferăm să le dăm lor, decât să le ardem pe bani” a declarat o angajata a hypermarketului Real din Piteşti. “Probabil că interesele sunt mari şi nu vreau să am probleme. Vă rog, nu-mi daţi numele!”, a mai adaugat angajata.

Un comentariu

sa fiti puternici, faceti o munca extraordinara, sunt multi ca mine care va apreciaza. si animalele au suflet