acum 14 ani

Centru de ecarisaj modern, inaugurat astazi la Cluj

Reprezentantii municipalitatii au inaugurat astazi un centru de ecarisaj modern, ce beneficiaza de dotari la standarde europene si este situat pe strada Bobalna.

Centrul are o capacitate de 150 de locuri, iar cainii care ajung aici sunt deparazitati, tratati si sterilizati. Acestia pot fi adoptati, iar in caz contrar vor fi eliberati.

Investitia totala depaseste 1,5 milioane de lei.

UPDATE: Cainii comunitari din Cluj-Napoca vor fi tratati, de astazi, in conditii moderne, odata cu inaugurarea noului Centru de Ecarisaj ce functioneaza in subordinea Regiei Autonome a Domeniului Public. Centrul care functioneaza pe strada Bobalna, are o suprafata de peste 1.000 de metri patrati, lucrarile la reabilitarea acestuia fiind executate de societatea Transilvania Constructii.

Corpul unde vor fi adapostiti caini a fost modernizat si acum include adapostul propriu-zis, tarcuri exterioare, hol, depozit, vestiare, dusuri si grupuri sanitare. Aici au fost amenajate noua boxe pentru cainii aflati sub tratatemnt si zece boze pentru cainii aflati in carantina.
In plus, a fost construit un corp nou de cladire cu spatii pentru personal, cabinet veterinar, bloc operator, sali de primire, de spalare, de deparazitare, boxe, tarcuri si depozite.

Cainii care sosesc la centru sunt supusi unor verificari a starii de sanatate, fiind deparazitati si sterilizati. Acestora li se aplica un tatuaj nedureros cu un numar de inregistrare si apoi sunt eliberati, in cazul in care nu sunt adoptati. Un caine petrece in centru in jur de 10-15 zile. Adoptarea unui caine presupune dovada existentei unui loc unde va fi adapostit si acordul vecinilor, daca persoana interesata locuieste la bloc, achitarea unei taxe de 40 de lei si crearea unui certificat de sanatate pentru animal.

In medie, la Centrul de Ecarisaj ajung lunar, aproximativ 100 de caini, din care doar 10-15 sunt adoptati. RADP raporteaza situatia adoptiilor Directiei Sanitar Veterinare Cluj pentru ca institutia sa verifice modul in care acestia sunt tinuti.
Alexandra Pacurar

26 comentarii

Oare sa fie inceputul sfarsitului de haos?

nu vreau sa par sceptica dar Clujul cum sa la istorie din punctul asta de vedere?va explic si de ce nu ma entuziasmez usor: daca acolo sunt anjgajati niste HINGHIERI toata investitia este de pomana! daca nu au antecedente merita sa speram….asa o gandesc si din proprie experienta!

Parca ar fi prea frumos ca sa fie si adevarat,insa asa e Magda,merita sa speram…

eu sper numa` in ce-mi vine de la Dumnezeu…de la oameni….Doamne fereste!

si eu sunt in asentimentul tau Magda,si sa mai speram ca aici nu se vor ivi iar tot felul de interese…(si nici acel"robinet" deschis de bani…Mi-e teama ca iar se va rasfrange tot raul asupra acestor sufletele dragi…

mi se pare doar sau ceva nu e în regulă? definiţia ecarisajului în DEX e următoarea: ECARISÁJ s.n. 1. Operație de tratare și de prelucrare a cadavrelor de animale și a resturilor de la abatoare în vederea transformării lor în produse furajere sau industriale (făină de oase, de sânge, clei etc.) ♦ Întreprindere care execută această operație. ♦ Operație de strângere a cadavrelor de animale. 2. Acțiune de stârpire a câinilor vagabonzi. – Din. fr. équarrissage.atunci, cum ne-am putea bucura la apariţia unui astfel de centru "modern"? am înţeles, de asemenea, că răsar în mai multe locuri, cu aceeaşi denumire!!!

asculta,am uitat eu limba romana dar ecarisaj nu inseamna un fel de cimitir sau …???!!!???ce naiba . Cand eu traiam in Ro de la ecarisaj veneau mirosuri urate….

ECARISÁJ s.n. 1. Operație de tratare și de prelucrare a cadavrelor de animale și a resturilor de la abatoare în vederea transformării lor în produse furajere sau industriale (făină de oase, de sânge, clei etc.) ** Întreprindere care execută această operație. ** Operație de strângere a cadavrelor de animale. 2. Acțiune de stârpire a câinilor vagabonzi. – Din. fr. équarrissage. Sursa : DEX '98

Cred ca era mai potrivit cuvantul "adapost".

No, tot Ardealu.i fruntea! Bravo din toata inima

sa speram ca evolueaza si la cum ''trateaza '' cainii…..cu sapa in cap….crede ma ca nu suntem''fruntea"!

sa speram ca aceasta actiune se va extinde peste tot in tara….(vor lua si alte primarii/consilii jud, locale, autoritati de tot felul exemplul acesta!!!!) si da intradevar sa speram ca evolueaza si la capitolul "tratamentul" UMAN al animalutzelor!!!

eh…actiunea s-a extins "teoretic" ca bani din fonduri europene au tot fost luati pentru asemenea proiecte numa' ca…nu prea se vede si in practica…

aici ar trebui adusa si dinamo……..

te bucuri cand mai auzi si o astfel de stire , ca de rele si abuzuri esti satul pana peste cap , bravo pt. toti ce-i care au realizat asa ceva , bravo

felicitari si asemenea realizari sunt binevenite cu sau fara bani din fonduri!

felicitari! o veste buna

In sfarsit se face ceva bine pentru animale.Sper sa se faca ceva si cu animalele din Otelu Rosu.Felicitari si ma bucur ca cineva a luat intr-un final initiativa in privinta cainilor.

Dar nu e adapost, e ecarisaj, asta e problema.

cum aşa, nu mai pricep nimic! dacă-i ecarisaj, cum mai sînt eliberaţi cîinii, după "tratament"?

mult mai potrivit…

Suna-i si intreaba.

Patricia Paraschiv 4 mai 2010 la 3:22 pm

Din pacate, toate adaposturile publice sunt construite ” la standarde europene”, iar presa publica doar ce aude, fara a se interesa ce sa intampla cu adevarat in acele adaposturi. Nu mai vorbesc de fondurile de milioane de ron alocate de la buget pentru Serviciile Publice de Gestionare a Cainilor fara Stapan. Exemplul cel mai elcovent, este orasul Tg-Jiu, unde adapostul public “unul dintre cele mai moderne din tara” este un adevarat lagar canin. Cainii sunt tinuti in padocuri foarte mici, unii din August 2009, fara a avea acces afara, nu beneficiaza de ingrijire medicala sau de hrana corespunzatoare.

Sunteti de acord cu eutanasierea extrem de violenta a cainilor fara stapan prin diferite mijloace macabre cum ar fi electrocuratea , lovirea cu bate sau diverite obiecte , stanzurarea sau multe altele????????? De ce ati fi ?????? Din pacate absolut toti bani care trebuiau sa ajunga in folosul cainilor fara stapani o suma foarte mare a fost bagata in buzunarele parlamentarilor si inclusiv a a hinghierilor !!!!! O alta problema consta in ignoranta parlamentului in legatura cu ajutoarele oferite cainilor fara stapan de catre voluntari care depun eforturi considerabile in speranta de a ii ajuta . De ce numai noi din toata Uniunea Europeana recurgem la eutanasiere in timp ce toate celelalte tari nu numai ca sterilizeaza si incurajeaza adoptia masiva a cainilor ci si fac din bani statului organizatii de protectie a animalelor precum si organizatia SPCA?????? Un alt motiv care descurajeaza adoptia cainilor este educarea copiilor cu violenta , care considera ca sa lovesti sau sa omori o fiinta necuvantatoare fara nici o aparare nu este o greseala deoarece ei sunt inca de mici educati sa faca asemenea lucruri !!!!!!! Trebuie sa inceteze abandonul pe caimpii , in paduri in lazi de gunoi a puilor de caini sa si pisici deoarece acestia ajung sa se inmulteasca si din cauza poporului Roman sa se ajunga la decizia de eutanasiere a cainilor. Aceasta metoda nu ajuta cu nimic si in plus nu este deloc dreapta!!!!!!!!!!!!!! INCURAJATI ADOPTIA CAINIILOR FARA STAPAN SI INCURAJAREA STERILIZARII IN PROPORTIE DE 100% A ACESTORA!!!!! ADOPTA UN CAINE SAU O PISICA !!!!!!!!!!! Daca doresti sa scrii nelamuririle tale in legatura cu cele povestite mai sus scrie-ti nelamuririle la adresa de y-mail :

Serviciul public de ecarisaj
HG 955/2004, Art. 17
Regulament cadru de organizare si functionare a serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local din 15/06/2004

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 22/07/2004
Face parte din Hotarâre nr. 955/2004 din 15/06/2004 pentru aprobarea reglementarilor-cadru de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local.
Serviciul public de ecarisaj
Art. 17.
(1) Serviciul public de ecarisaj se realizeaza prin instituirea de norme privind transportul, îngrijirea si exterminarea animalelor fara stapân, care prezinta un grad ridicat de pericol social.
(2) Serviciul public de ecarisaj va asigura protectia câinilor conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din unitatea administrativ-teritoriala în care functioneaza.
(3) Serviciul public de ecarisaj va realiza urmatoarele:
a) strângerea câinilor fara stapân, pe baza reclamatiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice;
b) eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxa pentru organizatiile de protectie a animalelor;
c) îngrijirea câinilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si înregistrarea lor într-o evidenta unica;
d) reîntoarcerea câinilor în zona de unde au fost prinsi, la cererea colectivitatii/grupului local, care îsi va asuma în scris raspunderea pentru ocrotirea câinilor tratati;
e) eutanasierea câinilor bolnavi de catre personal specializat al serviciului public de ecarisaj;
f) asigurarea adaposturilor temporare pentru câini, cu avizul serviciului de specialitate
sanitar-veterinar.
(4) Conform normelor europene, câinii sunt considerati animale comunitare, în acest sens fiind interzise:
a) omorârea câinilor în afara institutiilor specializate;
b) prinderea si maltratarea câinilor;
c) organizarea luptelor cu câini.
(5) Contravaloarea prestatiilor efectuate prin serviciul public de ecarisaj se va achita astfel:
a) persoanele fizice vor achita tarifele stabilite de serviciul public de ecarisaj;
b) pentru efectuarea operatiunilor de deparazitare, vaccinare, sterilizare la cererea clientilor, acestia vor achita tarifele propuse de serviciul public de ecarisaj si aprobate de consiliul local;
c) pentru asigurarea adapostirii temporare a câinilor va fi achitata contravaloarea hranei si a chiriei pentru adapost.
(6) Autoritatile administratiei publice locale vor coopera cu autoritatile administratiei publice centrale care utilizeaza câini în diverse scopuri – paza, salvare de vieti omenesti – Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Asociatia Vânatorilor si Pescarilor Sportivi.

Doresc sa aflu adresa din Cluj a Centrului. Vreau sa adopt un catel si nu stiu unde se gaseste in Cluj cebtrul acesta.
Va rog, trimite-ti adresa.
Mersi.