acum 14 ani

Cheltuielile cu ecarisarea in Satu Mare ar costa aproape 150.000 de euro anual

Intr-un numar anterior al ziarului nostru consemnam starea de ingrijorare a unor primari din judet cu privire la imposibilitatea ecarisarii – transportarea cadavrelor de animale – in vederea denaturarii pentru a se pastra sanatatea mediului si evitarea aparitiei unor epidemii.
Potrivit spuselor doctorului veterinar Dorin Gheorghe Maurer, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in lipsa subventiei pentru transportul de catre prestatorul de servicii a cadavrelor, au fost facute demersuri la organismele locale si judetene ca sa gaseasca solutii de sustinere financiara a acestui demers. Nu s-a facut o socoteala cu privire la suma care ar trebui alocata din bugetul judetului, dar nu este de nelijat cu siguranta. Statistica arata ca media multianuala a mortalitatii animalelor la nivel de judet, care trebuie sa fie transportate la Dej pentru denaturare este de aproximativ 300 de capete (bovine si cabaline, la care se adauga porci si alte rumegatoare). Cifra poate oscila in limite imprevizibile in cazul unor boli transmisibile. La un tarif mediu de 2.000 de lei/animal, efortul financiar ar fi de 600.000 lei (sase miliarde lei vechi), echivalentul a 150.000 de euro in cazul transporturilor individuale.

4 comentarii

Nu sunt trecute cifrele pentru caini, doar pentru restul animalelor

trebuie doamne ,sa se inceaoa cu o campanie nationala de sterilizare a tuturor animalelor,ca altfel se nasc puiuti care vor fi omorati sau aruncati pe strazi….cata neglijenta si nepasare din partea multor oameni…e de neimaginat acest lucru.

E trist ce se intampla si ingrijorator este faptul ca am permis sa se ajunga aici .

Nu e vorba de bani..e vorba de legislatie….cu o legislatie buna….care sa incurajeze donatiile catre ecarisaj de catre societati comerciale….suma necesara ar fi mult mai mica….iar dotarile ultramoderne..asa se procedeaza in afara….ai nostri trebuie doar sa dea copy/paste…:)