12 Feb 2010

China: „Tocana de Grivei“ se lasă cu puşcărie

Vânzarea şi consumul de carne de câine vor fi sancţionate cu 15 zile de închisoare.

În Antichitate, carnea de câine era considerată un aliment medicinal fortifiant. O regăsim, azi, cam peste tot în China, cu precădere în nordul ţării, unde „tocana de căţel” e foarte apreciată.

Cu toate acestea, de ceva vreme, tradiţia e tot mai contestată de către chinezii din clasa de mijloc, care-şi permit să ţină animale de companie. Ca urmare, pe internet s-au înmulţit petiţiile contra consumului de carne de câine şi de pisică, iar filmuleţele cu scene de cruzime în fermele de căţei au suscitat un val de indignare.

Conform unui proiect de lege, vânzarea şi consumul de carne de câine vor fi sancţionate cu 15 zile de închisoare pentru indivizi şi amenzi de până la 53.000 de euro pentru restaurante. Iar administraţiile locale vor fi dotate cu o linie telefonică de urgenţă, la care chinezii sunt invitaţi să „toarne” infracţiunile.

„Am propus interzicerea totală a consumului de carne de câini şi pisici pentru că povestea a generat o sumedenie de probleme în societate”, a explicat Chang Jiwen, profesor de drept la Academia de ştiinţe sociale din Beijing şi iniţiator al proiectului legislativ. Conform informaţiilor pe care le deţine, o serie de acte de violenţă şi furturi din ultima vreme sunt direct legate de comerţul cu carne de câine, ceea ce demonstrează că delicatesa culinară a devenit o sursă de tensiuni; interzicerea sa ar avea consecinţe economice limitate, în măsura în care populaţia, mai puţin săracă ca altădată, nu mai depinde de consumul de câini şi pisici.

Rămâne de văzut dacă eventuala interzicere a consumului de carne canină nu va suscita o dezbatere aprinsă printre grupurile de apărători ai animalelor şi apărătorii valorilor tradiţionale. „Sunt pentru interzicere. Că e vorba de o chestiune afectivă sau de securitate alimentară, nimic nu le impune chinezilor să consume câini şi pisici”, e de părere Zeng Li, fondatorul adăpostului Lucky Cats din Beijing. Cu atât mai mult cu cât restaurantele din capitala chineză îşi procură carnea de la câini vagabonzi sau furaţi.

Deocamdată însă, proiectul de lege s-a împotmolit din cauza criticilor care afirmă că, în actualul stadiu de dezvoltare a Chinei, prioritare sunt condiţiile de viaţă ale populaţiei, şi nu ale animalelor.

Sursa: Adevarul


Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.