28 Ian 2010

Chinezii, somati sa renunte la carnea de ciine si de pisica

De cîteva mii de ani, carnea de căţel şi cea de mîţă face parte din tradiţia culinară chineză, dar acest lucru este pe cale să se schimbe radical. Noua clasă mijlocie care se afirmă în China, ai cărei reprezentanţi îşi subliniază statutul social şi prin “adoptarea” de animale de companie, a “pus tunurile” pe această tradiţie. Societatea civilă s-a mobilizat şi zeci sau chiar sute de mii de semnături au fost strînse pentru interzicerea consumului de carne de cîine sau pisică. După clasa mijlocie, au urmat mediile juridice şi cele academice: un grup de profesori de la Academia de Ştiinţe Sociale de la Beijing a elaborat un proiect de lege privind protecţia animalelor de companie şi interzicerea consumului acestor “sortimente” de carne. Ca urmare a presiunilor interne şi internaţionale, proiectul de lege va sfîrşi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, prin a îmbogăţi stufosul Cod penal chinez. Singurii care protestează împotriva adoptării unei astfel de legi, care prevede pedepse privative de libertate pentru “cei care răpesc şi ucid animale de companie pentru a le vinde sau consuma carnea” sînt locuitorii zonelor rurale sărace, care se văd astfel lipsiţi de una dintre puţinele lor surse de proteine animale.

Sursa: Ziarul National


Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.