acum 14 ani

Chisturi cauzate de saliva

Chistul salivar este o boala des intalnita la caini. Medicii veterinari spun ca aceste chisturi pot fi descoperite sub falcile cainelui sau in gura acestuia. Acestea  pot fi de dimensiuni mici sau mari (cam cat un grapefruit).

Chistul apare sub forma unei umflaturi sub gat. Uneori aceste umflaturile  pot fi cauzate de abcese, infectii la dinti, tumori sau rani gingivale, dar de cele mai multe ori sunt provocate de glandele salivare.

Glandele salivare sunt cele care produc saliva. Acestea se afla sub piele in partile de sus si de jos ale falcilor. Saliva este mereu prezenta in cavitatea bucala datorita unor orificii (conducte) care permit acesteia sa patrunda in gura. Rolul salivei este de a umezii gura, inmuia mancarea si de a porni procesul digestiv.

Chisturile salivare apar atunci cand glandele care transporta saliva sufera leziuni. Datorita acestor leziuni, orificiile care permit salivei sa intre in gura se pot inflama. Inflamatiile impreuna cu infectiile care pot aparea determina glandele sa elibereze un lichid gros care blocheaza conductele ce transporta saliva in gura.

Atunci cand saliva nu ajunge in gura si se blocheaza pe conducte, acestea se umfla pana plesnesc. Daca acest lucru se intampla saliva va curge si va afecta tesuturile din jur. Saliva care curge pe langa tesuturi este intr-o cantitate prea mare, iar corpul nu o poate absorbi prea repede ajungandu-se la aparitia chisturilor.

De multe ori doctorii veterinari sunt nevoiti sa le bage cateilor sau pisicilor deshidratate lichide sub piele. Lichidul introdus este absorbit in cateva ore de sange si distribuit in corp. In general chisturile sunt descoperite sub falci la baza gatului acolo unde glanda salivara este afectata. Cu timpul chisturile devin atat de mari incat le poti simti in urma palparii.

Atunci cand atingi un chist il simti ca pe un balon cu peretii grosi si umplut cu miere. Adesea animalele nu par a fi deranjate de aceste chisturi putand sa manance, sa respire si sa bea apa in mod normal. Uneori chisturile pot fi descoperite si sub limba. Chisturile din aceasta zona ii impiedica pe catei sa manance sau sa bea. In aceasta situatie cateii se vor limita la miscari lente ale limbii.

Daca un caine are un chist, cel mai bun tratament consta in operatie. Terapia nu da mereu rezultate. Sunt rare situatiile in care medicamentele au dat rezultate. In cazul in care glanda salivara a fost blocata pentru putin, lucrurile revin la normal, dar daca aceasta s-a rupt atunci este nevoie de operatie.

Operatiile sunt necesare acolo unde saliva curge pe langa tesuturile alaturate. Atunci cand un caine are un chist plin cu saliva sub falca, glandele salivare de pe partea afectata sunt scoase de tot.

In primul rand chistul se deschide, lichidul si tesutul in exces este scos, iar dupa aceea pielea este inchisa. Al doilea pas consta in scoaterea conductelor de saliva afectate. Glandele ramase neafectate vor prelua si activitatea celor care sunt scoase. Desi pare usor de facut este de fapt foarte dificil datorita nervilor si a vaselor de sange care sunt in aceasta zona.

Pentru cateii care au un chist sub limba operatia decurge mai usor: chistul este deschis si zidurile sale sunt în principiu întorse pe dos si suturate în jos spre mucoasa bucala. Se va crea o punga rasfranta care treptat se va vindeca formând o noua deschidere pentru conducta salivara. In urma acestei operatii, glandele salivare nu sunt afectate.

Este foarte important ca patrupedele care au chisturi sa fie duse de catre stapanii lor la medicul veterinar. Daca stapanul catelului asteapta prea mult, doctorului veterinar ii va fi foarte greu sa-si dea seama de unde a inceput problema.

Nici un doctor nu vrea sa elimine chirurgical toate glandele mandibulare si sublinguale de pe o parte si dupa aceea, sa realizeze ca nu a luat o decizie buna.
Spre binele catelului dumneavoastra mergeti la veterinar de indata ce observati ca patrupedul are un chist.