acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Cine are competenta de a incadra un caine metis, in categoria “cainilor pericurosi sau agresivi”, conform legii 60/2003?

Detin un caine metis, adoptat de la cineva care a renuntat la el acum 3 ani! Sta in casa, fiind ptr. companie si paza, insa trebuie sa-l scot la plimbare seara si dimineata, desigur in lesa. Anumiti vecini, cand ne vad, elibereaza in strada alti caini, mai mari sau mai mici. Desigur, va inchipuiti ca mi-e greu sa-l mai tin, cu toate acestea, cainele atacator care se apropie prea mult sa muste, este inhatat de al meu si nu mai pot sa-i despart pana nu renunta de buna voie. Pentru ca acum 3 ani, cainele pe care-l avusesem a fost otravit, i-am speriat pe eventualii hoti ca este “pitbulica”. Acum sunt stresat de politistul comunei sa merg la politie sa dau declaratie si sa inregistrez cainele. Nu este un caine agresiv, desigur daca nu este provocat, insa este un caine, de talie medie spre3 mica, aprox 20kg, care impune respect cand cineva vrea sa intre in curte! Va multumesc, anticipat!

3 raspunsuri

e naspa.vecinii nu-i poti schimba.
1)incearca si iesi la alta ora afara cu el.
2)”deseneaza-i” la politistul din comuna cum arata un pitbul si cum arata un metis.si cand ii “desenezi”tradu-i in limba araba ce este acolo.intai se sta de vorba cu toata lumea,afla care este problema si apoi decide.in varianta lui nu este nici o problema ca ceilalti caini sunt liberi?preocuparea lui esti tu.de ce trebuie sa inregistrezi numai tu cainele?ca vrea el?

Art. 1.- In sensul prezentei Ordonanţe de Urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate in doua categorii, după cum urmează:
a) categoria 1: câinii de luptă şi atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si METISII LOR ……

Art. 3. (1) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art.1 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
……….. au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională…………….

Art. 4. (1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, ……………..

Poti citi intreg articolul aici : http://www.caini-ham.ro/29detinereacainilorpericulosi.htm

Acum revenind la problema ta, nu am inteles foarte bine, pana la urma este sau nu este metis de pitbull ?
Daca nu e metis pitbull sau alte rase considerate agresive sau periculoase nu ai de ce sa iti faci probleme sau sa dai socoteala nimanui, iar politistul comunei daca doreste din tot dinadinsul sa dai declaratii si sa il inscrii, intai va trebui cumva sa dovedeasca cum ca detii un metis pitbull, ori daca catelul din start e scris in carnetu de sanatate metis boxer sau bulldog nu prea are cum sa mai demonstreze sau sa te constranga sa il declari la politie .
Daca este metis pitbull, atunci insa va trebui sa mergi si sa te plimbi cu el peste tot, sa il declari si politie, sa il castrezi/sterilizezi si toate alea …
Din moment ce legea cainilor agresivi sau periculosi imi pare o prostie, am sa iti mai las aici un sfat (nu tocmai ortodox)
Iti va folosi doar in cazul in care catelul tau este metis pitbull :
Cu o suma mica de bani poti scapa de tot effortul, va trebui doar sa ii pierzi cartea de sanatate si sa ii faci altul nou iar in noua carte de sanatate il poti trece metis de bulldog american sau de spanish alano, de dog de bordeux ori boxer … ai de unde unde alege, sunt multe rase care seamana oarecum pe pitbull . Putini sunt cei care stiu sa faca diferenta intre un pitbull si rasele amintite mai devreme + ca rasele care leam enumerat mai sus nu sunt interzise in nici o tara ….

Cred ca asta te va ajuta:

http://www.animalutze.com/articole/ordonanta-de-urgenta-nr-55-din-30-april.php
(ORDONANTA DE URGENTA Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi)

„(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin. (1):

a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;

b) orice caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana”

Și aceasta lege ițiu va fi de folos(LEGE Nr. 60 din 11 martie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi
):
http://www.animalutze.com/articole/lege-nr-60-din-11-martie-2003-pentru-ap.php

Polițistul cred ca ar trebui sa cunoasca aceste legi!!!