acum 14 ani

Ciobanesc australian

Ochii ciobanescului australian pot fi caprui, albastri sau de orice variatie sau combinatie de culori

Ochii ciobanescului australian pot fi caprui, albastri sau de orice variatie sau combinatie de culori

Ciobanescul australian face parte dintr-o rasa de caini pentru pazitul turmelor, dezvoltata la fermele din vestul Statelor Unite ale Americii. In ciuda numelui sau si a apelativului mai scurt de Aussie, el nu este originar din Australia. Si-a luat acest nume in asociere cu Ciobanescul Basc, care a aparut si el in SUA. Popularitatea lor a crescut rapid o data cu intrecerile canine de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Temperament:

Ciobanescul Australian este un caine cu un puternic instinct de turma si de paza, foarte inteligent si foarte loial. Este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua . Are un temperament foarte echilibrat.

Este un excelent caine de familie, adora sa mearga cu masina sau sa-si insoteasca stapanul in plimbarile calare, doar pentru a fi in compania lui Ca si caine de ferma, isi indeplineste sarcinile cu multa responsabilitate si rigurozitate, adunand turmele sau gasind animalele ratacite prin tufisuri . Multi dintre acesti caini isi insotesc stapanii in actiunile de voluntariat din casele de copii orfani sau de handicapati fizic sau mintal, in cadrul unor actiuni de terapie pentru aceste categorii sociale. Sunt caini care solicita destul de mult atentia si preocuparea stapanului, insotindu-l din camera in camera , dorind sa fie tot timpul in prezenta acestuia. Deoarece au un puternic instinct de protectie a teritoriului si a bunurilor stapanului, acesti caini trebuie controlati cu fermitate, pentru a nu deveni excesiv de agresivi.

Afecţiuni frecvente:

Cea mai comuna problema a acestor caini este displazia de sold. Aceasta este o maladie transmisibila genetic, desi, factori de mediu, cum ar fi cresterea excesiva si castigul rapid in greutate pot inrautati problema. Boala se poate diagnostica prin radiografiere, care se face in jurul varstei de 8-9 luni, sau mai devreme, daca apar probleme locomotorii. Exemplarele folosite la reproductie se vor examina obligatoriu pentru a determina daca au sau nu boala. Radiografiile vor fi trimise la OFA- Fundatia de Ortopedie pentru Animale, unde vor fi examinate de un specialist, care va califica conformatia articulatiei soldului ca fiind excelenta, buna, satisfacatoare sau displazica (variind de la moderat la sever).

Cainii din rasa Ciobanesc Australian mai prezinta o serie de probleme oculare, care sunt de asemenea ereditare, si care afecteaza vederea in diferite grade, mergand pana la pierderea totala a vazului. Aceste afectiuni pot fi : coloboma oculara, coloboma irisului, cataracta juvenila sau senila, dezlipirea de retina, membrana pupilara persistenta, atrofie retiniana progresiva, districhiazis.

Ciobanescul Australian este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua

Ciobanescul Australian este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua

Poze cu caini rasa Ciobanesc Australian