acum 14 ani

Ciobanesc de Islanda

Ciobanescul de Islanda este un Spitz Nordic, usor sub marimea medie, cu urechi ascutite si coada rasucita

Ciobanescul de Islanda este un Spitz Nordic, usor sub marimea medie, cu urechi ascutite si coada rasucita

Cainele ciobanesc de Islanda este singurul caine nativ al Islandei. A fost adus in Islanda cu primii colonisti vikingi (intre anii 874 – 930). Cainele de Islanda s-a adaptat la terenurile locale, metodele de productie agricola si lupta apriga de supravietuire a populatiei islandeze de-a lungul secolelor, facandu-l indispensabil pentru rotunjirea numarului de animale din ferme. Popularitatea cainelui de Islanda a crescut pe parcursul ultimelor decenii, in ciuda faptului ca numarul cainilor din aceasta rasa este inca foarte mic, el nu mai este in pericol de disparitie. Este cel mai probabil descendentul cainilor adusi de coloniile scandinave.

Cainele ciobanesc de Islanda este un caine folosit la munca, si acum ca si in trecut, el strange oile care pasc toata vara pe pasuni si uneori si pentru a tine caii laolalta. Sunt capabili sa gaseasca animale sau oameni care au fost acoperiti de zapada si sa ii scoata afara. Au un nas excelent, putand simti strainii si actionand foarte eficient ca paznici ai caselor.

Cainele ciobanesc islandez are un nas mare si buzele pigmentate cu negru. Ochii sunt de marime medie, de culoare maro inchis. Capul este arcuit, cu un bot destul de compact. Are picioarele din fata puternice. Ciobanescul de Islanda este un Spitz Nordic, usor sub marimea medie, cu urechi ascutite si coada rasucita. Expresia fetei arata ca este un caine bland, inteligent si fericit. Plin de viata, cu o infatisare increzatoare sunt caracteristici tipice pentru acest caine. Acesti caini pot avea doua tipuri de blana, lunga si scurta, ambele groase si foarte rezistente la intemperii:

–        cu blana scurta: stratul din exterior este de lungime medie, blana este destul de aspra, stratul din interior este un strat gros si moale. Parul este mai scurt pe fata, partea de sus a capului, urechi si partea din fata a picioarelor, mai lung pe gat, piept si spatele coapselor. Coada este stufoasa.

–        cu blana lunga: stratul exterior este destul de aspru, stratul de dedesubt gros si moale. Parul este mai scurt pe fata, partea de sus a capului, urechi si partea din fata a picioarelor, mai lung in spatele urechilor, pe gat, piept, in spatele picioarelor din fata si spatele coapselor.

DIMENSIUNI:

Inaltime: 38 – 44 cm pentru femele, 42 – 48 cm pentru masculi;

Greutate: intre 9 si 14 kg.

Cainii ciobanesti de Islanda sunt puternici si energici. Este un caine curajos si agil care latra, ceea ce il face foarte util in a aduna oile sau a conduce vitele pe pasuni, munti sau pentru gasirea oilor pierdute. Are o puternica inclinatie spre latrat, dar exista persoane pentru care acest obicei a devenit neplacut. Instinctul este datorat faptului ca a fost, si este inca, folosit pentru a aduna oile de pe locurile de pasunat din munti unde acesti caini sunt inca de un real ajutor. Stapanii trebuie sa fie consecventi in ceea ce priveste regulile, calmi, dar fermi. Sunt caini care invata repede, au o memeorie buna si adora sa isi arate trucurile. Se descurca bine in tot felul de programe de dresaj, sunt ascultatori si agili.

Acest caine este prin natura lui foarte ager si va oferi vizitatorilor sai un bun-venit entuziast, fara a fi agresiv. Este vesel, prietenos, curios, jucaus si nu ii este frica. Cei mai multi dintre ei adora copii si se inteleg bine cu alti caini, alte animale de companie sau animale de ferma.

Este o rasa foarte activa care are nevoie de exercitii zilnice. Acesti caini au nevoie sa fie dusi zi de zi la plimbare sau luati ca si companioni la jogging. In plus ei se vor bucura de sesiuni de joc. Cand este afara, la plimbare, cainele trebuie sa stea langa sau in spatele persoanei care detine controlul, niciodata in fata, deoarece instinctul ii spune cainelui ca “liderul deschide drumul” si liderul trebuie sa fie omul. Un alt aspect important in viata acestor caini este faptul ca au nevoie de un contact strans cu familia. Multi dintre acesti caini au problema anxietatii cand raman singuri, deoarece urasc sa stea singuri acasa.  Sunt loial, isi urmeaza stapanul oricunde. Spre deosebire de alti caini, acestia se calmeaza atunci cand sunt in casa si se aseaza fericiti la picioarele stapanului.

In general, este un caine destul de sanatos. Singura problema la aceasta rasa poate fi displazia de sold, o deformatie a soldului, de natura genetica. Aceasta apare in diferite grade, dar nu pare sa ii supere foarte tare pe caini, chiar si in gradele avansate.

Se curata singuri, doar blana avand nevoie de un pic de ingrijire. Un periaj din cand in cand e binevenit. Aceasta rasa naparleste si isi schimba blana, in mod normal, de doua ori pe an.  Este important sa taiati unghiile regulat, deoarece unghiile pot deveni cu usurinta lungi si pot crea discomfort. Acel miros puternic, specific de caine este aproape insesizabil la acesti caini. O baie poate fi facuta doar daca este absolut necesar.

Poze cu caini ciobanesti de Islanda