acum 14 ani

Civilizatie cu forta in Arad

Consilierii municipali vor avea ultimul cuvânt

Municipalitatea propune reguli stricte, cu sancţiuni drastice, pentru traiul în Arad.

Vom avea un oraş fără animale de fermă crescute la bloc, fără hârtii şi chistoace de tigari aruncate pe jos, în care toţi locuitorii vor şti care sunt orele de linişte între care nu au voie să îşi deranjeze vecinii, toţi proprietarii îşi vor reabilita faţadele imobilelor pe care le deţin, iar lista se întinde pe zeci de pagini. Toate acestea, sub ameninţarea unor sanctiuni drastice!

Municipalitatea a afişat la transparenţă un amplu regulament, structurat pe aproape toate domeniile posibile, instituind amenzi usturătoare pentru fiecare abatere. Proiectul de Hotărâre privind Gospodărirea Municipiului Arad, un document la care s-a lucrat de luni bune, poate fi consultat de arădeni, urmând să intre în dezbaterea Consiliului Local după trecerea perioadei legale de transparenţă. Pe lista obligaţiilor institute de primărie se regăsesc multe care ţin în principal de bunul simţ al omului. Sunt, însă, şi obligaţii care implică nişte costuri importante pentru arădeni. De departe, cea mai „costisitoare” obligaţie impusă de regulament este cea de a executa lucrările de renovare a faţadelor imobilelor cu o periodicitate de 10 ani, fiind interzisă renovarea a doar unui nivel din clădire. Amenzile instituite ajung până la 2.500 lei pentru persoane juridice şi până la 1.000 lei pentru persoane fizice.

Proiectul cu lista de 40 de pagini cu obligaţii pentru arădeni este structurat pe mai multe sectoare: obligaţii ale instituţiilor publice şi ale agenţilor economici, obligaţiile cetăţenilor şi ale asociaţiilor de proprietari, ale operatorului de servicii de salubrizare, obligaţii ce ţin de administrarea domeniului public, obligaţii la executarea de lucrări de construcţii, gestionarea deşeurilor, reguli privind deţinerea animalelor de fermă şi a celor de companie, administrarea spaţiilor verzi, combaterea dăunătorilor, întreţinerea drumurilor, reguli privind transportul în comun, protecţia sanitară publică, urbanism, fond locativ, publicitate, apă şi canalizare, energie termică, iluminat public şi… zgomot. În primul rând, „se stabilesc ore de linişte pe teritoriul municipiului Arad, între orele: 14-16 şi 22-06”.

Două animale de companie

„Constituie contravenţii şi se sancţionează contravenţional deţinerea unui număr mai mare de două animale de companie (câini şi/sau pisici) într-un apartament sau curte de folosinţă comună”. În ceea ce priveşte cartierele de case de la marginea oraşului, se sancţionează „deţinerea şi creşterea unui număr mai mare de 2 porci, 20 de păsări şi o vacă matură şi un viţel, într-o gospodărie proprietate privată cu o suprafaţă îngrădită, destinată întreţinerii şi creşterii animalelor de minim 500 mp.” Aradenii vor avea sarcina de a mătura săptămânal trotuarul din preajma locuinţelor. Aruncarea oricăror obiecte, ambalaje, inclusiv chiştoace de ţigări, se pedepseşte cu amendă de până la 1.000 lei. Se interzice şi uscarea hainelor în balcoane, la vedere.

3 comentarii

Felicitari primarului ca isi doreste un oras civilizat cu oameni civilizati!
Va fi mai greu la inceput dar am ajuns de multa vreme la concluzia ca fara amenzi usturatoare o mare parte din populatie nu poate fi civilizata.
Imi doresc sa aud de asemenea masuri si in Bucuresti,ca de borduri schimbate m-am saturat!In rest mitocania e la ea acasa si daca nu e taxata in nici un fel vor ajunge in curand copiii nostri sa creada ca asta e starea de normalitate.

Ma intreb ce se va intampla cu cei care au sa zicem … 3 pisici ? Ca de abandonat nu e voi si ma rog … banui a nu se incurajeaza abandonul.
E bun heirupul asta dar mi-e ca se pot ajunge la exces.
Adica in Brasov este “regula” ca daca vrei animal de companie trebuie sa ceri acordul vecinilor. E o chestie buna pentru a evita tot felul de dudui care stocheaza animale. Dar pentru un om normal la cap e putin cam deplasat. Pai vecinii imi platesc intretinerea, impozitele si rata la banca ? Banui ca nu …. atunci de unde pana unde decid ei ce pot eu sa am si sa nu am in casa ?
Cam asa o lege buna petru cazuri extreme / delicate poate (si creaza) probleme oamenilor normali la cap. Sa nu uitam romanul etse totusi in general destul de frustrat, si daca ii dai posibilitatea sa faca pe sefu … o va face abuzand !

Intrebare: cand intra in vigoare aceasta propunere/hotarare de consiliu?

Eu locuiesc la casa, aproximativ in centrul orasului, undeva intre zona Podgoria si zona pasajului Gradiste. Casa are curte comuna unde bunii mei vecini cresc pasari mai ceva ca la tara. Intampin probleme serioase de ordinul linistii publice si a sigurantei sanitare. Vecinii mei cresc in jur de 25 gaini si cocosi care fac o mizerie de nedescris cu mirosul aferent si cu sobolanii de rigoare. Nu exista noapte (incepand cu 1 in noapte si pana dimineata la 8) in care sa nu am concert de la cocosii care sunt lasati liberi prin curtea comuna. Acestia vin dupa mancare pana in fata intrarii vecinilor, intrare care se invecineaza cu geamurile de la dormitorul meu. Pana acum cateva saptamani am suportat galagia cu stoicism, chiar daca ma trezeam la 6 dimineata si mergeam pe 8 la munca rupt de oboseala. Am rugat frumos vecinii sa faca ceva cu pasarile de curte, am sugerat chiar sa taie varfurile de la aripile cocosilor sa nu mai sara gardutzul (pe care ei nu vor sa’l inalte), insa acestia au refuzat. Deoarece nevasta mea este insarcinata, urmand sa nasca peste cateva luni, realizez ca problema va deveni foarte serioasa. Va rog frumos sa ma indrumati unde si ce demersuri trebuie sa fac. Probabil ca hotararea de mai sus va fi bine venita insa nu stiu cand va intra in vigoare si care va fi forma ei finala.