acum 14 ani

Colostrul: un start reusit in viata pentru catei

In primele saptamani de viata, catelusii nou-nascuti au nevoie de multe ingrijiri si atentie – nu doar din partea mamei lor, ci si de la oamenii care au grija de ei. Catelusii vor trece prin niste etape extrem de importante pe masura ce cresc, iar tu ii poti ajuta sa faca fata in lumea cea mare, jucandu-te cu ei, fiind aproape de ei si urmarindu-le evolutia cu atentie. Desigur, ingrijirea mamei nu poate fi inlocuita cu nimic, iar prezenta ei in primele sapatamani de viata este cruciala. Aceasta pentru ca, atunci cand se naste un catel, sistemul sau imunitar nu este dezvoltat suficient. In cazul in care contacteaza vreo boala serioasa, acest animal probabil ar muri. Din fericire, nu este cazul, deoarece Mama Natura a elaborat o metoda pentru a oferi protectie nou-nascutilor: colostrum, primul lapte.

Imunitate Activa

Cand oamenii sau animalele sunt expuse la o boala organica, prin metode naturale sau vaccinuri organismul sau o parte a acestuia interactioneaza cu celulele sistemului imunitar. Aceste celule produc apoi anticorpi (molecule mari de proteine) care locuiesc in corpul animalului si care recunosc organismele straine si le distrug. Organismul activeaza celulele care pot omori in mod direct organismele cauzatoare de boli. Cand un individ are un sistem imunitar care il va proteja in mod eficient impotriva organismelor cauzatoare de boli, se spune ca are imunitate sau este imun la acele organisme. Atunci cand sistemul imunitar al unui animal dovedeste acea protectie, se numeste imunitate activa.

Imunitate pasiva

Atunci cand un animal primeste mecanisme de aparare de la alt animal (anticorpi si/sau limfocite), mai degraba decat si-ar folosi propriul sistem imunitar, se numeste imunitate pasiva. Exemplele de imunitate pasiva includ anticorpii primiti de un fat prin placenta, anticorpi pe care nou-nascutul ii primeste de la mama lui prin colostru, antivenin pentru tratarea muscaturilor de sarpe si transplant de maduva osoasa pentru inlocuirea limfocitelor. Un dezavantaj al imunitatii pasive este ca organismul animalului nu are abilitatea de a o reface (cu exceptia cazului in care se face transplant de maduva osoasa). Asa cum anticorpii pe care animalul ii primeste se distrug prin imbatranirea naturala, sau sunt utilizati pentru distrugerea organismelor cauzatoare de boli, corpul animalului nu ii poate inlocui. Cu toate acestea, in cazul imunitatii active, multi anticorpi sunt produsi ori de cate ori sistemul imunitar intra in contact cu acelasi organism de mai multe ori. Imunitatea activa se autotransmite. Imunitatea pasiva nu.

Doua tipuri de imunitate pasiva protejeaza cateii tineri. Toti anticorpii proveniti de la mama lor, fie prin sange sau colostru (primul lapte), se numesc anticorpi materni. Trebuie notat ca puiul va primi numai anticorpii pentru bolile impotriva carora mama a fost recent vaccinata sau la care a fost expusa recent. Un exemplu, o catea care nu a fost vaccinata impotriva sau nu a fost expusa parvovirozei, nu i-ar putea da catelului ei anticorpi impotriva acestei boli. Acel catel ar fi susceptibil dezvoltarii unei infectii cu parpovirus.

Imunitatea pasiva In Utero (prin placenta) se refera la faptul ca,  in unele specii, anticorpii de protectie trec prin placenta (organul prin care un fetus este conectat cu mama sa) din sangele mamei in fat in timp ce animalul nenascut este inca in uter. Prin urmare, un animal tanar, este protejat in momentul nasterii. Are imunitate pentru a se proteja impotriva bolilor pe care le-ar putea contacta inainte ca sistemul sau imunitar sa devina functional.

Imunitatea pasiva prin Colostru presupune ca pisicile si cainii, ca multe alte mamifere, trec majoritatea anticorpilor de la mama la fat prin colostru. Definit ca si fluxul de lapte din primele 24 ore de dupa nastere, colostrul este un amestec foarte concentrat de molecule proteinice de anticorpi, vitamine, electroliti si nutrienti.

Catelul absoarbe acesti anticorpi in sangele sau prin peretele intestinal. Absorbtia acestor mari molecule proteinice neschimbate in peretele intestinal este una dintre particularitatile nou-nascutilor. Ca animale mature, sistemul lor digestiv produce hidroliza moleculelor proteinice. Acesta este un proces in care o molecula de apa este adaugata unei molecule proteinice, spargand-o in mai multe sectiuni. Cateii nou-nascuti, prin intermediul unui proces pe care nu il putem intelege in totalitate, sunt capabili sa absoarba anticorpi neschimbati. Acest lucru este important deoarece, in cazul in care are loc hidroliza anticorpilor, iar acestia sunt sparti in bucatele mici, anticorpii isi pierd capacitatea de a distruge bacteriile si virusii. De obicei, inainte ca un catel sa implineasca varsta de o zi, isi pierde capacitatea de absorbtie si toate proteinele mari sunt supuse hidrolizei. Prin urmare, chiar daca mama continua sa produca anticorpi colostral, acestia ar fi distrusi si nu ar putea oferi protectie tanarului animal. Protectia cu anticorpii din colostru este prezenta in fluxul de lapte doar in primele 24 ore.

Este important sa clarificam un punct de vedere adesea inteles gresit. Asa cum am mentionat, protectia prin colostru este oferita de fluxul de lapte doar in primele 24 ore, iar nou-nascutii pot castiga aceasta imunitate daca sunt alaptati in acea perioada si daca au mai putin de o zi. Dupa aceea, nu conteaza cat de mult sau de putin sunt alaptati, ei nu vor mai primi anticorpi.

Multi crescatori si proprietari de animale considera ca atata timp cat catelul este alaptat, el primeste mai multa protectie. Gresit. Altii cred ca permitand cateilor mai in varsta sa se alapteze de la o femela care abia a facut pui, acei catei vor primi din nou doza de anticorpi. Gresit din nou. Amintiti-va,                  nou-nascutii nu pot absorbi anticorpi dupa ce tractul lor digestiv si-a pierdut capacitatea de a absorbi molecule mari neschimbate de proteine. Toata protectia pe care animalul o are este cea primita in prima zi de viata. Mai tarziu, putem suplimenta aceasta protectie doar prin vaccinuri.

Nivelul si durata protectiei oferite de colostru

Nivelul imunoglobulinelor (anticorpi) care sunt prezenti in lapte este direct proportional cu nivelul anticorpilor avuti de mama. Nou-nascutii care au baut lapte cu continut ridicat de anticorpi sunt capabili sa absoarba mai multi anticorpi si, prin urmare, au concentratii mai mari in sange. Deoarece moleculele de proteine se descompun incet si la niveluri diferite, nou-nascutii care incep cu niveluri ridicate de molecule de colostru sunt protejati perioade mai lungi de timp. Acest lucru explica de ce dorim mereu sa ne asiguram daca acea catea are nivel ridicat de  anticorpi inainte de reproducere, deoarece ea va fi in masura sa ofere mai multa protectie cateilor ei. Cateii vor avea in acest fel mai multa protectia pentru perioade mai lungi de timp impotriva acelor boli pentru care de obicei se recurge la vaccinare: boala Carre, parvovirus canin si coronavirus canin.

Cand este cazul sa intervenim in imunizarea cateilor?

Varsta la care cateii pot efectiv sa fie imunizati este proportionala cu nivelul protectiei oferita de anticorpii primiti de la mama. Nivelul ridicat al anticorpilor materni prezenti in sangele animalelor tinere blocheaza eficacitatea unui vaccin. Cand anticorpii materni scad la un nivel suficient de scazut in corpul animalelor, imunitatea (protectia fata de boala) poate fi produsa prin vaccinare.

Anticorpii materni in general circula in sangele nou-nascutilor pentru un numar de saptamani. Este o perioada de la cateva zile la cateva saptamani in care anticorpii materni sunt foarte scazuti pentru a oferi protectie impotriva bolii, dar prea ridicati pentru a permite eficienta unui vaccin. Aceasta perioada se numeste perioada de sensibilitate. Acesta este momentul cand, chiar daca animalul este vaccinat, el poate totusi contracta boala.

Lungimea si durata acestei perioade de sensibilitate este diferita de la un individ la altul. Un studiu efectuat pe catei diferiti a aratat ca varsta la care acestia sunt capabili sa raspunda la un vaccin si sa dezvolte protectie (sa devina imunizati) acopera o perioada mai mare de timp. La sase saptamani, 25% dintre catei pot fi imunizati. La 9 saptamani, 40% dintre catei sunt capabili sa raspunda la vaccin si sa fie protejati. Numarul creste la 60% la 16 saptamani, iar dupa 18 saptamani, 95% dintre catei pot fi imunizati.

Dupa cum puteti vedea, este chiar imposibila de determinat momentul in care, in prezenta imunitatii pasive, un animal poate fi vaccinat. Sunt foarte multe variabile. Chiar daca i-am supune la teste de sange, fiecare animal ar avea probabil sensibilitate diferita. Unele animale au absorbit prea multi anticorpi, la unele anticorpii s-au spart mai devreme decat la altele, sau unele au utilizat o parte din anticorpi daca au intalnit bacterii daunatoare sau virusi. In plus, un animal tanar poate avea un nivel ridicat de anticorpi pentru o boala, dar insuficienti pentru alta.

Vestea bune este ca se fac progrese in incercarea de a proteja cat mai mult viata cateilor tineri. Unele dintre vaccinurile noi pot stimula imunitatea activa la animalele tinere chiar si cand anticorpii materni sunt prezenti. Prin imbunatatirea vaccinurilor, speram sa fim capabili sa protejam cateii pe perioada timpurie a vietii lor.

Alte functii ale colostrului

Fara a primi cantitati mari de colostru, sansele unui nou-nascut de a supravietui sunt mult reduse. Nu este doar o sursa de protectie sau nutritie, este la fel de important si in mentinerea nivelului fluidelor din organismul animalului tanar. Pentru a functiona corect, sistemul cardiovascular (inima si sistemul sanguin) au nevoie de un volum ridicat de fluide. Nou nascutii sunt hidratati atunci cand membranele lor mucoase, cum ar fi gingiile, sunt umede. Apa reprezinta 75-80% din greutatea unui nou-nascut. Deshidratarea este o afectiune grava la pui.

Asadar, este foarte important ca puii sa primeasca colostru in primele 24 ore de viata. Acesta ofera protectie, nutrienti, vitamine, precum si fluide pentru animale. Asigurandu-va ca un nou-nascut primeste colostru, ii dati un start bun in drumul spre o viata fericita si sanatoasa.