acum 14 ani

Comportamentul catelului in casa dumneavoastra

Aducerea acasa a unui catel nou este un moment de distractie si de emotie.

Catelusii au o cantitate imensa de energie, sunt curiosi si le place sa exploreze lumea din jurul lor. Aceasta este partea care ii face sa fie atat de distractivi, dar aceasta situatie poate duce, de asemenea, la situatii neplacute sau chiar daunatoare. Inainte de a va aduce catelusul acasa, asigurati-va ca in casa nu exista potentiale pericole. Oricum, a asigura conditii casa pentru un catel este similar cu a pregati casa in conditii de siguranta pentru un copil mic.

Urmatoarele sfaturi sunt concepute pentru a va ajuta sa tineti catelusul in siguranta. Multe dintre urmatoarele avertismente se aplica si pentru caini adulti:

Pericole de interior

– Sa stiti care plante sunt toxice; sa nu le lasati la indemana lui sau sa le inlocuiti cu plante care nu sunt toxice. Plantele toxice frecvent intalnite in interior sunt Dieffenbachia, Azalee, Calla etc.

– Pastrati toate medicamentele, inclusiv orice suplimente nutritionale pentru caini, intr-o zona sigura pe care catelul nu o poate accesa. Nu lasati vitamine sau alte pastile pe masa. Unui catel caruia ii place sa roada, nu-i va lua mult timp sa roada un recipient de plastic in care se afla medicamentele. Catelusii sunt surprinzator de rapizi la tragerea lucrurilor de pe masa sau de pe alte suprafete mici.

– Montati dulapiorele de baie intr-un loc mai ridicat unde catelul dumneavoastra nu poate intra in ele. Produsele chimice si aparate de ras utilizate sunt doar doua dintre pericolele existente in acest caz.

– Chiuvetele pline, cazile de baie sau toaletele cu capacele deschise pot prezenta pericol de inec. Evitati curatarea automată a obiectelor sanitare daca nu puteti dezobisnui catelusul de la a bea apa din toaleta.

– Pastrati produsele de curatenie in dulapuri cat mai inalte sau folositi incuietoare pentru copii pentru a asigura dulapurile mai mici. Scoateti catelusul din zona atunci cand utilizaţi solutii sau spray-uri de curatenie. Ele pot intra în ochii unui catelus curios, iar vaporii pot fi daunatori pentru plamani si ochi.

– Fiti atenti cand catelusul se afla in apropierea mobilierului. Un scaun care se balanseaza poate rani coada sau picior catelului. Un catelus curios poate aluneca intre un fotoliu sau o canapea deschisa.

– Cablurile electrice sunt un mare pericol pentru catelus, care de multe ori le roade atunci cand se joaca. Acest lucru poate provoca arsuri în gura, soc electric, sau moarte prin electrocutare. Legati cablurile electrice si nu le lasati la vedere. Tineti toate tipurile de cablu, sau chiar tevile din PVC in siguranta departe de catelul dumneavoastra.

– Orice tip de foc poate fi periculos. Semineele si sobele pe lemne. Nu lasati niciodata catelul nesupravegheat intr-o camera cu flacara deschisa sau incalzitor.

– Sforile pentru draperii si jaluzele pot cauza strangularea. Legati cat mai sus sforile in plus sau taiati-le.

– Imbracamintea inghitita poate provoca un blocaj intestinal. Pastrati sosetele, dresurile, lenjeria de corp, precum si alte haine departe de catelus. Nu lasati cosurile cu rufe pe podea.

– Nu pastrati obiectele mici (monede, bijuterii, ace si ate, ace de siguranta, fire, ata dentara, benzi de cauciuc, agrafe de hartie, jucarii etc) la indemana catelului dumneavoastra. Bijuteriile si monedele metalice sunt usor de inghitit si pot contine metale care sunt toxice. Tineti elementele costisitoare si cele cu valoare sentimentala departe de catel pana cand acesta va creste si nu va mai fi atat de dornic sa roada.

– Nu lasati la indemana catelului guta de pescuit, carlige etc.

– Fiti atenti la inchiderea usilor – catelul poate fi chiar in spatele dumneavostra si risca sa fie prins in usa.

– Pastrati usile şi ferestrele inchise. Pastrati ferestrele si usile glisante din sticla
inchise si in stare buna de functionare pentru a evita ranirea sau scaparea catelusului.

– In unele cazuri, cateii vor manca excrementele de pisică din ladita acestora daca au ocazia. Pe langa faptul ca este dezgustator (cel puţin pentru noi) acest obicei, poate fi un pericol pentru sanatatea catelului. Aceste excremente pot provoca o obstrucţie intestinala, şi, in plus, orice viermi intestinali pe care ii poate avea pisica pot fi transmisi la câine. O solutie ar putea fi sa puneti vasul pentru pisici într-o cameră separata sau intr-un dulap cu usa. Se poate amenaja astfel incat aceasta usa sa poata fi ridicata pentru a permite pisicii sa ajunga la vasul sau cu nisip, cu exceptia cazului in care catelul poate sa treaca prin ea. In cazul in care pisica nu poate sari cu usurinta peste usa, o scarita amenajata pe langa aceasta o poate ajuta.

– Multe produse alimentare consumate de om pot cauza probleme pentru animalele de companie. Ciocolata, ceapa, alcoolul si alimentele bogate in grasimi, zahar sau sare pot fi dăunătoare. Ciocolata, cafeaua, ceaiul si toate celelalte contin substante periculoase, care afecteaza sistemul nervos sau provoaca daune sistemului urinar a musculaturii inimii. Ciocolata poate produce probleme de la diaree la convulsii sau chiar moarte. Toate ciocolatelele si bomboane nu trebuie sa fie lasate la indemana catelului dumneavoastra. Strugurii si stafidele contin o toxina necunoscuta care poate deteriora rinichii.

– Produsele din tutun, inclusiv nicotina, contin substante care pot fi toxice sau fatale pentru catei.

– Oasele de pui, caserolele din plastic, cafeaua, garniturile, bucatile de carne – toate reprezintă un potential pericol. Resturi de sunca sau de alte alimente bogate in grasimi pot provoca varsaturi si diaree sau pancreatita. Pentru a fi in siguranta pastrati produsele alimentare departe. Carnea nefiarta, pestele, carnea de pasare pot contine bacterii cauzatoare de boli. Catelul nu trebuie hranit cu aceste produse alimentare crude. Pentru sanatatea dumneavoastra, precum si a catelului spalati ustensilele care au intrat in contact cu carne cruda.

– Vacantele pot aduce riscuri suplimentare pentru caini.

Pericole de exterior

– Nu lasati catelul afara nesupravegheat. Pentru a evita ca acesta sa se rataceasca trebuie sa construiti un tarc peste care catelul nu poate sari sau din  care nu poate sapa.

– Amenajati in curte o zona separata care poate fi folosita pe post de baie de catre catel. Folositi un gardut sau alte mijloace pentru a-l tine departe de zonele in care se joaca copiii, mai ales in zonele cu nisip.

– Unele plante de exterior si copacii pot fi toxice pentru caini. Cele mai frecvente sunt cartofii (toate componentele verzi), zorelele si stejarul (muguri şi ghinde).

– Bulbii multor plante cum ar fi narcisele sunt de asemenea otravitoare. Boabele de cacao pot fi toxice pentru catei. Unii catei care rod pot inghiti pietre care pot determina blocari intestinale.

– Asigurati-va ca benzina, uleiul, vopseaua, ingrasamintele pentru gazon, insecticidele si rechizitele auto sunt in locuri sigure si nu sunt la indemana  cateilor. Fiti atenti mai ales la antigel si la otrava pentru sobolani, ambele au un gust bun pentru caini, dar pot fi ambele fatale în caz de inghitire.

– Piscinele, bazinele, iazurile trebuie să fie acoperite sau delimitate. Burlane pot prezenta, de asemenea probleme.

– Flacarile, gratarele si alte surse de foc pot provoca arsuri.

– Pastrati toate produsele alimentare si alte gunoaie in recipiente bine inchise. Zatul de la cafea poate contine cantitati nocive de cofeina si hrana in descompunere poate contine mucegaiurilor toxice. Pastrati continutul intr-un cos sigur.

– Plimbati-va in jurul proprietatii dumneavoastră si cautati alte locuri sau elemente care ar putea fi un pericol pentru catel cum ar cioburi, cuie expuse sau alte obiecte ascutite. Planuiti modul in care veti restrictiona accesul catelului in aceste zone.

Aducerea acasa a unui catel nou este un moment de distractie si de emotie. Aceste sfaturi va vor ajuta sa pastrati noul prieten in conditii de siguranta, astfel incat fiecare sa se bucure de compania celuilalt pentru urmatorii ani.

Contracte de cumparare si plasare intr-o casa noua a catelusilor

De cum ochii catelusilor se deschid si ei incep sa mearga cu paşi mici, crescatorul va putea vedea diferentele de temperamente. Aceste diferente ar trebui sa fie notate pentru a ajuta ca fiecare catel sa isi gaseasca caminul ideal. Stapanul va observa daca sunt catelusi jucausi si curiosi sau daca sunt linistiti si rezervati la început si dureaza cateva minute pana se acomodeaza. Catelusii se comporta diferit pe parcursul unei zile, zi in care acestia se joaca, mananca şi trag un pui de somn.