acum 14 ani

Comportamentul normal si instinctul cainilor

Daca dorim sa intelegem comportamentul cainilor, atunci este important sa intelegem istoria ce se afla in spatele cainelui domestic. Sa ne amintim ca domesticirea cainilor este un eveniment relativ recent in imensa schema a existentei lor. Cainii salbatici au existat de milioane de ani, dar au locuit alaturi de noi doar cateva sute de ani. Uitandu-ne in retrospectiva, din punct de vedere evolutional, putem vedea ca acesti cainii salbatici au petrecut un timp indelungat formandu-si un stil de viata si tipuri de comportament care le-au perpetuat existenta. In lumea lor, inainte de a ajunge la  noi, nu erau pe podea seturi de boluri pentru mancare intotdeauna pline cu o dieta echilibrata.

Comportamentul normal si instinctul cainilor

Niciun individ, exceptand alte haite sau membrii familiei, nu i-a pazit pentru a nu fi raniti si nu existau medici veterinari, vaccinuri sau medicatii care sa ii apere de boli. In timpul selectiei naturale, s-a format un tip de caine care avea abilitatile psihice si mentale pentru a-si perpetua specia. Caracteristicile comportamentale i-au ghidat prin existenta lor de zi cu zi si de la an la an ajutandu-i sa faca alegerile corecte pentru a se proteja pe ei insisi si pe urmasii lor. Daca acest lucru nu s-ar fi intamplat ar fi fost clasati cu dinozaurii.

Viata cotidiana a cainilor salbatici a fost ghidata de comportamentul si interactiunile care au avut loc intre ei si alti membri ai grupului lor. Cainii salbatici deseori aleg sa traiasca in grupuri sociale, de obicei formate din membri ai aceleiasi familii. Acesta era un mod mai bun de a asigura protectia si, aproape constant, aprovizionarea cu mancare daca actionau impreuna. Pentru cainii mai mari acest lucru insemna ca puteau vana impreuna pentru a dobori un animal mai mare.

Pentru acei caini salbatici care se hraneau cu hoituri, faptul ca se aflau intr-un grup i-a ajutat la protectia lor de animale de prada mari, in timpul in care sfasiau prada. Ei castiga si mai multa protectie, fata de aceste mult mai mari si mai eficace animale de prada, formand o haita decat sa incercand sa se apere individual.

Pentru caini, a face parte dintr-un grup social le aduce, de asemenea, multe beneficii. O mare parte din comportamentul lor instinctiv cantareste mult in procesul de a invata cum sa interactioneze cu alti membri ai speciei lor. Atunci cand sunt pui, joaca lor cu alti membri ai familiei este importanta. Ii invata cum sa interactioneze cu alti caini. Socializarea cu oamenii este si ea importanta daca se doreste ca puiul de caine sa creasca pretuind compania umana.

Cainii domestici prefera sa traiasca intr-un mediu social si in general sa considere “oamenii lor” ca fiind parte din familie. In unele familii isi impart viata cu oamenii, la fel de bine ca si alti caini. In aceste pozitii sociale, ii ajuta sa afle cine este conducatorul in grupul lor social. Cainii dresati sunt invatati sa priveasca oamenii ca pe stapanii lor. Acest lucru ar trebui sa fie indeplinit devreme, nu prin expunerea unui model de dominare psihica, ci prin a fi seful mental.

A ajuta cainele, cu blandete si consecventa, sa stie ce este permis in comportamentul lor, va ajuta de fapt cainele sa se simta mai in largul lui. Pentru un caine, de altfel si pentru oameni, a nu sti ce se asteapta de la tine poate fi foarte stresant, asa cum pot fi mesajele confuze.

In timp ce ne dresam cainii, trebuie sa ne amintim ca acei caini salbatici faceau o serie de lucruri pe baza a ceea ce traiau zi de zi, lucruri care ii ajutau sa supravietuiasca. Cainii salbatici sapau gropi in mod natural, pentru a se proteja. Acest lucru poate fi facut pentru a-si racori corpul in zilele calduroase sau sa-si faca ascunzisuri pentru a da nastere si pentru a-si creste puii. Ei latra la intrusi pentru a preveni ceilalti membri ai grupului de un potential pericol, pentru a-si semnala locatia proprie.

Isi folosesc materiile fecale si urina ca niste procedee de marcare a teritoriului, pentru a arata ca spatiul din acel perimetru este un spatiu pe care il detin. Lucrurile descrise aici de noi sunt lucruri care fac un caine salbatic o fiinta reala. Aceste comportamente sunt aproape naturale pentru animal. Si totusi, noi vom incerca sa eliminam multe din aceste comportamente la cainii domestici prin dresaj. Multe lucruri facute de cainii salbatici in existenta lor de zi cu zi sunt inacceptabile pentru noi, daca ei vor fi o parte a familiei si casei noastre. Nu vrem sa ne sape gropi in gradina. Nu vrem sa isi marcheze teritoriul in interiorul caselor noastre cu materii fecale sau urina. Nu vrem sa latre excesiv. Nu vrem sa sara pe noi, etc., etc. .

Stiind ca aceste deprinderi sunt naturale pentru caini ne va ajuta sa-i intelegem mai bine  si sa venim cu alternative pentru rezolvarea acestor potentiale comportamente problematice. Folosind o atitudine pozitiva si alte abilitati de dresaj bune putem transforma aceste comportamente in unele care sa fie mai pe placul nostru.