acum 15 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comunitar sau caine de crescatorie?

I: Am un baietel de 6 ani, foarte istet si foarte curajos, nu are nici cea mai mica frica fata de animale, lucru care ma bucura nespus. De ceva vreme ma tot bate la cap sa-i iau un catel, si chiar as vrea sa fac acest lucru, el iubeste foarte mult animalele si sunt convinsa ca ar avea mare grija de el si ca s-ar intelege bine amandoi, insa nu stiu daca sa iau unul amarat, de la un adapost sau de pe strada, ori un catel de la canisa. Personal inclin spre prima varianta, sunt atatia catei amarati si fara mamica, incat nu ma lasa inima sa iau altul, dar ce ma pun pe ganduri problemele de ordin medical : daca imi imbolnavesc copilul, daca imi dau seama ca am luat un caine agresiv, ori ca nu il pot educa ?

Am intrebat si pe altii, si majoritatea mi-au spus ca un catel luat de pe strada e cel mai adesea mult mai recunoscator, mai afectuos si mai usor de ingrijit decat unul de rasa ( si medical – se imbolnaveste mai greu, dar si comportamental ). Va rog sa-mi spuneti si parerea dvs.

R: Buna ziua,

Sa va traiasca baietelul si ne bucura faptul ca este un iubitor de animale. Varsta de 6 ani este buna pentru a incepe procesul de constientizare a responsabilitatilor si, cu putin ajutor din partea dumneavoastra, copilul va deveni un tanar responsabil.

Acum in legatura cu ce fel de catel sa ii luati. Balanta poate inclina in fiecare din parti, depinde doar de ce vreti de la acel catel in viitor. In cazul in care aspectul fizic si « pedigree-ul » conteaza mai mult, sau daca vreti sa il duceti pe viitor la concursuri ce necesita « carte de origine », luati un catel de rasa.

Insa daca pur si simplu vreti sa ii luati copilului dumneavoastra un suflet langa care sa creasca si care sa il invete iubirea neconditionata, luati un catel de la un adapost.

Probleme medicale pot avea toti cainii, insa majoritatea celor de la adaposturi sunt tratati de afectiuni medicale, deparazitati si multi din ei chiar sterilizati.

In ceea ce priveste agresivitatea, ea se poate depista absolut la fel , indiferent ca animalul este de rasa sau nu. Exista teste de agresivitate, puteti face unul.

De regula un catel din adapost este mai recunoscator pt orice mangaiere sau portie de mancare, pt ca a trait deseori o viata grea inainte si apreciaza astfel comportamentul bun al stapanului.

Sper ca v-am raspuns la intrebari. Spor la alegerea catelului, indiferent de alegere !

5 raspunsuri

desigur un catel de la adapost sau chiar de pe strada sunt mame cu catelusi sau cite unul aruncat.in privinta bolilor nu garanteaza nici unul il duce-ti sa-l vaccinati si deparazitati

Atata timp cat vaccinati, deparazitati catelul si aveti grija de el ducandu-l periodic la veterinar, nu trebuie sa va faceti probleme in privinta imbolnavirilor. In plus, ca sa nu va faceti griji asupra comportamentului puteti oricand apela la un specialist, sa va educati cainele asa cum trebuie (cainii fara rasa pot fi la fel de bine dresati). Atata timp cat nu sunteti un crescator impatimit si nu cautati o anumita rasa, un anumit comportament in caini, puteti sa adoptati fara griji :-)

Buna ziua ! Ma bucur foarte mult ca puneti intrebarea aceasta. Si eu va sfatuiesc sa luati unul de la adapost.. de obicei puteti gasi si pui in adapost si ar fi ideal deoarece l-ati putea educa dvs. ( cu toate ca va spun din experienta.. am avut ocazia sa lucrez cu catei din adapost si din 50-60 cati sunt acolo nu a fost NICI UNUL agresiv. Sunt recunoscatori pentru orice cea mai mica dovata de afectiune si pot fi deasemenea foarte isteti. Mi se pare o ocazie buna sa precizez ca in Romania exista echipe canine de salvare si cautare formate din caini maidanezi! Asadar, rasa nu e o piedica ! Va ofer insa un sfat : majoritatea suntem tentati sa neglijam educatia stricta a animalelor si asta poate duce in timp la neplaceri. Documentati-va cu privire la educatie, la relatia pe care va trebui sa o stabiliti intre dvs copil si caine, precum si la tot ce trebuie sa faceti sa evitati aparitia unui comportament agresiv ( poate aparea indiferent daca un catel e de rasa sau nu ). Spor la adoptat/cumparat!

Adoptand, salvati o viata. Cainii oferiti spre adoptie sunt in general deparazitati la zi, vaccinati si sterilizati. Sunt deosebit de rezistenti, deoarece selectia naturala isi spune cuvantul si doar cei mai tari ajung sa supravietuiasca si sa se reproduca pe strazi. Feriti-va de samsari, daca doriti un caine cu pedigree alegeti o canisa serioasa.
Un animal sanatos si ingrijit minim (deparazitare externa si interna la zi) nu prezinta absolut nici un risc pentru sanatatea micutului. Copiii care cresc langa un animal devin adulti responsabili, cu o mare capacitate de a empatiza – felicitari pentru decizie.

…cand vrei sa iei in grija un catel,il iei pt sufletul lui,nu pt rasa…mai bine luati un catel de pe strada,care are mai putine sanse sa aiba o familie,decat un caine de la o crescatorie,care oricum va fi vandut..