acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Consiliul Local Bacau – Nepasare sau necunoastere?

Poate parea paradoxal ca in aceste zilein care se dovedeste ca o mare parte din cetațenii romani cum ar fi pensionarii, cadrele didactice si alții nu beneficiaza de legile aprobate si puse in execuție, sa se lanseze ca tema de discuție respectarea legilor de care ar trebui sa beneficieze animalele si in mod special cainii fara stapan.
Mulți cetațeni poate gandesc ca in momentul acesta,in care avem tot felul de crize, subiectul cainilor fara stapan nu ar fi oportun.

FALS !!
Legea trebuie respectata indiferent de domeniulin care se aplica!!!
Tocmai de aceea Asociația de ocrotire a animalelor: “Prieteni Necuvantatori” va propune o analiza,impreuna cu dumneavoastra locuitorii municipiului Bacau, asupra legislației referitoare la programul de gestionare al cainilor fara stapan.
Astfel legile referitoare la acesta problema si care privesc obligațiile Consiliilor Locale au fost promulgate de Parlamentul Romanieiincepand din 2001 pana in 2008. In consecința sunt obligatorii iar incalcarea acestora devine sancționabila.
In concluzie ar trebui sa cunoastem care sunt obligațiile Consiliilor Localeimpreuna cu unitațile administrative ce aparțin primariilor.
Sa trecemin revista articole de lege ce reglementeaza aceste lucruri.
Articolul 2 din O.U.G. 155/2001 si aprobata prin Legea 227/2002 de catre parlament, prevede: Consiliile locale au obligația de a amenaja din fonduri proprii,in funcție de necesitate (si credem ca nu mai este nevoie sa se puna in discuție necesitatea, se recunoaste oficial existența a 3-5 mii de cainiin municipiu si in imprejurimi),in condițiile prevazute in anexa 1 adaposturi pentru cainii fara stapan.
Acum sa vedem ce prevede anexa 1 cu privire la amenajarea adaposturilor.
Aceasta obliga Consiliile Locale la respectarea condițiilor minime pentru funcționarea unui adapost destinat cainilor comunitari, specificam cateva dintre ele:
-cazarea animalelor: sa fie separate, pentru a reduce stresul asupra lor si pentru a controla bolile,
-femelele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii.Sa nu uitam ca aceste condiții minime se refera la adapostul construit din temelie, pereți, structura de rezistența, acoperis si utilitați.
De ce am facut aceasta precizare? Pentru ca urmatoarele articole ale legii, fac referire la condițiile pe care trebuie sa le respecte aceste cladiri.
Art. A:
-aliniatul 3: – pardoselile trebuie sa fie in panta, cu scurgerile in canalizare si trebuie sa fie facute din ciment, etansat bine si care sa fie usor de curațat si dezinfectat.
-aliniatul 5:
*materialele utilizate pentru pereții custilor pot fi din:
*caramida tencuita si vopsita,
*metal incastrat in beton,
*beton,
*plasa de sarma
-aliniatul 9: – trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea,ventilația
si umiditatea corespunzatoarein vederea asigurarii confortului animalelor, personalului si publicului vizitator.
-aliniatul 10: -in toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulație
al aerului, fie cu ajutorul ventilatoarelor, fie cu ajutorul unor ferestre ce pot fi deschise.
Art. B:
-aliniatul 2d: – daca spațiile nu sunt incalzite, se pun in mod obligatoriu scanduri pentru odihna si culcusuri.
-aliniatul 2e: – pentru culcusurile cainilor tineri se vor folosi paturi, prosoape, cutii de carton, care pot fi usor curațate si dezinfectate.
-aliniatul 6: – fiecare adapost va fi dotat cu o sala de chirurgie sau cu mai
multe in funcție de capacitatea adapostului, cu respectarea normelor sanitar-veterinarein vigoare. In aceste sali se vor desfasura intervențiile chirurgicale de castrare ale animalelor, precum si EUTANASIEREA.
Art.C:
-aliniatul 1: – zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment
medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul de control (documente obligatorii, prevazute de art.10 din aceasta lege).
Daca tot a venit vorba despre eutanasierea cainilor comunitari prinsi de personalul angajat in acest scop si adusi in adapost (adapost obligatoriu dupa cum am vazut) sa vedem ce au prevazut legile din 2001 pana acum.
In primul rand legislația prevede personalul obligatoriu care trebuie sa se ocupe cu gestionarea acestui sector de activitate publica – O.U.G. 155/2001 cu aprobarea Legii 227/2002.
Art.2:
-aliniatul 2: – consiliile locale au obligația de a incadra cel puțin un medic
veterinar si cel puțin un tehnician veterinar pentru supraveghere, asistența medicala veterinara si efectuarea unor acțiuni sanitar-veterinare.
Aceste prevederi au fost necesare pentru ca aceasta lege din 2002 spunea ca:
Anexa 3
-aliniatul 1: – se recomanda pentru a fi eutanasiați cainii care nu au fost
revendicati (dupa capturare) sau care nu au putut fi adoptați. Eutanasia se recomanda deasemeneain cazul cainilor care prezinta boli cronice, incurabile.
-aliniatul 2: – eutanasierea cainilor se efectueaza numai de catre un medic
veterinar.
-aliniatul 3: – eutanasierea se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos dupa anestezierea acestora.
Insa in 2008 apare Legea Marinescu care prin articolul 6 modifica categoric reglementarile Legii 227/2002 prin explicarea noțiunii de cruzime fața de animale si in care conform cap.7 – Sanctiuni se prevad si contravențiile aplicabile de persoane care lucreazain cadrul Autoritații Naționale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranța Alimentelor si a Ministerului Administrației si Internelor.
Astfel prin cruzimea fața de animale se ințelege:
Art.6:
-aliniatul 2:
– a) omorarea animalelor cu intenție
– b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive
– h) maltratarea si schingiuirea animalelor
– j) provocarea de suferințe fizice si psihice prin orice mijloace
– k) despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum 8 saptamani de viața.
– l) capturarea animalelor prin alte metode decat cele prevazute de lege.
Art.7:
-aliniatul 1: – este interzisa eutanasierea cainilor si a pisicilor si a altor animale,
cu excepția animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
Si acum va las pe dumneavoastra, iubitori sau neiubitori de animale, sa analizați atat legislațiain vigoare cat si respectarea ei de catre Consiliul Local Bacau.
Asociația de ocrotire a animalelor: “Prieteni Necuvantatori”

Un raspuns
iubitor de caini 28 iunie 2010 la 12:19 am

bai..deci gata…ati pus capat…vreti sa stiti parerea mea?…o sa v-o spun…nu mai spuneti la caini javre sau animale…ca v-a insultati chiar pe voi insiva…nu v-a e putina rusine??…chiar l-a asta nu ma asteptam…suneti niste politicieni care sunt in limba dupa bani…asta sunteti…nu va inteleg…numai pentru bani luati viata altuia??…pentru niste amarati de bani pe care ii poti gasi la colt de bloc??…stiti …toate vor fi platite sus..la Dumnezeu…deci toate…va garantez eu…asa ca…mai bine lasati-va de meserie si stati acasa…la televizor…si pt binele vostru nu mai iesiti din casa…am spus tot ce aveam de spus..sper sa o luati in considerare.