acum 14 ani

Controlul supraponderabilităţii câinelui

De-a lungul timpului, America s-a confruntat cu problema din ce în ce mai alarmantă a obezităţii. Se pare că ,odată cu avântul tehnologiei, a scăzut şi cantitatea de efort fizic. Printre cauzele sedentarismului se numără: utilizarea din ce în ce mai frecventă a computerului, creşterea numărului de joburi ce necesită activitate la birou, popularitatea pe care o au fast-food-urile, timpul petrecut în faţa televizorului, aflat într-o continuă creştere, interesul din ce în ce mai mare pentru sporturile televizate, toate acestea constituind motive pentru a rămâne în casă, într-o stare de imobilitate. Inactivitatea din viaţa noastră a început să afecteze şi animalele noastre.

Obezitatea la câini este o problemă foarte serioasă şi poate duce la o serie de complicaţii medicale care pot fi fatale. Câinii supraponderali prezintă un risc mai mare de apariţie a complicaţiilor în timpul unei intervenţii chirurgicale, sunt mult mai expuşi traumelor, iar inima, plămânii, ficatul şi rinichii sunt suprasolicitaţi. Artrita este, de asemenea, o altă consecinţă dureroasă a excesului de kilograme. În calitate de stăpân, v-aţi luat responsabilitatea de a avea grijă de sănătatea şi fericirea câinelui dumneavoastră. Aruncându-le mici delicatese de-a lungul zilei, câinii dumneavoastră vor fi fericiţi doar pe moment, căci pe termen lung, animăluţul cu greu va putea sări de la dumneavoastră din braţe, pe canapea. Fiecare stăpân, poate controla greutatea câinelui său, dacă va înţelege că mâncarea nu poate înlocui deficitul de atenţie şi nici nu ar trebui să fie un motiv pentru a face compromisuri. Fiţi cât se poate de ferm cu câinele dumneavoastră în această privinţă, altfel vă va pune la îndoială autoritatea pe toate planurile. De asemenea, stăpânii trebuie să-şi facă timp de joacă sau de o mică tăvăleală cu propriul câine. Dacă este totuşi imposibil, supravegheaţi-i când îi scoateţi afară pentru o alergătură în curte.

Dacă vă gândiţi la ce se poate face în cazul obezităţii, iată aici 9 posibile soluţii:

1) Niciodată nu lăsaţi câinele dumneavoastră să decidă asupra cantităţii de mâncare pe care doreşte să o consume. Câinii au o poftă de mâncare continuă, iar o farfurie goală îi va face să vă ceară din nou sau să caute mâncare în altă parte, aceasta fără ca ei să fie neapărat flămânzi.

2) Dacă câinele dumneavoastră mai cere mâncare, nu-i mai daţi nimic de ronţăit. Încercaţi altceva care să conţină puţine calorii, cum ar fi legumele.

3) Pregătiţi-i gustări sănătoase. Cum nu-i lăsaţi pe copiii dumneavoastă să mănânce prăjituri şi ciocolată toată ziua, nici pe câinele dumneavostră nu trebuie să-l hrăniţi cu mâncare nesănătoasă. Dacă vreţi să-i daţi ceva de mâncare pentru a fi aproape de el, daţi-i ceva din ce-aţi pregătit pentru masa următoare.

4) Rezervaţi-vă timp pentru exerciţii fizice. Plimbări lungi, joacă sau diverse antrenamente, ajută la tonifierea musculaturii şi la buna funcţionare a organismului. Interacţiunea cu dumneavostră va oferi o bună motivaţie partenerului de joacă. Cu siguranţă preferaţi un joc scurt de baschet cu nişte prieteni, decât să pierdeţi 20 de minute antrenându-vă singur într-o cameră goală.

5) Citiţi etichetele! Reţineţi câtă grăsime conţine mâncarea respectivă. Grăsimile sunt surse de energie, dar dacă nu sunt consumate se depun în calorii nedorite. Conţinutul de grăsimi în mâncarea uscată trebuie să se încadreze între 12 şi 16%; dacă aveţi un câine care nu este foarte activ, căutaţi ceva cu un conţinut mai scăzut.

6) Fiţi atenţi la suplimentele alimentare pe care le cumpăraţi. Unii medici veterinari, crescători de animale sau antrenori, recomandă administrarea unei linguri de ulei vegetal în mâncarea uscată pentru a îmbunătăţi sănătatea pielii şi strălucirea blănii. Se recomandă mâncarea cu suficienţi acizi graşi Omega şi suplimentele cu Vitamina E.

7) Creşterea în greutate poate fi un fenomen natural. Precum unii oameni, şi câinii pot manifesta tendinţe de îngrăşare. Aceştia sunt: labradorii, câinii de vânătoare, Basset Hounds, Dachshunds, cockerii, cockerii spaniel şi Sheltie. Dacă aveţi una dintre aceste rase, trebuie să controlaţi regimul alimentar şi exerciţiile fizice.

8) Nu plasaţi cauzele în altă parte. Sunt câini care, odată castraţi sau sterilizaţi, iau în greutate datorită combinaţiei de schimbări hormonale, lipsa efortului fizic şi consumul de prea multe calorii. Supraponderabilitatea este rezultatul tuturor acestor factori şi nu numai a intervenţiei de sterilizare.

9) Sunt interzise mângâierile pe sub masă! Nu permiteţi prezenţa câinelui în timpul meselor. Îndepărtaţi-l de copii, cât timp aceştia mănâncă, şi asiguraţi-vă că aceştia nu hrănesc câinele fără ştirea dumneavostră.

Ţinând cont de aceste lucruri, cu siguranţă veţi putea îmbunătăţi dieta şi regimul sportiv al câinelui dumneavoastră.