acum 14 ani

Coprofagia canina

Despre coprofagia canina

Coprofagia, sau ingerarea materiilor fecale, este o problema destul de des intalnita la caini. Exista motive atat medicale, cat si comportamentale relationate cu coprofagia. O posibilitate de a face cainele sa renunte la a-si manca propriile fecale este alterarea gustului acestora, prin stropirea/ amestecarea fecalelor cu o substanta ce are un gust neplacut. Un oarecare succes l-au avut injectarea cu zeama de ardei iute in fecale, stropirea lor cu sare sau cu diferite enzime de fragezire a carnii.
Nu e nimic mai dezgustator pentru stapanul unui caine decat sa-si vada animalul mancand propriile sale fecale sau din fecalele altui caine si apoi sa vina catre el vesel, dand din coada, in cautarea unui pupic sau a catorva cuvinte de apreciere.

“De ce fac cainii aceste lucruri respingatoare?” se pot intreba unii. Ce fel de atractie gaseste cainele in acest comportament? Nu se stie un raspuns sigur, insa exista indicii despre ce anume declanseaza comportamentul ingerarii fecalelor si de ce continua.

Informatii despre coprofagie

Coprofagia nu reprezinta un lucru anormal pentru caini, in anumite situatii. Catelele consuma in mod natural fecalele propriilor pui – se presupune ca astfel, isi pastreaza curat “cuibul”. Acest mod comportamental se traduce in cresterea sanselor de supravietuire, prevenind dezvoltarea conditiilor neigienice in culcusul cainilor, conditii care pot duce la diverse boli.

Nevoia biologica de a ingera fecale este prezenta in instinctul de supravietuire si determina catelele care alapteaza sa ingere materiile fecale ale puilor. Apoi, multi catei trec printr-o “faza orala” in care ei exploreaza totul cu ajutorul gurii, inghitind cateodata si lucruri non-alimentare, incluzand fecalele.

O data cu trecerea timpului, majoritatea cateilor invata ca mancarea are un gust mai bun decat materia fecala si intrerup prostul obicei de a ingera defecatiile. In afara de catelele care alapteaza, majoritatea cainilor adulti nu au nici un interes in a manca fecale.

Cand coprofagia reprezinta o problema

Cainii care invata greu, care tind sa apuce totul cu gura, cateii care inca nu sunt dresati pot continua coprofagia, uneori in exces. Categoria de caini adulti care continua acest obicei in timp ce restul cainilor de varsta lor au alte interese, dezvolta un “comportament complusiv”.

Va prezentam o lista a posibililor factori ce contribuie la perpetuarea coprofagiei:

  • Oportunitatea de a observa si ingera materiile fecale
  • Program de hranire neregulat
  • Hranirea cu cantitati inadecvate de mancare
  • Mediu sub-stimulativ
  • Supraveghere neadecvata si deficit de atentie din partea stapanului

Diagnostic

Natura sau educatie? Fie datorita naturii, educatiei sau a combinatiei celor doi factori, coprofagia este un obicei urat, iritant, care se manifesta sub diferite forme:

  • Caini care mananca numai propriile fecale
  • Caini care mananca si fecalele altor caini
  • Caini care mananca material fecal doar iarna, cand e inghetat
  • Caini care mananca doar materialele fecale ale altor specii, adesea al pisicilor

Terapie

Va prezentam cateva remedii “de casa” care sunt practicate de catre proprietarii de caini, insa nu toate garanteaza reusita:

  • Adaugarea bomboanelor mentolate sfaramate in mancare
  • Amestecarea fecalelor cu sos iute pentru a impiedica ingerarea acestora
  • Curatarea gramajoarelor de fecale din curte
  • Schimbarea dietei cainelui prin completarea acesteia cu fibre
  • Acordarea atentiei necesare animalului de companie
  • Exercitii fizice regulate (plimbari in parc, alergarea dupa disc etc.)
  • Cainele trebuie sa invete sa raspunda corespunzator comenzii “Las-o jos!”

Desi cateva dintre remediile de mai sus au dat roade, este mai bine ca stapanul cainelui sa aplice un intreg program de prevenire a dezvoltarii coprofagiei. In ciuda programului de educare, unii caini continua obiceiul dezgustator. Pentru acei caini, cel mai potrivit este diagnosticul de “comportament compulsiv”, boala care se trateaza cu antidepresive umane (atentie: doar la sfatul medicului veterniar!!!).

Diagnosticarea – boala compulsiva sau moft?

Coprofagia este o boala grava cand cainele apare a fi obsedat de ingerarea materiilor fecale.

E bine de stiut: coprofagia apare la rasele de caini ce prezinta un comportament anxios, cum ar fi rasa Retriever (insa nu obligatoriu).

Tratamentul la domiciliu

In majoritatea cazurilor, coprofagia poate fi tratata cu succes acasa, prin combinarea unor metode eficiente: exercitiu fizic, dieta, plimbari in aer liber supravegheate.

Traducerea si adaptarea: Alexandra Verzes

(dupa:http://www.petplace.com/dogs/tips-on-coprophagia-in-dogs/page1.aspx si    http://www.petplace.com/dogs/coprophagia-in-dogs/page1.aspx)