acum 14 ani

Cresterea cainilor – cum stiu daca ar trebui sa devin crescator

Decizia daca sa creasca sau sa sterilizeze cainele pe care il detin este una cu care se confrunta multi stapani de caini mai noi sau mai vechi.

Problema cresterii canine este complexa, iar ramificatiile se extind cu mult peste emotia initiala care acompaniaza aparitia noilor pui.

Prima oara trebuie sa va intrebati pe voi insiva daca animalul dumneavoastra detine tresaturile standard ale rasei fara niciun defect genetic.

Sunteti pregatit sa mergeti cu cainele la concursuri pentru a acumula puncte si un eventual statut de campion care va stabili un pedigree valoros?

Sunteti pregatit sa va luati un angajament financiar considerabil pentru ingrijirea veterinara, hranirea, instruirea si pentru reclama necesara vinderii puilor?

Veti fi multumiti cu casele strainilor la care vor merge puii?In cazul in care nu toti puii vor putea fi amplasati, sunteti pregatiti sa-i pastrati pe cei ramasi pentru toata viata lor? Mai este cineva in casa pregatit sa-si asume aceasta responsabilitate alaturi de dumneavoastra?

In cazul in care raspunsul la toate aceste intrebari nu este un DA hotarat, atunci ar trebui sa lasati cresterea cainilor pe seama profesionistilor.Veterinarul dumneavoastra va poate spune ca stie clienti care si-ar fi dorit sa nu se decida sa aiba pui de la cainele lor.

V-ati gandit indelung si in mod cert sa dati cainele la imperecheat si sa cresteti puii? Ce trebuie sa stiti?

Cel mai bun aliat al dumneavoastra este medicul veterinar. Acesta va cunoaste cainele si va poate da recomandarile necesare pentru a va ajuta . Acest articol doar puncteaza ideile de baza pe care dumneavoastra trebuie sa le stiti inainte sa incepeti cresterea unei anumite rase de caine.

Ce varsta trebuie sa aiba cateaua pentru a fi apta de imperechere?

In general nu este recomandat sa imperecheati femela inainte de a treia sau a patra perioada de calduri, adica dupa varsta de doi ani. In cazul cainilor de talie mare, dupa doi ani este recomandata o radiografie a soldurilor si incheieturilor pentru a putea fi siguri ca nu sufera de displazie de sold.

Imperecherea inainte de doi ani este prea dura pentru dezvoltarea corpului tinerei femele. O idee la fel de rea este sa imperechezi un caine mai batran de cinci ani. La aceasta varsta pot aparea complicatii, iar gradul de infertilitate creste.

Ce pregatiri trebuie sa facem inainte de imperechere?

Femela dumneavoastra trebuie vaccinata cu cel putin cateva saptamani inainte sa intre in calduri. Acest lucru asigura faptul ca are suficienti anticorpi pentru a-i transmite puilor la nastere. Rasele susceptibile la displazie (ciobanesc german, labrador si golden retriever, rottweiler si alte rase de talie mare) ar trebui radiografiate si ar trebui ca rezultatele sa fie cel putin bune ori excelente in ceea ce priveste conformatia soldurilor si incheieturilor.

Multi veterinari recomanda de asemenea : lama vaginala si cultura, titru anticorpi pentru Bruceloza, teste pentru hormoni tiroidieni, cultura de micoplasma, homoleucograma, testare Western Blot a bolii Lyme. Veterinarul poate recomanda ce e mai bine pentru cainele dumneavoastra. Multi proprietari de masculi apti de monta cer aceste teste pentru a proteja masculii sa contacteze boli transmisibile.

Cat timp va fi femela in calduri?

Perioada aproximativa de calduri la o femela este de aproximativ trei saptamani. Depinde insa de fiecare femela daca aceasta perioada este mai lunga sau mai scurta. Femelele intra in calduri la fiecare sase sau sapte luni.

In timpul primei parti a perioadei de calduri veti observa vulva umflata si pierderi de sange. Acest lucru este normal si indica faptul ca trebuie sa fiti extrem de atenti in urmatoarele saptamani pentru a evita imperecherea nedorita.

Prima parte a ciclului se numeste proestru si femela nu-i va permite masculului imperecherea. Proestrul dureaza intre sapte si noua zile. A doua parte a ciclului se numeste estru. Acesta este adevarata perioada de calduri in care femela ii va permite masculului imperecherea. Estrul poate dura pana la trei saptamani.

Urmatoarea parte a ciclului este numita diestru. Reprezinta perioada in care femela iese din perioada de calduri si este putin probabil sa-i permita masculului imperecherea. Aceasta perioada dureaza cam o saptamana. Stagiul final este numit metestru si dureaza sase sau sapte luni, pana la urmatoarea perioada de calduri.

Cand ar trebui femela sa fie imperecheata cu masculul?

Imperecherea ar trebui sa se intample in timpul estrului, adica la aproximativ noua zile dupa prima pierdere de sange. O recomandare generala este imperecherea femelei cu masculul in zilele 9, 12 si 15 dupa prima pierdere de sange. Daca femela urmeaza tiparul obisnuit, ea va fi fertila in aceasta perioada. Totusi sunt cai mult mai bune pentru a determina perioada optima de imperechere.

Veterinarul poate determina cu o acuratete mult mai mare in ce parte a ciclului este femela dumneavoastra si sa va recomande perioada optima de imperechere prin examinarea femelei si colectarea celulelor din zona cervixului.

Cea mai buna abordare este programarea imperecherii in perioada de ovulatie a femelei, perioada care apare la doua zile dupa ce hormonul de luteinizare elimina. Apare astfel o crestere a nivelului de progesteron. Masurand nivelul progesteronului si identificand momentul cresterii acestui nivel, medicul veterinar va sti exact cand inceape ovulatia.

Medicul dumneavoastra veterinar poate recomanda controale citologice la cateva zile in perioada de inceput a ciclului de calduri si apoi controale ale nivelului de progesteron in sange bazate pe rezultate citologice. Unii veterinari pot face acest lucru la cabinetele veterinare proprii, iar altii trimit cazurile la un specialist.

Medicul veterinar este capabil sa palpeze fetusii in abdomen dupa 30 de zile de la gestatie (aproximativ 9 saptamani). Dupa 45 de zile scheletele puilor vor aparea si la radiografie.

Radiografiind femela, veterinarul poate determina numarul de pui pentru a sti exact la cati pui va puteti astepta. Este de asemenea important pentru ca astfel veti sti daca in momentul fatarii este totul in regula.

Pentru mai multe informatii este important sa consultati medicul veterinar deoarece multe din analizele medicale nu se fac in majoritatea cabinetelor veterinare de la noi din tara.

Un comentariu

Buna ziua am si eu o catelusa care a fatat in 17 decembrie si nu stiu cand mai intra in calduri, la 6 luni de la ciclul anterior sau la 6 luni din momentul fatarii, multumesc