acum 14 ani

Cresterea puilor si etapele de dezvoltare

Exista multe faze care marcheaza stagiile de dezvoltare a unui pui de caine. Sa aruncam o privire asupra variatelor faze de crestere si dezvoltare a puilor care marcheaza parcursul vietii lor de la pui la maturitate.

Cainele este prietenul cel mai bun al omului. Loiali, draguti, alintati si extrem de iubitori, cainii sunt o incantare pentru cei care ii aleg ca animale de companie. Cainii ne ofera acel sentiment de implinire cu dragostea lor nesfarsita, care nu este graita dar este simtita din inima. Indiferent de rasa cainelui, puii sunt intotdeauna adorabili, un motiv de bucurie sa ii ai in jurul casei tale. Neascultatori, dar cu o urma de inocenta, puii au nevoie de multa dragoste si grija. Pentru toti iubitorii de caini, sa aruncam o privire asupra cresterii puilor si fazele de dezvoltare.

Cresterea puilor si fazele de dezvoltare:

  • 0 – 2 sapatamani: aceasta este perioada cand puii sunt dependenti in totalitate de mama lor. Este perioada cea mai interesanta, cand ei invata despre legatura cu mama lor si cand incearca sa se miste pe piciorusele lor mici.
  • 2 – 4 sapatamani: chiar si in aceasta etapa, puiul depinde de mama. Atunci isi deschide ochisorii, iar simturile lor de a mirosi si a auzi incep sa se dezvolte. In aceasta faza, ei invata cum sa stea in picioare si cum sa mearga. Un mic latrat poate fi exprimat cateodata, atunci cand puiul este intr-o dipozitie de joaca. In a patra sau a cincea saptamana vederea este dezvoltata complet.
  • 5 – 8 sapatamani: aceasta etapa este foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea sociala a puiului. Este perioada cand invata mai multe despre interactiunea sociala cu mama si fratii lui. Invata chiar si cateva masuri disciplinare de la mama. Acum poti chiar sa incerci sa iei puiul in brate dar sa nu il separi intervale mari de timp de mama lui.
  • 9 – 12 sapatamani: acum puii descopera noi oportunitati de a intalni alti caini sau oameni. Sunt influentati de alti pui la fel ca si oamenii. Ei invata cateva deprinderi sociale si relationale. Invata sa cerceteze mediul inconjurator.
  • 12 – 16 saptamani: in aceasta etapa, puiul arata un aer de independenta si va insita sa mestece si sa roada tot ce apare in calea lui.
  • 17 – 40 saptamani: in acesta faza de dezvoltare, puiul va continua sa creasca intr-un ritm rapid. Poate avea tendinta de a fi ca si un copil neastamparat. Cu siguranta, va trebui sa ii impui niste reguli de disciplina pentru ca el sa deprinda abilitati de supunere.
  • 40 saptamani – 1 an: in functie de rasa cainelui tau, puiul poate sa devina chiar un adult. Cainii din unele rase mari sunt considerati adulti dupa 18 luni. Unii pui sunt mai dezvoltati corporal, dar sunt imaturi in comportament. In acest caz, il putem descrie ca avand 10 ani. Dupa un an multi caini ajung la maturitate sexuala.

Deci, in caz ca te intrebi cand este cainele tau complet dezvoltat, raspunsul este: niciodata! Un pui isi va pastra mereu atitudinea de copil neastamparat, chiar si ca adult. Tot ceea ce are nevoie puiul tau este multa dragoste si grija. Fii pregatit sa primesti in schimb multa dragoste si sa fii lins de multe ori.

3 comentarii

naspa urasc caini yubesc picile i love you katt

Esti retardata

Am si catelusa rasa comuna luata de pe strada si pisici din care una e metisa, si sunt adorabili deopotriva, nu poti sa nu-i iubesti! Cine iubeste doar o specie nu iubeste cu adevarat animalele! Iar cine iubeste doar animalele de rasa, iubeste doar ambalajul. Nu se pot numi iubitori de animale! Punct!