acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Cu pisica şi câinele în concediu în străinătate

SFAT. Ca să nu vă treziţi daţi afară din hotel sau aeroport, aveţi grijă ca actele animalului să fie puse la punct.

Ioan Andrei, un tânăr de 29 de ani, din Constanţa, şi-a propus să-şi petreacă vacanţa de vară în Italia, la Florenţa, şi nu vrea să-şi abandoneze pisica.

„Toată familia mea este în Italia. Doar eu mai stau în România până la finalizarea studiilor. În vacanţa de vară, o să merg să stau trei luni la rudele mele. Ce trebuie să fac ca să pot să scot pisica din ţară? O pot lua cu mine în avion?”, întreabă tânărul.

Cel puţin 200 de lei

O vacanţă în afara ţării alături de animalul de companie poate fi destul de complicat de pus la punct. Informaţi-vă înainte care sunt condiţiile impuse de operatorii hotelieri şi aerieni şi de ţara în care vreţi să călătoriţi.
Costurile necesare pentru „a pune la punct” un patruped pentru călătorie depăşesc lejer 200 de lei (paşaport, microcip, vaccin antirabic), fără a pune la socoteală transportul sau cazarea.
Legi comune pentru ţările UE

În cazul pisicilor, câinilor şi dihorilor domestici există o legislaţie apro piată în majoritatea ţărilor UE. „În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că animalul e imunizat cu un vaccin antirabic valabil. În plus, are nevoie de un transporder electronic (microcip). Totodată, are nevoie şi de un paşaport pentru animale de companie care poate fi eliberat de către medicul veterinar. Însă, pentru a intra în Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit e necesar un test suplimentar pentru a se asigura că vaccinul antirabic a fost eficient. De asemenea, un tratament împotriva căpuşelor şi a teniilor poate fi necesar”, spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR).

Puteţi utiliza paşaportul pentru animale de companie şi în cazul în care călătoriţi în unul dintre statele din afara UE (Andorra, Islanda, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveţia şi Vatican), unde statutul în ceea ce priveşte rabia este acelaşi. În cazul în care doriţi să mergeţi cu avionul, este esenţial să anunţaţi compania aeriană înainte de a rezerva un bilet.

Companiile au condiţii diferite pentru transportul animalelor de companie. Însă, în general, vă vor cere să vă asiguraţi că animalul este transportat într-o cutie sau cuşcă sigură, să aibă toate vaccinurile necesare şi toate permisele de intrare pentru ţara spre care călătoriţi.

În plus, vi se mai cere să vă asiguraţi că animalul se simte confortabil, are spaţiu suficient în cuşca lui şi că are destulă mâncare şi apă pentru întreaga călătorie.

La Tarom nu se acceptă animale gestante

La compania Tarom regulile spun că animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală. „Acceptăm în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Însă, pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, trebuie să le anunţaţi încă din momentul rezervării biletului. Animalele trebuie să nu fie gestante şi să nu provoace disconfort celorlalţi pasageri. De asemenea, trebuie să fie transportate în cuşca standard IATA (se poate procura de la ghişeul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni sau de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie). Totodată, câinii şi pisicile care se acceptă în cabina de pasageri trebuie să aibă o greutate de maximum cinci kilograme (incluzând şi transporterul)”, se arată pe site-ul companiei de transport aerian Tarom.

REGULĂ

Verificaţi condiţiile puse de hotel

E important să verificaţi înainte de plecare dacă hotelul pe care l-aţi ales permite cazarea cu animalele de companie. Unele hoteluri nu acceptă câini sau pisici, altele oferă cazare gratuită sau solicită achitarea unui anumit procent din tariful de cazare al turistului. În cele mai multe cazuri, pe site-urile hotelurilor se precizează condiţiile.

„Anul trecut, când am fost la mare în Grecia, am luat şi câinele însă m-am trezit că nu m-au lăsat să mă cazez cu el. M-am oferit chiar să şi plătesc, dar mi-au spus că în hotelul lor nu sunt acceptate animalele. I-am dat bani unei localnice şi l-am cazat la ea. Însă vacanţa a fost un eşec. Tot timpul am stat cu frică să nu i se întâmple ceva sau să nu fugă. În iarnă, când am fost la schi în Austria, am avut grijă să aleg de la început un pachet turistic cu un hotel unde erau acceptate şi animalele”, povesteşte păţania ei Raluca Stan.

COSTURI

Paşaportul – 50 lei, microcipul – 90 lei
Costurile necesare pregătirii patrupedului variază în funcţie de ţări şi de mijloacele de transport. Va trebui să plătiţi veterinarului o taxă pentru paşaportul de animale de companie şi pentru orice tratament necesar.
„Un paşaport costă 50 de lei, un microcip 90 de lei, vaccinul antirabic 35 de lei şi deparazitarea internă şi externă costă între 25 şi 80 de lei. La zborul cu avionul ar trebui să întrebaţi compania cu care o să zburaţi ce tip de cuşcă să cumpăraţi şi să-i asiguraţi mâncare pentru toată călătoria”, recomandă doctorul veterinar Radu Jercău, de la cabinetul veterinar BlueCat, din Capitală.

3 raspunsuri

ce acte imi trebuiesc pt. a pleca cu pisicutza in londra si ce companii aeriene accepta pisici?

taxe 50 euro tarom pentru caine de 4 kg?????????????pentru ce?????exista numai la tarom !!!!!!!am lassat o caine la aeroport din asta cauza.naspa tarom!!!!!111

Eu si prietena mea am adoptat o pisicutza dupa strada,o avem de 1an,o iubim foarte mult,problema este ca noi trebuie sa plecam in spania la munca,si nu stim ce sa facem cu ea,as vrea sa stiu ce acte imi trebuie sa o luom cu noi