acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Cum cresc cateii de o zi?

nu fac caca. mananca lapte de vaca. exista tetine speciale?

2 raspunsuri
Marius Munteanu 31 martie 2011 la 3:36 pm

# Laptele de vaca nu e bun. Trebuie schimbat cu o formula de lapte pentru catei, care se gaseste la unele farmacii veterinare sau la pet shop.
# Puii nu incep sa aiba reflexul eliminarii decat in jurul varstei de 3 saptamani. Pana atunci, dupa fiecare masa trebuie masati cu un servetel, usor, pe burtica, in zona ano-genitala, pana la eliminare, pentru stimularea reflexului urinarii / defecarii.
O formula alternativa pentru cea speciala pentru catei este urmatoarea (recomandta de crescatorul american Leerburg)
– 300 grame lapte praf integral;
– 100 ml apa fiarta si racita sau apa plata (e important sa fie sterila);
– 1 galbenus de ou de gaina crud. (FARA ALBUS!);
– 250 ml iaurt gras – integral. (evita cu orice pret iaurtul semidegresat sau iaurtul fara grasimi!);
1/2 lingurita sirop de porumb (Nu folosi miere!)
*** Daca nu gasesti sirop de porumb, il poti inlocui cu apa cu zahar: 250 grame zahar la 1/4 cana apa fierbinte (Incalzeste amestecul pentru a dizolva complet zaharul. Daca e nevoie, mai adauga putina apa.
– optional, o lingurita de ulei de porumb si 2 picaturi de vitamine pentru copii.
Preparare si conservare
# Amesteca toate ingredientele intr-un castron, folosind telul sau un blender (ai grija sa nu devina spuma, ci un amestec omogen, fara bule)
Amestecul se tine la frigider intr-un recipient sterilizat, inchis ermetic, cel mult 6 zile, dupa care se arunca ce nu s-a folosit.
Hranirea:
Inainte de a hrani puii, incalzeste o parte din formula (cat e necesar), la temperatura corpului (puii au in jur de 38 de grade.)
Atentie! Se incalzeste sticluta in apa calda, nu la foc!
Ce ramane din materialul folosit la hranirea puilor se arunca. Acest amestec e gros, asadar nu va fi usor de folosit cu o tetina pentru bebelusi. (Se gasesc si tetine speciale pentru caini, dar nu stiu unde.) Daca puii nu pot suge, largeste orificiul tetinei cu un ac incins in foc. Lichidul trebuie sa se scurga la o apasare usoara. Un orificiu prea mare nu este indicat.
http://www.youtube.com/watch?v=cdO5pCWbozU&feature=related
Poti folosi o seringa de plastic (fara ac). In acest caz, ai grija sa nu introduci seringa in caile respiratorii si trebuie sa controlezi foarte atent cantitatea de formula pe care o eliberezi.
http://www.youtube.com/watch?v=OeUjcSclP2w&feature=related
Puii nu se hranesc tinuti pe spate, ci cu burta in palma sau, oricum, culcati pe burta (asa cum ii alapteaza mama lor). In timpul alaptarii si dupa, se bat usurel pe spate ca sa ragaie. Apoi se maseaza abdomenul pentru eliminare, cum am precizat mai sus.
Frecventa:
In primele 48-72 de ore, trebuie hraniti la fiecare 2 ore.
In restul primei saptamani, o data la 3 ore. in timpul zilei si de doua ori pe noapte (la 4 ore)
In saptamana a doua, puii se hranesc la 4 ore ziua si o data pe noapte.
In saptamana a 3-a, 4 mese pe zi sunt suficiente.
Pe la sfarsitul saptamanii a treia si incepand cu saptamana a 4-a, se introduce mancare semilichida: granule pentru pui inmuiate bine in apa fiarta si racita pana devine calduta. Se face un fel de terci destul de subtire, se ia putin pe deget si i se da catelului putin in gura. Dupa cateva incercari, va prinde ideea. In paralel, se va continua hranirea cu formula indicata mai sus.
In saptamana a 5-a, deja puii pot renunta la formula, ramanand pe hrana semisolida. Trebuie sa li se asigure apa.
In saptamana a sasea, se trece la hrana solida, care va fi introdusa treptat. Apa la discretie.
Cateva sfaturi generale:
– La inceput, puii nu pot sa isi regleze temperatura. De aceea, e bine sa fie tinuti intr-o cutie in care se pune o sticla cu apa calda invelita intr-un prosop. Sticla se schimba pe masura ce se raceste Puii se vor ghemui langa ea. Temperatura mediului ambiant in prima saptamana va fi de circa 30 de grade. In a doua saptamana, va scadea treptat la 25 de grade. Poate chiar mai putin, pentru ca puii se inghesuie unii intr-altii si isi tin de cald. Atentie la umiditate. Aerul prea uscat, determina deshidratarea (daca tragi de pielea puiului, nu isi revine la loc imediat)
Mergi la doctor imediat daca puii devin letargici, nu mananca, au diaree, sunt constipati, sunt agitati, iar mai apoi devin molatici (nu mai misca).
Ar fi bine sa consulti si un medic veterinar sau pe cineva care are experienta cu cresterea cateilor, pentru ca sunt multe alte lucruri care mi-au scapat.
De pilda, ce cantitate de formula trebuie pentru o masa. Asta depinde de greutatea catelului exprimata in grame. Din moment ce nu mi-ai zis cat cantaresc cateii, nu pot sa iti spun. Va trebui sa ghicesti. In orice caz, ca referinta, pentru un catel de 150 de grame la nastere, cantitatea de formula necesara pe zi in primele zile este de 30 ml (se imparte la 6 mese, deci 5 ml la o masa).
Daca mai ai ceva nedumeriri, poti sa mi le adresezi; ar fi bine sa apelezi la un medic veterinar.

Marius Munteanu 31 martie 2011 la 3:44 pm

Atentie! Daca nu gasesti sirop de porumb si il inlocuiesti cu sirop din zahar, nu adauga intreaga cantitate in formula, ci tot o jumatate de lingurita!