acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , ,

Cum ii pun lesa?

Am un ciobanesc german 2 ani care devine agresiv de fiecare data cand ma apropii de zona gatului. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu il sperii mai tare si sa nu risc a fi muscat?

6 raspunsuri

Inainte de a-ti da vreun sfat, vreau sa fiu sigur: nu te lasa sa ii pui lesa, dar te lasa sa ii pui zgarda? Poti da mai multe amanunte? De ce e sperios? De ce ar vrea sa te muste?

Inainte de a-ti da vreun sfat, vreau sa fiu sigur: nu te lasa sa ii pui lesa, dar te lasa sa ii pui zgarda? Poti da mai multe amanunte? De ce e sperios? De ce ar vrea sa te muste?

din punctul meu e vedere nu ai o legatura destul de solida cu cainele . dar daca totusi vrei incerca o lesa gen sfac(se strange cand tragi de dansa.

pai nu ma lasa sa ii ating gatul.. pentru ca atunci cand a fost mai mic a fost fortat cumva sa fie legat pentru ca era fricos si nu statea..acuma e in regula doar ca nu lasa sa ii fie atins gatul si maraie cand ajung in partea aia

Buna din cate imi dau seama catelul nu are o parere foarte buna despre lese in general.In acest caz incearca sa -l mangai cu lesa pe spate astfel incat sa inteleaga ca nu-i va face nimic rau… astfel ii vei indeparta din frica pe care o are fata de lesa. Apoi incearca sa-i pui lesa iar daca va reactiona la fel trebuie repetata mangaierea. De asemenea te sfatuiesc sa urmaresti pe http://natgeotv.com/ro/cesar-si-cainii/clipuri modul in care trebuie abordati cateii care creaza dificultati.
Sper ca raspunsul meu sa iti fie de ajutor.

Cu mult tact, cu recompensa (patratele mici de cascaval sau de carne de pui, fiarta), trebuie mai intai sa desensibilizezi cainele.
Asta se face hranindu-l din mana, spre a-i distrage atentia. Incepe simultan sa il mangai in locurile in care iti permite (piept, spate de pilda), apropiindu-te usor de zona gatului, dar atentie mare la reactia cainelui. Daca da semne de stres, reiei de unde cainele se simte confortabil.
Asocierea mangaierii cu hrana este esentiala; dupa o vreme, cainele va fi preocupat sa ia bucatica de mancare si se va lasa atins usor, apoi mangaiat in zona gatului.
Cand cainele devine confortabil cu mangaierea pe zona gatului – asta nu pot spune cat va dura, pentru ca depinde de reactivitatea cainelui, ii arati zgarda si ii dai recompensa numai in prezenta ei. Ascunzi zgarda la spate si opresti recompensarea. Cainele va pricepe dupa o vreme ca nu primeste bucatele de mancare decat cand vede zgarda. O sa inceapa sa o caute!
Apoi, e mangaiat (tot cu recompensa) pe zona gatului, cu zgarda, pana cand devine confortabil pentru el sa fie atins cu ea. Atentie, nu forta niciodata pasii, risti o muscatura zdravana. Cand cainele e complet relaxat in privinta atingerii gatului, adica sa poti sa il mangai exact cum faci cu alte parti ale corpului unde accepta mangaierea, incearca sa ii pui zgarda.
Mai intai, pur si simplu, i-o asezi, desfacuta, pe ceafa, cu multa recompensa. Chiar daca o scutura si o da jos, nu e nicio problema. Continua sa il recompensezi si repeta asezarea lesei pe gat.
Cand nu mai are nicio reactie negativa fata de aceasta manevra,
ncearca sa i-o fixezi in jurul gatului, recompenseaza-l, apoi desfaci zgarda imediat.
Fiecare pas trebuie sa fie in limita confortului cainelui. Cand se obisnuieste cu zgarda, reiei aceeasi succesiune cu lesa. Mai intai i-o arati – recompensa – apoi il mangai cu ea, apoi ii fixezi carabiniera de inelul zgarzii, lasand lesa libera, sa o tare dupa el.
In tot acest timp, ii distragi atentia dandu-i mici cubulete de cascaval sau de pui, nu mari. Scopul nu e sa hranesti cainele, ci sa asocieze prezenta echipamentului cu un eveniment placut. Nu lasa lesa agatata de caine, doar cateva secunde pentru inceput, marind progresiv timpul.
Cand pare sa nu il mai deranjeze punerea zgarzii, fixarea lesei, atunci e momentul sa prinzi de celalalt capat, fara sa tensionezi in vreun fel lesa (lesa trebuie sa fie tot timpul moale). Poti sa tii de capatul lesei si te duci dupa caine prin curte; lasa-l sa se duca unde vrea el, cu exceptia custii (ii blochezi temporar intrarea).
Apoi urmeaza chemarea cainelui la tine, (comanda AICI!), in lesa, aplicand o tensiune foarte mica si eliberand tensiunea imediat ce cainele face primul pas catre tine. Multa lauda, incurajare, mangaiere, recompensa (hrana). Treptat, cainele se va obisnui cu zgarda si cu lesa, mai ales daca il vei scoate la plimbare. Plimbarea e un eveniment extrem de interesant pentru un caine (daca nu ii e teama sa iasa pe strada) si mai tarziu, simpla vedere a lesei ii va starni o reactie de bucurie.
In cazul in care nu reusesti sa parcurgi acesti pasi, recurge la un dresor specializat.
“Cesar si cainii” este un show tv, nu un manual de dresaj. Nu il recomand, nici National Geographic nu recomanda metodele lui Cesar Millan fara ajutor din partea unui dresor calificat. Prin urmare, ca sa nu ai probleme, ia avertismentul in serios. Imi e foarte greu sa inteleg de ce lumea nu pricepe ca nu este bine sa incerci sa iti dresezi cainele dupa un show unde scrie clar ca NU trebuie aplicate tehnicile prezentate acolo. Faceti-o pe cainii vostri daca vreti, cu riscurile de rigoare, dar nu le mai recomandati altora, mai ales unor oameni care nu au nici abilitatea, nici cunostintele necesare si care risca sa fie raniti grav incercand sa aplice niste metode indoielnice.