acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Cum invat un catel de 2 luni jumate sa nu mai faca peste tot in casa?

Avem un terrier Jack Russel, are doua luni si jumatate. Deocamdata nu-l scot la plimbare, dar as vrea sa-l invat sa nu mai faca peste tot in casa. Se poate invata sa faca intr-un singur loc de la varsta asta? Va multumesc!

Un raspuns

Se poate, cu conditia sa nu il lasi sa umble prin toata casa.
Reiau un raspuns dat anterior:

Metoda cea mai buna pe care o stiu este sa ii dedici o parte din camera, unde sa ii faci:
# Un TARC (cauta pe google “dog playpen”). Catelul inca in perioada de educare nu are inca voie sa umble liber prin toata casa, deoarece nu stie regulile si consecinta nu va fi in stare sa respecte reguli despre care nu stie nimic. In tarc trebuie sa existe:
# Un CULCUS – un cos sau o cutie de plastic de genul celor in care se transporta animalele de companie – prevazut cu o saltea. Catelul nu va purta nimic la gat, ca sa nu se agate in usa custii sau in zabrelele tarcului.
# JUCARII de ros, speciale pentru catei. Acestea au un rol dublu:
Pe de o parte, catelul invata sa isi petreaca timpul fara sa se plictiseasca, gasindu-si singur modalitati de distractie, deoarece rosul este una dintre indeletnicirile cele mai “pasionante” pentru pui.
Pe de alta parte, se va obisnui sa roada jucariile si nu mobila.
La inceput, catelul nu va accepta prea usor situatia de a sta singur acolo si probabil ca o sa dea glas nemultumirii. Cu timpul insa, se va obisnui. Evident, cineva trebuie sa fie in camera, cel putin din cand in cand, sa ii dea atentie etc.
# Castronul cu apa si cel cu hrana. Cel cu apa trebuie sa nu fie niciodata gol, iar cel cu hrana sa nu fie plin decat in timpul meselor, adica de trei ori pe zi pana la 6 luni si de doua ori pe zi dupa varsta de 6 luni.
# Covorasul special va sta in coltul opus culcusului – locului in care doarme.
Avantajul unui “aranjament” cum e cel descris aici consta in faptul ca puiul poate fi urmarit indeaproape si ii poti anticipa momentele in care va vrea sa isi faca nevoile. De regula, cateii isi fac treaba cam la 15-30 de minute dupa ce mananca. In momentul in care puiul da semne ca vrea sa isi faca nevoile, va fi dus imediat pe covoras si, dupa ce face, va fi recompensat, felicitat cu multa generozitate.
Cand va incepe sa iasa afara, va trebui sa aiba un program fix. Catelul va avea acces in casa dupa ce se va invata sa isi faca nevoile afara sau in casa, in locul stabilit.
Evident, nu poti tine catelul tot timpul in tarc. Dar trebuie sa fie supravegheat cand il scoti de acolo si, daca da semne ca vrea sa faca pipi, trebuie sa ai la indemana o cutie de metal cu cateva monede. O scuturi, astfel incat sa creezi un zgomot puternic, care va face catelul sa se opreasca din “activitate”. Apoi il iei in brate si il duci sa isi faca nevoile unde trebuie.
Nu certa si nu pedepsi niciodata catelul daca a facut altundeva; “mersul la toaleta” e un lucru care se invata in timp. Multumeste-te sa cureti bine locul ca sa elimini mirosul de amoniac. Altfel, se va obisnui sa faca tot acolo.
Cateva remarci finale:
Aceasta “metoda” este incompleta si nu se refera decat la intrebarea in cauza. Dar ea face parte dintr-un program mai amplu de educatie, de care trebuie sa tii seama, mai ales cand ai de a face cu un caine extrem de dinamic cum este un Jack Russell Terrier.
La varsta de doua luni, orice pui trebuie deja sa stie sa execute comenzi simple, gen “sezi” sau “culcat”, sau sa vina cand este chemat pe nume, fara utilizarea lesei.
La 4-5 luni trebuie sa stie sa isi inhibe muscatura atunci cand se joaca, astfel incat sa nu te raneasca in timpul jocului etc.
Exista o “fereastra” de timp relativ ingusta, intre 6 saptamani si 5-6 luni, care va determina daca puiul va deveni cainele pe care ti l-ai dorit sau o pacoste si o problema pentru multa vreme. Din pacate, 95% dintre cei care isi iau un catel nu se documenteaza deloc inainte de a-si cumpara un caine. Sfatul meu este sa nu faci niciodata economie la cunoastere, sa te informezi tot timpul asupra tuturor problemelor care pot aparea pe parcursul dezvoltarii unui catel, deoarece ele pot fi anticipate si prevenite, dar sunt mult mai greu de corectat de indata ce au aparut. Succes.