acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Cum pot sa domolesc comportamentul unei cateluse?

Avem o catelusa din rasa terranova, are 1 an jumate. Este o catelusa extrem de vesela si activa, problema este ca nu poti sta in preajma ei deoarece sare pe tine pur si simplu, si te doboara la pamant, mai ales ca este un caine de talie mare! O avem la curte, si sotul meu reuseste sa o mai domoleasca, mai tipa la ea, dar mie imi este foarte greu sa ma descurc cu ea…nu reusesc sa ma apropii de ea sa-i dau sa manance, pentru ca ma doboara la pamant. Sunt sigura ca are comportamentul acesta deoarece se bucura ca ne vede, dar cum as putea totusi sa o tin sub control, sa o domolesc?

3 raspunsuri

:)) E simpatica, e firesc, da, face asta pt ca va iubeste si pt ca este un copil zburdalnic. Si eu am mai multi caini de cand m-am mutat la casa si cu aceeasi problema ma confrunt, dar sa vezi cand navalesc toti 4, care au cam aceeasi varsta cu al tau. Doar ca noi am perseverat in ai face sa devina ascultatori si cand le dam comanda scurta “nu!” ezita sa mai sara. Fara zbierete sau lovituri, doar cu rabdare si cu perseverenta. Trebuie sa-l faci sa inteleaga ca nu-i de capul ei si ca trebuie sa va acsulte. Pur si simplu sa o educati, ca pe un copil. Cand ii dai o comanda sa fie scurta si poruncitoare, nu rastita, ci autoritara. Nu te ii da comenzi ca si cum te-ai ruga de ea, ci fa-o sa inteleaga ca tu esti seful. Iar cand a executat comanda s o lauzi ca sa inteleaga ca a facut ceva bun, poti chiar sa ii oferi o bucatica de mancare sau o bomboana:) Cel mai bine ar fi sa cauti o carte despre dresaj unde iti explica in amanunt toate etapele pt ca sunt multe de spus.

cu multa rabdare , timp si rasplata.Mai aveti putin timp de a o dresa pana la vreo 2 ani dp care doar un dresor

Marius Munteanu 28 mai 2010 la 4:12 am

Primul lucru pe care il poti face este ca atunci cand sare pe tine sa ii intorci spatele si sa o ignori complet. O sa fie putin nedumerita, o sa incerce alte trucuri… trebuie sa se loveasca de aceeasi ignoranta. Ii acorzi atentie abia cand s-a potolit. Acest lucru trebuie facut cu metoda, ori de cate ori interactionezi cu ea: cand intri in curte, cand iesi din casa etc.
In al doilea rand, ai la indemana un instrument foarte util: lesa. II pui lesa si, cand sare pe tine, o aduci cu picioarele pe pamant. Dresajul cu ajutorul lesei trebuie facut zilnic, chiar de doua ori pe zi.
In al treilea rand, trebuie sa o inveti sa execute “sezi” si “stai”.
Cand se indreapta spre tine, o opresti intinzand mana catre ea. Astfel, creezi o bariera, delimitandu-ti spatiul personal. Simultan ii spui “sezi”, apoi o feliciti o feliciti, iar daca vrea sa se ridice, ii dai comanda “stai”
Spre deosebire de comanda “sezi”, pe care daca a invatat-o bine nu trebuie sa o repeti, comanda “stai” poate fi repetata, deoarece nu presupune schimbarea pozitiei cainelui,
In principiu, e bine ca atunci cand te intampina sa nu ii raspunzi imediat. Atitudinea fata de ea trebuie sa fie calma, rezervata, neutra. Hrana, joaca etc. trebuie sa porneasca din initiativa ta. Un caine trebuie sa invete sa astepte mai intai inainte de a primi mancarea. Nu are voie sa sara pe tine cand te vede cu mancarea.
Nu in ultimul rand, recompensarea unui comportament mai putin “zburdalnic”, de cate ori ia pozitia sezi cand te duci catre ea sa o mangai, ii va intari acest comportament. Trebuie sa porti intotdeauna “blazonul” cainelui dominant. Asta inseamna sa ai intotdeauna o atitudine calma, increzatoare si hotarata, sa ii controlezi comportamentul fara sa dai semne de nervozitate, de nerabdare etc. Daca ai un comportament ezitant, esti pierduta :).
Toate acestea NU inseamna sa o lipsesti de atentie, de iubire, sa nu ii arati afectiune. Doar ca, prin atitudinea ta generala trebuie sa invete ca totul vine de la tine spre ea si nu invers, iar asta nu se face neaparat prin comenzi verbale, ci mai degraba printr-o atitudine care sa o plaseze pe un rang inferior. Trebuie “aiba putintica rabdare” pentru a beneficia de ele.
Nu uita ca orice caine are nevoie de plimbare, zilnic, inclusiv unul care sta la curte. Trebuie sa o ajuti sa isi consume surplusul de energie.
In sfarsit, daca te simti coplesita de toate aceste indatoriri, cel mai bine este sa apelezi la un dresor. Eu am lucrat cu destui caini, fara a fi dresor cu patalama, dar nu mi-ar lua mai mult de doua zile ca sa rezolv toate aceste probleme.
Terranova e un caine mare, puternic si te poate accidenta daca nu ii corectezi din timp comportamentul.