acum 14 ani

Cum putem stopa trei dintre cele mai neplacute obiceiuri ale cainilor

Obiceiuri suparatoare

Stapanul oricarui caine va poate confirma ca animalul sau de casa are unele obiceiuri mai mult sau mai putin neplacute. Trei dintre ele au fost indicate ca fiind printre cele mai suparatoare pentru stapani, cainii insa  simtindu-se in largul lor. Astfel, in acest articol vom analiza cele trei deprinderi si modul in care pot fi oprite.

Cand veti intreba despre obiceiurile neplacute ale cainilor, cu siguranta acesta va fi in capul listei. Cainii fac acest lucru, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla. Oare despre ce este vorba? Cu siguranta, ati ghicit. Este vorba despre placerea acestora de a bea apa din closet. Ei nu vor intelege niciodata de ce noua, oamenilor, ni se pare un obicei dezgustator si nici cum de noi putem bea apa imbuteliata sau sucuri. Cainilor le place apa curgatoare, rece si proaspata si, desi stapanii lor ar prefera sa nu fie asa, toaleta este sursa perfecta.

Desi cainii de pretutindeni sunt atrasi de acest vas de apa fara fund, inofensiv, exceptand cazurile de folosire a detergentilor sau a altor substante chimice, oamenii de pretutindeni fac mare caz de acest obicei. Care ar fi rezolvarea? Primul pas este foarte usor. Nu trebuie decat sa coborati capacul closetului sau sa inchideti usa la baie. Oricare dintre aceste lucruri va reduce tentatia cainelui si il va forta sa caute alte surse de apa. In acelasi timp, trebuie sa va asigurati ca acesta are in permanenta acces la apa rece si proaspata. Astfel, veti putea rasufla linistiti , iar cainele dumneavoastra va bea dintr-o sursa de apa potrivita.

Pe locul doi al clasamentului este obiceiul cainilor de a sari pe oaspeti atunci cand vin in vizita. Insa aceasta problema se corecteaza, aproape la fel de usor ca si prima, cu ajutorul dresorilor.

Cainii sunt fiinte sociabile si foarte prietenoase. De aceea, indata ce vad un potential partener de joaca,  nu intarzie in a “lansa invitatia”. Din pacate, oaspetii sunt de obicei imbracati cu “haine bune” si nu sunt tentati sa intre in joc, ezita,  mai ales la gandul ca poate animalul tocmai a venit din curte dupa o joaca prin nisip.

Cum determinam cainii sa aiba “bune maniere”?  Totul se coreleaza cu dresajul. Cainii trebuie invatati inca de mici si nu vor uita niciodata lectiile primite. Cand considerati  amuzant ca un ghem de blanita sa sara pe dumneavoastra pentru a saluta, ganditi-va cine va fi responsabil mai tarziu pentru cele 50 de kilograme care au distrus hainele, dar si buna dispozitie a invitatilor. Aceasta situatie poate fi prevenita prin ignorarea salturilor catelusului, indiferent cat de dragut vi s-ar parea. Dupa un timp va intelege ca nu obtine atentia dorita si va renunta. Laudati-l din plin atunci cand nu sare si oferiti-i o gustarica pe post de recompensa si va intelege ce trebuie si ce nu trebuie sa faca. De asemeni, incercati sa aduceti cat mai multe persoane noi in preajma cainelui, tinandu-l in lesa pentru un mai bun control, si nu uitati sa folositi un “nu” foarte hotarat atunci cand are un comportament inadecvat. Daca a trecut de stadiul de pui fara a-i corecta acest obicei, va fi ceva mai dificil, dar cu rabdare si perseverenta se poate rezolva problema.

Cel de-al treilea obicei suparator este linsul pe fata, care este si mai neplacut pentru stapan daca  se adauga primului obicei enumerat. Linsul este o metoda de a-si arata afectiunea, dar si de a-si calma sau linisti stapanul. Daca  animalul dumneavoastra va linge, este pentru unul dintre motivele  enumerate mai sus, sau pentru ca pur si simplu ii place ce gust aveti. Problema cel mai des intalnita in corectarea acestui obicei este faptul ca animalul crede fie ca este un joc, fie ca mesajul pe care vrea sa il transmita nu este receptionat si revine si mai puternic cu linsul. Si atunci, cum procedam?

Si in acest caz este necesara inceperea educarii cainelui cat mai devreme, cu multa perseverenta, pentru a fi mai usor. Nu uitati sa folositi cuvantul “nu” si oferiti-i cainelui ocazia de a-si exprima afectiunea si in alte moduri, de exemplu, prin a va linge dosul mainii, sau oferiti-i cate o gustarica daca nu o face. Daca va continua sa va linga pe fata, puteti sa il loviti usor, dar ferm, peste nas si ar trebui sa se calmeze numaidecat. Sau daca nu va renunta niciodata, oricum puteti zambi si sa fiti bucurosi ca, cel putin, cainele dumneavoastra nu mai bea acum apa din closet.