acum 14 ani

Cum puteti preveni otrvirile accidentale?

Cand ati facut ultima data inventarul medicamentelor pe care le tineti in casa? Dar a insecticidelor si pesticidelor? Sunt tinute acestea din urma in containere speciale si in locuri ferite de accesul copiilor sau a animalelor? Cand vine vorba despre produse alcoolice, medicamente, pesticide sau insecticide, acestea ar trebui tinute in locuri speciale, care pot garanta o siguranta nu doar cand vine vorba despre copii dar si in cazul animalelor de casa.

In fiecare casa se gaseste traditionala aspirina, precum si alte analgezice, care s-au dovedit a fi surse de otravire severe. Atunci cand aspirina este prescrisa pentru animale, dozajul trebuie sa fie urmarit cu mare atentie. O doza prea mare de aspirina poate duce la anemie si ulcer. Ipubrofenul si Naproxenul (antiinflamator, analgezic) pot cauza probleme gastro-intestinale. O tableta de 200 mg de ipubrofen este toxica pentru un caine de talie mica.

Niciodata nu va tratati pisica sau cainele cu paracetamol (Acetaminophen). La pisici medicamentul afecteaza oxigenul din sange, fapt care conduce la depresii severe. La caini, paracetamolul poate cauze dureri abdominale grave. Daca nu sunt eliminate rapid din organism, 2 tablete de paracetamol forte pot ucide foarte usor un animal de talie mica in doar 24 de ore. Semnele de intoxicare cu paracetamol apar la pisici rapid (in maxim 2 ore de la consum) si include salivatie excesiva, umflarea labutelor precum si a fetei dar si depresia. La caini fiti atenti la semne de anorexie, dureri abdominale, stari de voma. Dozele mari de paracetamol administrate la un animal sunt in cele mai multe cazuri fatale.

In cazul pesticidelor, insecticidelor, sampoanelor etc. semnele intoxicarii includ stari de anxietate, salivatie excesiva, atacuri de apoplexie, micsorarea pupilelor, urinat si defecat excesive. In cazul acestor toxine, cateodata, moartea brusca a animalului poate fi singurul semn.

Otrava de soareci este conceputa pentru a impiedica coagularea sangelui. Soarecii si sobolanii care consuma aceste otravuri speciale mor efectiv din cauza exsanguinarii. Animalele de companie pot fi afectate in acelasi mod de aceste otravuri, severitatea simptomelor depinzand de cantitatea ingerata. Este mai usor atunci cand gasesti, sa zicem, ambalajul otravii ingerate. Dus urgent la veterinar, animalul are toate sansele sa-si revina, mai ales daca doctorul stie exact cu ce are de-a face. Totusi, daca vezi ca animalul tau respira greoi, sufera de sangerari la urinat sau defecat si de sangerari gingivale, trebuie dus neaparat la un control.

De obicei gunoiul nu este considerat a fi toxic. Totusi, exista toxine produse de bacteriile care descompun gunoiul. Semnele acestui tip de intoxicare includ varsaturi, diaree, stari de soc si tremurat.

Cum pot fi ferite animalele de aceste otravuri? Exista cativa pasi foarte simplu de urmat:

* Depozitarea corecta a pesticidelor si a insecticidelor. Fiti siguri ca ambalajele sunt intacte si bine inchise.
* Folositi mecanisme de inchidere a cosurilor de gunoi, incercati de asemenea sa preveniti rasturnarea acestora.
* Nu va lasati animalele de companie pe terenuri peste care au fost aplicate substante chimice. Spalati labutele animalelor cu sapun si apa in caz de expunere.
* Nu va lasati animalele de companie in gradinile de legume sau de flori, acestea pot fi tratate cu ingrasaminte chimice.
* Pastrati-va medicamentele in locuri inchise.
* Nu va ganditi niciodata ca un medicament creat pentru om este la fel de bun si pentru animale, consultati mai intai veterinarul.

Care sunt substantele otravitoare?

Aici este o lista cu cele mai intalnite plante si substante care sunt toxice atat copiilor cat si animalelor. Cu steluta (*) sunt notate substantele care sunt foarte periculoase si pot fi fatale.

Toxine care afecteaza inima si sistemul circulator:

* Avocado (frunze, seminte, fructul, pielea) * la pasari si animale de buzunare
* Azaleea (planta decorativa)
* Brandusa de toamna (Colchicum autumnale) *
* Dicentra (Bleeding Heart) *
* Ricin (seminte) *
* Degetarita (Digitalis) *
* Zambila (bulbi) *
* Hortensia (Hydrangea) *
* Kalanchoe blossfeldiana *
* Margaritar (Lacramioara) *
* Vasc (bulbi) *
* Leandru *
* Tutun

Toxine care afecteaza sistemul gastro-intestinal

* Azaleea (planta decorativa)
* Brandusa de toamna (Colchicum autumnale)*
* Pasarea Paradisului (Strelitia)
* Dulcamara (Solanum Dulcamara)
* Merisor (boxwood)
* Piciorul Cocosului (Ranunculus)
* Caladium Hortulanum
* Ricin (seminte) *
* Ciocolata *
* Crizantema (sursa naturala de insecticid)
* Clematita
* Stanjenel (bulbi)
* Croton (Codiaeum)
* Cyclamen (bulbi)
* Dieffenbachia *
* Vanata (Solanum melongena)
* Iedera
* Zambila (bulbi)
* Rosia (frunzele si tulpina)
* Cartoful (frunzele si tulpina)
* Ceapa *
* Narcisa
* Vasc (bulbi)

Toxine respiratorii

* Iedera englezeasca
* Alcoolul (etanol, metanol, isopropyl)
* Azaleea
* Dicentra
* Cofeina
* Ricin (seminte) *
* Ciocolata *
* Crizantema
* Stanjenelul (bulbi)
* Vanata (Solanum melongena)
* Ciumafaia *
* Marijuana (Cannabis)*
* Asagao (Morning Glory)*
* Tutunul
* Rosia (frunzele si tulpina)
* Cartoful (frunzele si tulpina)

Toxine care afecteaza rinichii:

* Buretele mustelor (Amanita Muscaria)
* Floarea Flamingo (Anthurium) *
* Begonia*
* Ricinul (seminte)
* Lantana *
* Stejarul *
* Rubarba (frunze) *
* Scheffelera arboricola*

Toxine care afecteaza sangele:

* Ceapa
* Usturoiul

Daca suspectati ca animalul dumneavoastra a ingerat oricare dintre substantele de mai sus sau daca manifesta simptomele descrise (varsaturi, diaree etc.) trebuie sa contactati veterinarul cat mai rapid. De asemenea, daca suspectati toxina in culpa, prelevati o mostra din aceasta sau duceti la veterinar ambalajul in care se afla pentru a usura procesul detectarii toxinei.

5 comentarii

cine face asa ceva de a lua viata unui biet animal nu merita altceva decat inchisoarea ,aceste persoane nu se pot numi oameni normali la cap

sa nu dati Marijuana la animale! :)
ce articol prost…
pisica mea mananca 4 patratele de ciocolata si inca nu i-a crescut coarne sau inca un cap si o am de 6 ani…
analize la zi.
VA salut…

Ciocolata contine teobromina, un alcaloid al xantinei (ca si cafeina). Teobromina este foarte toxica si pentru caini, si pentru pisici, iar doza letala pentru animale este foarte mica (spre deosebire de oameni). Daca le dati ciocolata, aveti sanse mari sa ii otraviti, atentie mare!
Imi pare rau pentru inconstienta proprietarilor care dau pisicilor sa manance ciocolata. Nu vad niciun motiv pentru care cineva ar vrea sa riste viata animalului sau ca sa ii dea ciocolata, din moment ce acest aliment nu contine niciun nutrient pentru pisica, care nici macar nu are receptori pentru gustul dulce. A da ciocolata unei pisici e absurd si periculos, potential letal.
Si nu vad ce e de ras vizavi de ideea de a nu da marijuana la animale. Expunerea la fumul de marijuana poate conduce la letargie, bradicardie si chiar coma, in cazul pisicilor. Consumatorii de marijuana nu ar trebui sa fumeze in preajma pisicilor, mai ales daca acestea au astm sau probleme pulmonare (pisicile nu trebuie transformate in fumatori pasivi, acest lucru fiind extrem de nociv). Ca si ciocolata, nici marijuana nu este o hrana pentru pisici (pisicile sunt carnivore si nu au ce face cu o planta precum canabisul). Aceleasi aspecte sunt valabile si in cazul expunerii cainilor la cannabis sau la fumul de marijuana.
Inainte de a face comentarii care critica si ridiculizeaza inutil, poate ar fi o idee buna sa ne documentam asupra subiectului. Si, mai ales, ar fi o idee buna sa ne documentam asupra efectelor alimentelor si substantelor pe care intentionam sa le dam pisicilor si cainilor spre consum, inainte de a le expune unui pericol potential izvorat din ignoranta si autosuficienta noastra…

pisica mea se simte rau de cateva zile… pare mereu obosit, nu mananca, nu bea, nu are chef de nimic…. se vede clar ca are ceva…
L-am dus la veterinar… a avut febra (41 de grade), a primit antibiotic si inca un medicament… i-a luat sange, i-a facut o ecografie si veterinarul nu a gasit nimic rau… febra i-a scazut … si chiar am crezut sa pisica o sa-si revina… dar in urmatoarea zi a luat-o de la capat… nu are febra dar pare abatut…si nu mananca… nu-mi pot imagina ce are… sunt ingrijorata… ma gandeam ca poate a mancat otrava… dar nu vomita… voi ce parere aveti?

ce se intampla daca mananci 10 boabe de ricin(nu vreau sa mananc nu veau sa mor sau sa omor pe cineva)sint curioasa…