acum 14 ani

Cum sa comunici eficient cu cainele tau

Dresarea comportamentului canin poate fi o adevărată provocare uneori, însă este imperativă pentru a evita apariţia nevoii de dresaj agresiv. Un câine, care nu este dresat corespunzător, poate dezvolta o mulţime de probleme comportamentale, precum agresivitate şi lătrat excesive, timiditate şi gesturi distructive. A învăţa câinele să asculte este unul dintre cele mai importante elemente de dresaj comportamental.

La baza dresajului comportamental se află comunicarea cu animalul de companie. Din perspectivă umană, dresorul este cel care comunică animalului, care conduite sunt dezirabile şi care nu, precum şi gesturile circumstanţiale, mai exact ce să facă şi când. Din perspectiva canină, dresorul trebuie să şi simtă şi înţeleagă ce motivează câinele, pentru a obţine rezultate deosebite.

Un dresor de câini trebuie să descopere stilul de comunicare al animalului. Un căţeluş  poate transmite dresorului, dacă este confuz, entuziasmat, disperat şi multe alte stări psihice. Starea emoţională a căţeluşului joacă un rol foarte important pentru dresaj. La fel ca în cazul oamenilor, un căteluş stresat sau distrat nu va învăţa rapid.

Folosirea insistentă a semnelor de mână şi a comenzilor verbale va ajuta şi va grăbi înţelegerea câinelui. De asemenea, este important să se diferenţieze recompensa în sine, premiul, de semnul că a câştigat dreptul la recompensă. Semnul de recompensă se face cu mâna, astfel încât căţeluşul să înţeleagă că a câştigat şi că merită premiul.

Un premiu poate fi o gustare, o jucărie sau orice altceva ce îi place câinelui. Dacă nu îi acordaţi premiul câinelui după ce aţi făcut semnul de recompensă, atunci semnificaţia premiului va scădea, iar dresarea câinelui va fi din ce în ce mai dificilă.

Complementar semnelor manuale, se mai pot folosi la dresaj nişte dispozitive denumite “clicker”, care fac un zgomot uşor de recunoscut de animal drept semnal de recompensă. Însă folosirea limbajului non verbal (mişcările mâinilor şi ale corpului) reprezintă partea cea mai importantă a procesului de învăţare a câinelui. Semnificaţia semnelor manuale poate fi asimilată de animal prin repetiţie constantă, până când se va crea o asociere a unor acţiuni cu anumite gesturi.

Pedepsele se pot ilustra, de asemenea, prin semne reprezentative ale pedepsei în sine. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că animalele nu pot generaliza foarte bine anumite semne pe cont propriu. Cu alte cuvinte, un semn manual, care funcţionează în casă, poate crea o confuzie în momentul în care dresorul îl face în afara casei. Orice comandă trebuie practicată în cât mai multe contexte nefamiliare.

Recompensele pentru dresarea comportamentala a unui câine trebuie întărite prin exerciţii ce determină câinele să îşi dorească foarte mult o anumită jucărie, care să devină ţinta lui şi motivaţia pentru anumite gesturi pozitive. Acest proces se mai numeşte şi ”stabilirea prăzii” şi este foarte des folosit în dresajul câinilor pentru Poliţia Canină şi depistarea drogurilor. Obiectivul este acela de a stimula un comportament independent al câinelui, care este motivat de obţinerea unui premiu.

În stabilirea pedepselor, dresorul trebuie să ia în considerare ce se aplică în funcţie de identitatea, experienţa, vârsta şi condiţia psihică ale animalului de companie.  Un “Nu” ferm funcţionează la mulţi câini, dar există şi cazuri de animale ce dau semne de reticenţă sau frică faţă de corecţia verbală. Motivarea negativă se va folosi în cazul comportamentelor canine ce pot fi corectate rapid, iar pedeapsa fizică nu trebuie folosită niciodată.  Dresajul canin trebuie să fie distractiv pentru tine şi pentru animalul tău de companie.