acum 14 ani

Cum să controlăm obiceiul câinilor de a roade diverse obiecte?

Nu îi daţi căţelului pantofi sau o şosete vechi pe care să le roadă. Ei nu pot face diferenţa între nou şi vechi.

Căţeluşii vor mesteca orice le iese în cale dintr-o mulţime de motive: de plictiseală, pentru că au prea multă energie, le cresc dinţii, sau doar din curiozitate. Câinii învaţă cu ajutorul gurii. Aceasta este unealta lor, prin intermediul gurii primesc o mare cantitate de informaţie. Este un instinct natural să-şi folosească gura de câte ori pot.

Din fericire, obiceiul mestecatului poate fi prevenit sau controlat. Pentru a preîntâmpina mestecatul ce poate produce probleme şi pentru a dirija instinctul natural al căţeluşului dumneavoastră spre obiectele potrivite urmaţi aceşti paşi:

-Dacă este posibil, înlăturaţi orice obiect pe care căţelul l-ar putea mesteca: şosete, pantofi, obiecte de mobilier, plante etc.; acest lucru este valabil pentru toate zonele destinate lui. Asiguraţi-vă că nu are acces la cablurile electrice.

– Aşezaţi căţeluşul într-o ladă, cuşcă sau într-o zonă special destinată lui atunci când nu sunteţi în preajmă. Deoarece căţeii cunosc cu ajutorul gurii, a-i lăsa mână liberă unui căţel căruia îi cresc dinţii înseamnă să o cauţi cu lumânarea. Ţineţi-l într-un spaţiu limitat, deoarece cu siguranţă nu vreţi să experimenteze pe mobilierul costisitor din sufragerie. Aveţi grijă să aibă jucăriile de mestecat potrivite astfel încât să aibă ceva de făcut şi să fie din timp obişnuit cu ce are voie să mestece.

– Supravegheaţi-l îndeaproape când nu este în coşul său. La fel ca în cazul unui bebeluş care abia învaţă să meargă ar trebui să ştiţi mereu unde se află şi ce face căţeluşul dumneavoastră.

– Daţi-i jucării de mestecat. Instinctul său de a mesteca ar trebui să fie dirijat spre elemente pe care le selectaţi dumneavoastră. Există o mare gamă de asemenea obiecte dintre care puteţi alege, inclusiv multe jucării rezistente la mestecat, făcute special pentru căţeluşii cărora le cresc dinţii, menite să-i ţină ocupaţi şi mulţumiţi ore în şir. Spre exemplu, obiecte din cauciuc rezistent pentru dinţi care pot răspunde nevoii de a mesteca a căţeluşului dumneavoastră şi îi vor calma gingiile. Aceste obiecte nu trebuie să fie similare cu cele pe care nu vreţi ca el să le mestece. El nu poate face diferenţa dintre pantofii noi, eleganţi şi o pereche de pantofi vechi zdrenţăriţi.

– Atunci când îi delimitaţi spaţiul, aveţi grijă ca elementele prin care îl veţi delimita să nu fie foarte înalte pentru a nu da naştere la anxietatea de separare care se manifestă cel mai adesea prin lătrat non-stop, schelălăit sau mestecat distructiv. Înainte de a pleca, imprimaţi-vă mirosul pe jucăria căţelului. Freacaţi-vă palmele de osul cu care el se joacă şi daţi-i-l cu 15 minute înainte de a pleca. Asta ar trebui să-l ţină ocupat încât să puteţi pleca fără să se producă prea mare zarvă.

– Puneţi-l să facă mişcare astfel încât să nu fie plictisit şi să nu aibă un exces de energie- doi factori esenţiali ce contribuie la mestecatul negativ. O oră de alergat, mers şi/sau înot de două ori pe zi este suficient.

– Corectaţi obiceiul de a mesteca obiecte nepotrivite. Dacă îl prindeţi mestecând orice altceva decât jucăriile lui de mestecat, luaţi-i acel obiect şi înlocuiţi-l cu o jucărie pe care are voie să o mestece. Dacă apoi va mesteca jucăria, lăudaţi-l. Tot timpul trebuie să încurajaţi comportamntul dezirabil prin laude. Dacă se poate, daţi obiectul pe care nu vreţi să-l mestece cu o substanţă care să-i confere un gust neplăcut astfel încât să descurajeze ronţăitul acestuia.

– Învăţaţi-vă căţelul să ignore obiectele care nu sunt jucăriile sale dacă mestecă în mod constant obiecte nepotrivite. Puneţi pe podea, alături de jucăriile sale alte jucării tentante şi faceţi-vă că nu sunteţi atent la el. Dacă se atinge de vreunul dintre obiectele interzise (şi de cele mai multe ori o face) corectaţi-i comportamentul cu un „Nu!” ferm şi arătaţi spre osul lui. Odată ce a înţeles că poate avea jucăria numai când sunteţi în cameră este timpul să-l lăsaţi pentru o scurtă perioadă de timp singur.

Dacă mestecă obiecte interzise după ce plecaţi din cameră, vă întoarceţi repede şi-l prindeţi în timpul faptei- numai în acest caz ar trebui adoptată o atitudine care să-l corecteze. Daţi-i din nou jucăria lui şi lăudaţi-l dacă o acceptă. Dacă mestecă obiecte interzise, dar nu este prins când face asta, ar trebui închis când nu este supravegheat până învaţă ce are şi ce nu are voie să mestece. Asiguraţi-vă că are mereu la îndemână câteva jucării pentru mestecat. Ajută foarte mult existenţa unui loc, cum ar fi de exemplu un coş, unde să fie aşezate jucăriile lui, de unde să-şi poată lua una oricând doreşte.

Scopul acestui dresaj este evident acela de a vă pregăti căţeluşul să poată sta singur în casă fără ca dumneavoastră să vă faceţi probleme şi fără a-l închide.