acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Cum sa dresez cainele sa stea singur in casa in liniste?

Precizez ca e un caine adult

5 raspunsuri

pt al invata sa stea singur trebuie sa incepeti sa il ignorati cand sunteti acasa. atunci isi va agsi ocupatie si va sta singur in casa
asa am facut eu si da roade

stii mai bine ii dai mancarea preferata dar doar cand pleci de acasa

Marius Munteanu 11 iulie 2010 la 6:10 am

E destul de simplu:

# Mai intai, explica-le vecinilor ca ai un caine in curs de dresaj si roaga-i sa te anunte cam la cat timp dupa ce pleci incepe sa latre, daca se potoleste sau nu… In acest fel, vor intelege ca ai dispozitia de a rezolva problema; unii dintre ei isi vor schimba atitudinea negativa si vor fi chiar multumiti sa iti dea o mana de ajutor (implicit, vor fi mai putin dispusi sa te reclame).

# Invata cainele sa nu mai stea tot timpul cu tine cand esti acasa. Trimite-l la locul lui, da-i o jucarie, dar nu il lasa sa vina dupa tine, nici sa stea langa tine pana nu il chemi. A sta langa stapan trebuie sa fie mai intai un privilegiu pentru caine. Dupa ce il chemi, il trimiti din nou la loc, astfel incat sa inteleaga ca uneori trebuie sa accepte sa stea si singur. (Desigur, cainele nu trebuie sa stea izolat tot timpul, dar mai intai trebuie sa invete sa stea singur la comanda.)

# Cainii sunt animale crepusculare: sunt mai active dimineata si seara. In timpul zilei, prefera sa motaie. Ca urmare, e necesar sa scoti cainele la plimbare zilnic, dimineata, la pranz si seara sau, in functie de program, inainte de a pleca la serviciu, dupa ce te intorci de la serviciu si seara.

#Hraneste cainele dimineata, apoi du-l la plimbare cam o jumatate de ora. Un caine satul si plimbat e in general un caine multumit si va dormi cat nu esti acasa. Cand te intorci de la serviciu, mai intai scoate cainele sa isi faca nevoile si il hranesti dupa ce va intoarceti acasa. Seara, faceti o plimbare mai lunga.

# Nu face din plecarea si din venirea ta acasa un eveniment. Nu mangaia cainele inainte de a pleca de acasa si, la intoarcere, tempereaza-i bucuria ignorandu-l pana cand se potoleste; poarta-te calm, normal. Lasa-l sa se bucure, sa te miroasa, dar nu il baga in seama pana cand nu s-a linistit complet. Apoi poti sa ii acorzi atentie, afectiune etc.

# Pentru a-ti invata cainele sa nu mai latre in absenta ta, ai nevoie de un week-end liber sau de cateva zile de concediu. In principiu, de vineri pana luni dimineata, “cazul” e rezolvat.

Exercitiul propriu-zis este acesta:
1. Te pregatesti sa iesi din casa, comporta-te ca si cum ai pleca undeva: ia-ti pantofii in picioare, pune o haina pe tine… (cainii sunt foarte atenti la amanunte si stiu imediat ca anumite gesturi preceda o activitate).
2. Inainte de a iesi din casa, trimite-l la locul lui si pleaca pur si simplu.
3. Ramai insa pe undeva in apropiere (de pilda pe casa scarilor) si asteapta cateva minute, dupa care te intorci ca si cum nimic nu s-a intamplat. Daca dupa ce ai plecat incepe sa latre sau sa urle, te intorci, il potolesti, il trimiti la locul lui si pleci din nou. (Cainele va ajunge sa inteleaga ca plecarea ta nu e o tragedie si ca te poti intoarce oricand. Mai mult, prin repetarea exercitiului, va pricepe ca nu vrei sa latre nici in absenta ta.
4. Prelungeste treptat perioada de absenta, de la cateva minute la un sfert de ora, o ora etc.

#Daca lipsesti mai mult, sa zicem cateva ore, ai grija sa ii dai cainelui ceva de facut in lipsa ta, ca sa nu se plictiseasca. Lasa-i o jucarie sau doua pentru rontait, dar sa fie jucarii speciale pentru caini. E important sa aiba jucarii rezistente pentru a evita inghitirea accidentala a unor bucati de material. O alta masura de siguranta: nu lasa niciodata cainele singur cu zgarda la gat (se poate agata si sugruma).
…………………………………….
@Vlad
Nu sunt de acord cu metoda propusa de tine, din doua motive: in primul rand ca un caine nu trebuie sa manance nesupravegheat; in al doilea rand, cainele va asocia mancarea cu plecarea ta: “imi da mancare, deci pleaca”. Daca anxietatea de separare e puternica, o sa refuze mancarea sau, in orice caz, o va asocia cu ceva negativ. Recompensa trebuie sa vina de la stapan, sa fie asociata cu stapanul, nu cu absenta lui.
……………………………………..
In final, as mai adauga doua lucruri:
# Un caine are cu atat mai multe libertati cu cat este mai bine educat. In principiu, catelusa mea are acces in toata casa si sta cu noi tot timpul. De ce? Pentru ca este educata si la fel de bine sta si singura. Deoarece isi stie programul de iesit la plimbare, abia daca ma baga in seama cand plec de acasa, iar cand ma intorc ma saluta si isi vede de treaba ei, daca nu e ora ei de plimbare. Dar drepturile pe care le are azi, la 8 ani, nu le-a avut dintotdeauna. Am avut grija ca fiecare drept castigat sa nu devina o sursa de disconfort pentru noi sau sa nu creeze o noua problema.
# Daca toata stradania ta de a rezolva problema se dovedeste inutila, apeleaza la un dresor calificat.

ionut, cum sa ignore cainele? Da, nu te joci cu el 24 din 24, dar nici nu il ignori…

Marius Munteanu 11 iulie 2010 la 5:14 pm

Adina, Ionut a exprimat o opinie cu care eu sunt in principiu de acord, insa nu a dus explicatia pana la capat. Cand cainele este agitat si te intampina sarind pe tine, cel mai bun lucru e sa il ignori sau sa ii dai o comanda, de pilda “sezi”. Va avea parte de atentia si de afectiunea ta atunci cand s-a potolit. Nu poti mangaia un caine isteric, pentru ca asta nu ar face decat sa ii intareasca un comportament pe care nu ti-l doresti. Nu poti nici sa il pedepsesti pentru ca se bucura ca te vede… Prin urmare, nu vad nimic gresit in a nu incuraja un comportament nedorit.