acum 14 ani

Cum sa iti ingrijesti animalutul pe perioada iernii

Unele animale rezista afara iarna un timp mai indelungat. E de asteptat ca rasele cu par lung, precum Husky-ul, sa prefere vremea rece.

Sezonul  rece ne afecteaza pe noi toti, inclusiv pe prietenii nostri necuvantatori. Uneori stapanii uita ca animalele lor de companie sunt la fel de obisnuite cu aceasta caldura a caminului cum sunt si ei. Unii ii lasa afara pentru perioade mai mari de timp gandindu-se ca oricum animalele sunt “construite” pentru a trai afara.

Acest lucru poate expune animalul la numeroase probleme de sanatate. Din fericire, sunt lucruri pe care le poti face ca sa-i asiguri bunastarea si fericirea companionului tau.

Fa-i un control medical inaintea inceperii sezonului rece. Medicul veterinar poate verifica daca sunt  probleme ce ar putea spori vulnerabilitatea animalului tau.

Cand temperatura scade, tine-ti animalul la adapost un timp cat mai indelungat. In cazul in care trebuie sa-l scoti afara, stai cu el cat e nevoie. Cand te-a cuprins frigul si simti ca vrei sa intrii in casa, probabil si el vrea acelasi lucru.

Daca trebuie sa pleci si alta solutie nu ai decat sa-l lasi afara pentru o perioada scurta de timp, asigura-te ca are unde se adaposti impotriva vantului, un loc calduros unde sa doarma si multa apa care sa nu inghete. Incearca sa ii lasi o sticla cu apa calda infasurata intr-un prosop ca sa-l incalzeasca, fara a-i provoca arsuri.

Unele animale rezista afara iarna un timp mai indelungat. E de asteptat ca rasele cu par lung, precum Husky-ul, sa prefere vremea rece, fata de cele cu par scurt, cum ar fi Dachshund-ul. Pisicile sau cateii de talie mica vor simti frigul mai repede decat animalele de talie mare. De asemeni, sanatatea animalului tau ii va influenta durata timpului in care poate sta afara.

Afectiuni precum diabetul, probleme cardiace, renale sau dezechilibru hormonal il pot impiedica in procesul de reglare a temperaturii corpului. Animalele suferinde de vreo boala n-ar trebui lasate prea mult timp afara cand temperature e scazuta.

Animalele tinere si cele batrane sunt, deopotriva, vulnerabile la frig. Indiferent de starea sanatatii lor. Niciun animal de companie n-ar trebui sa ramana afara in frig pe o perioada nelimitata de timp. Poti intreba un medic veterinar cat timp ar trebui sa petreaca animalutul tau afara.

Pisicile s-ar adaposti oriunde pentru a-si mentine caldura, iar asta include si motoarele masinilor! Pisicile prinse in miscarea pieselor motorului pot fi grav ranite, chiar omorate. Inainte de a porni motorul, asigura-te ca sub masina nu se afla nici un animal si fa zgomot claxonand sau bate usor cu mana pe capota.

Daca stai in preajma unui iaz sau a unui lac, fii foarte antent can ii dai drumul din lesa cainelui tau energetic. Animalele pot foarte usor sa cada prin gheata subtire si nu pot iesi din apa fara ajutor. Daca iti lasi cateii liberi in preajma apei, stai aproape de ei tot timpul.

Daca faci focul sau pui in priza un resou ca sa-ti incalzesti caminul, tine minte ca si animalele tale vor fi la fel de atrase de caldura ca si tine. Daca pisica sau catelul tau se ghemuieste langa resou, ai grija ca nicio coada sau labuta de-a lor sa intre in contact cu flacara sau suprafetele fierbinti. Animalutele se port arde ori pot darama o sursa de incalzire si pot provoca daune serioase.

Indicat ar fi sa verifici daca sursa de incalzire are scurgeri de monoxid de carbon ianinte de a o folosi, atat pentru sanatatea animalului tau cat si pentru a ta. Monoxidul de carbon nu are miros si nici culoare insa poate provoca tot soiul de probleme, de la dureri de cap, oboseala pana la probleme respiratorii.

In general, animalele de companie petrec mai mult timp in casa decat stapanii lor, din aceasta cauza ei sunt mai predispusi intoxicarii cu monoxid decat restul familiei.

Animalele, care ies afara, pot aduna intre pernitele labutelor parti de halit, gheata sau alte chimicale care se gasesc in apa inghetata. Pentru a proteja pernitele animalului tau de la ranire sau crapare, spala-i labutele cu o bucata de material cand intra in casa. Asta il va impiedica sa-si curate singur labutele si sa inghita impuritatile care ar putea duce la inflamarea tubului digestive.

In cazul in care raman afara, cateii si pisicile pot fi foarte inventivi in ceea ce priveste locul de adapostire. Pot sapa in troainul de zapada sau se pot ascunde sub veranda sau in containere de gunoi, in vitrine, in beciuri si pot astfel sa ramana blocati. Urmareste-i cu atentie cand sunt liberi pe afara si ofera-le un adapost de calitate si usor de accesat.

Ai grija de apa prietenului tau necuvantator. Uneorii stapanii nu-si dau seama ca apa din recipientul lor a inghetat, iar animalele nu au ce bea. Animalele, care nu au o sursa de apa curata din care beau, vor apela la baltoacele din apropiere care pot fi poluate cu petrol, antigel, produse de curatat sau alte chimicale.

Iarna, ai grija, in special, de animalele batrane sau cu probleme reumatice. Frigul le poate afecta incheieturile, facandu-le rigide sau bolnavicioase. Stai langa aceste animale cand urca scarile sau sar in culcus; incearca sa le creezi un mediu inconjurator propice.

Asigura-te ca au un pat gros si moale intr-o camera calduroasa care sa-l fereasca de noptile friguroase. De asemeni, ai grija cand plimbi un animal cu probleme articulare; o simpla alunecare pe gheata poate provoca o leziune serioasa.

Puine-i puloverul acela Moldei, daca ea accepta asta. Va fi de folos, insa nu conta prea mult pe el sa-i tina cald. Animalele isi pierd caldura corporala din pernitele labutelor, urechi si calea respiratorie. Cea mai buna metoda prin care iti poti proteja animalul de companie este asigurandu-te de bunastarea lui.

Cand iesi afara in timpul iernii cu animalele tale, le poti urmari daca dau semne de discomfort. Daca gem, tremura, par agitate, incetinesc, se opresc, sau se uita dupa un loc de scormonit pentru adapost, incearca sa spuna ca vor intr-un loc calduros.

De asemenea poti sa observi alte doua probleme care apar din cauza frigului. Prima si cea mai putin intalnita este degeratura. Degeraturile apar la animal (sau om) atunci cand corpul se raceste si aduna tot sangele de la extremitati catre centru pentru a-si mentine temperatura. Urechile, labele sau coada animalelor pot deveni atat de reci incat incepe sa se formeze cristale de gheata ce provoaca rani tesuturilor. Degeraturile pot fi inselatoare pentru ca nu se observa imediat de cum apar. Nu se vad  leziunile pe tesut decat dupa cateva zile.

Daca crezi ca animalul tau are degeraturi, du-l imediat intr-un mediu cald. Ii poti inmuia extremitatile vatamate in apa calda timp de 20 de minute pentru a se topi cristalele de gheata formate si pentru a-i antrena circulatia sangelui. Este foarte important sa nu freci zona tesutului afectat.

Odata ce animalutul s-a incalzit, inveleste-l intr-o patura groasa si du-l la medicul veterinar. Medicul veterinar poate evalua pagubele si-l poate ingriji in cazul infectiilor.

Hipotermia sau o temperature corporala mai mica decat cea normala apare atunci cand animalul nu e capabil sa-si mentina temperature corpului la nivelul normal. Se intampla atunci can animalele petrec prea mult timp in frig ori animalelor cu sanatatea precara sau cu probleme de circulatie.

In cazurile usoare, animalele vor incepe sa tremure si vor da semne de depresie, apatie si slabiciune. Pe masura ce problema se agraveaza, muschii vor deveni rigizi, pulsul si respiratia i se vor incetini pana cand nu va mai reactiona la nici un stimul.

Daca ai remarcat aceste simptome trebuie neaparat sa-l duci intr-un mediu cald si apoi la medic. Il poti inveli intr-o patura groasa in care sa pui si o sticla cu apa calduta (invelita in material pentru a nu-i provoca arsuri) sau intr-o patura electrica. In cazurile grave, medicul veterinar ii poate monitoriza pulsul si tensiunea si ii poate administra intravenos lichide caldute.

Iarna poate fi un anotimp minunat. Deasemeni poate fi si primejdios. Dar daca iei niste masuri de precautie atat pentru tine cat si pentru companionul tau, veti putea petrece un timp de poveste admirand turturii de gheata, troienii de zapada si focul cald si zvapaiat.