acum 13 ani

Cum sa scapi definitiv de cainii maidanezi cu 5 lei pe luna

Cainele fara stapan a impartit societatea romaneasca, in ultimii 20 de ani, in doua tabere adverse care au ajuns sa se vrajmaseasca de moarte: cei care vor sa ii lichideze cu orice pret si cei care vor sa ii protejeze cu orice pret. In 2010, bilantul proliferarii necontrolate a cainilor comunitari e catastrofal: oameni muscati, caini care umbla liberi pe strazi, bani aruncati pe fereastra pe proiecte stupide de rezolvare a situatiei, cadavre de animale pe sosele, accidente rutiere cauzate de animale, otraviri salbatice ale cainilor, crearea unui adevarat brand national al Romaniei, conflicte interminabile in societate etc. Si totusi, problema se poate rezolva.

de George Coman (jurnalist freelancer)

Ba chiar se poate rezolva impacand ambele ”tabere”: fara uciderea animalului si fara ca acesta sa mai umble liber pe strazi. O dovedeste de cateva luni o comunitate dintr-un cartier de la marginea Bucurestiului, care a gasit solutia ideala pentru indepartarea de pe strazi a cainilor maidanezi: cazare ”fortata” in padocuri speciale – sterilizare si ingrijire veterinara –, adoptie interna si internationala. Fara caini agresivi pe alei, fara eutanasiere, fara muscaturi, fara caini lihniti de foame, fara otraviri, fara accidente auto, fara certuri, fara incaierari de caini…

La marginea complexului rezidential Cosmopolis de langa Bucuresti, 20 de caini, mare parte din ei inca pui, isi asteapta veseli, fara sa stie ce li se pregateste, randul la vaccin. Dupa rasa sunt, clar, niste ”maidanezi”, dar dupa stilul de viata, nu mai au nimic de-a face cu maidanul: in prezent au un acoperis, hrana din belsug si o ingrijire medicala de care multi caini cu stapan nu au parte. Stau linistiti, feriti de vant, fiecare in padocul sau. Rand pe rand, Christian si Cosmin, doi reprezentanti ai asociatiei de proprietari din cartier, scot fiecare animal din padocul sau si il plaseaza pe o masa medicala, unde veterinarul ii vaccineaza contra parvovirozei si jigodiei, dupa care cainii sunt pusi inapoi in padoc. 20 de intepaturi, 20 de carnete de sanatate completate si stampilate, 20 de caini sanatosi, pregatiti pentru a fi adoptati. Actiunea de vaccinare impotriva parvovirozei si jigodiei dureaza cam doua ore, timp in care medicul veterinar Silvia Joita de la ambulanta veterinara ActionVet le face cainilor si o evaluare generala a sanatatii. Dupa vaccinare, cei doi locatari din complex discuta, impreuna cu veterinarul, calendarul urmatoarelor vaccinari, dar si calendarul urmatoarelor operatii de sterilizare, pentru femelele care urmeaza sa fie castrate.
Primul cartier din Romania fara caini maidanezi

Pe aleile acestui urias cartier rezidential de langa Soseaua de Centura a Bucurestiului nu se mai plimba de cateva luni nici un caine comunitar. Pana in aceasta vara, erau destui, cainii fara stapan constituind problema numarul 1 a cartierului. Astfel, cele mai multe sesizari ale rezidentilor transmise Asociatiei de locatari vizau problemele cauzate de cainii fara stapan. Ca de obicei, cainii comunitari ii latrau pe locatari pe alei sau ii atacau pe cei care se plimbau pe biciclete. Norocul cainilor fara stapan a fost faptul ca doi iubitori de animale din cartier au reusit sa convinga majoritatea rezidentilor ca un program de sterilizare si adoptie a cainilor din complex e mai uman, mai moral si mai eficient decat o initiativa de eutanasiere in masa a animalelor fara stapan. In plus, eutanasierea in masa a cainilor maidanezi este in prezent ilegala.

Din nefericire, rezidentii acestui cartier au descoperit cu stupoare, in cateva zile, ca nici o asociatie de protectie a animalelor si nici o primarie nu primeste caini fara stapan, asa ca a trebuit ca ei insisi sa rezolve si problema cazarii cainilor vagabonzi. Zis si facut, Chistian, Cosmin si alti locatari se apuca de treaba: aleg un loc aflat la aproximativ 700 de metri de cel mai apropiat bloc din complex si, in cateva zile, impreuna cu un grup de rezidenti, construiesc cateva padocuri care pot adaposti aproximativ 20 de caini fara stapan. Fiecare animal adult dispune, in padocul sau, de un spatiu de cativa metri patrati, iar puii sunt gazduiti mai multi intr-un padoc, intr-un spatiu confortabil.

5 lei pe luna de familie pentru a administra eficient problema cainilor fara stapan

Cazarea cainilor fara stapan a fost insa numai prima problema, deoarece trebuia stopata inmultirea animalelor, si trebuia oferita cainilor asistenta medicala necesara pastrarii sanatatii lor, esentiala procesului ulterior de adoptie. Rezidentii au apelat la medicul veterinar Silvia Joita, de la ambulanta veterinara ActionVet, care a inceput operatia de sterilizare chirurgicala a femelelor din grupul de caini fara stapan, ca si operatia de deparazitare si de vaccinare a tutror cainilor din padocuri.

Desi la inceput doar cativa iubitori de animale din complexul rezidential au intretinut din fondurile proprii animalele adapostite, in curand ei au fost nevoiti sa ceara tuturor locatarilor sa contribuie financiar, avand in vedere ca hrana animalelor, intretinerea si extinderea adapostului si a conditiilor sale, ca si serviciile medicale veterinare, facea ca suma necesara sa creasca zi de zi. Initiatorii proiectului au propus si au reusit sa ii convinga pe membrii Asociatiei de proprietari din Cosmopolis ca fiecare unitate de locuinta (apartament) sa plateasca o taxa de 5 lei pe luna pentru intretinerea, hrana si serviciile medicale veterinare destinate cainilor adapostiti in padocuri.

In prezent, initiatorii proiectului fac toate eforturile pentru plasarea in adoptie a cainilor sterilizati si cazati in padocuri, si intentioneaza sa modernizeze adapostul in contextul apropierii iernii. Astfel, locatarii implicati in proiect asteapta vizita unui ONG care sa faciliteze adoptia de caini in Germania. De asemenea, persoanele din orice judet care sunt interesate sa adopte caini din acest adapost sunt invitate sa ii contacteze pe administratorii proiectului, acestia putand asigura, in functie de fiecare caz, transportul animalului la familia de adoptie. Persoanele interesate sa adopte caini din acest adapost sunt invitate sa acceseze site-ul de ambulanta veterinara www.actionvet.ro, unde sunt disponibile fotografii cu toti puii dati pentru adoptie, sau sa il contacteze pe Cosmin Gradinaru la 0723 375 325, sau pe medicul veterinar doctor Silvia Joita de la ambulanta veterinara ActionVet, telefon 0722 609 634.
O solutie nationala pentru cainii fara stapan?

Desi de multi ani exista mai multe solutii propuse pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan din Romania, varianta gasita de rezidentii acestui cartier (cazare obligatorie in adapost – sterilizare si ingrijire medicala – adoptie) pare sa fie cea mai buna solutie posibila in actualul cadru legal. In plus, aceasta varianta ii implica activ pe locuitorii zonei, creste solidaritatea societatii, scade foarte mult costurile din bani publici, indeparteaza efectiv animalele nedorite de pe strazi, garanteaza siguranta medical-veterinara a animalelor, creste securitatea publica a rezidentilor, precum si starea lor de sanatate etc.

Desigur, daca aceasta solutie de administrare a cainilor fara stapan este foarte la indemana locatarilor complexelor rezidentiale de la marginea oraselor, totusi construirea de astfel de adaposturi in cartierele marilor orase, cum ar fi Bucurestiul, ridica probleme complexe, dintre care cea mai spinoasa este lipsa spatiilor disponibile: nu sunt destule spatii verzi sau locuri de parcare intre blocuri, de unde sa mai fie si spatii destinate padocurilor pentru caini? Cu toate acestea, cainii fara stapan exista oricum in jurul blocurilor, in toate aceste zone, deci stabilirea unor spatii inchise pentru plasarea lor nu poate fi evitata. De asemenea, chiar daca nu pot fi plasati in cartierele marilor orase, aceste spatii pot fi identificate in zonele limitrofe, iar primariile pot contribui cu adevarat la rezolvarea problemei cainilor macar prin asigurarea unor spatii extravilane unde initiativele societatii de rezolvare a problemei cainilor maidanezi sa poata gasi o gazduire adecvata.

Prin solutia ”cazare fortata in adapost – sterilizare si ingrijire medicala – adoptie”, locatarii din cartierul Cosmopolis au demonstrat ca un pic de initiativa, o implicare activa a comunitatii si o contributie financiara modica pot rezolva situatia cainilor fara stapan chiar si in contextul lipsei de implicare eficienta a autoritatilor.

3 comentarii

Felicitari pentru ceea ce ati realizat!
Promovati peste tot aceasta minunata idee! Poate asa oamenii nu-i vor mai dusmani pe saracii maidanezi!

Foarte bine pus la punct adapostul! Am mers si noi azi( 3 fete din Bacau) si am vazut cum o duc cateii… Sunt grasi, frumosi si sanatosi! Iar pisicile nici nu mai zic, niste frumoase, la fel si casuta in care locuiesc:D Bravo!

teodorescu alina 25 iulie 2011 la 9:36 pm

ar trebuii ca in tot bucurestiul sa se ceara in plus fiecarei familii cate 5 sau 10 lei pentru adaposturi canine,nu inteleg de ce nu se gandeste nimeni la o asemenea lege.sa se planga de bietii catei sunt in stare..