acum 14 ani

Cum sa traiesti alaturi de un caine surd


Surzenia poate sa fie sau nu tratabila. Indiferent de caz, animalul tau este capabil sa duca in totalitate si intr-un mod placut o viata normala.

Nu exista oameni mai surzi decat cei care refuza sa auda…

Adoptia unui caine in familia ta poate fi, fara doar si poate, o aventura. Dieta, dresaj, intratul in casa pe furis si timpul sunt doar cateva dintre lucrurile care trebuie luate in considerare. Adaugati surzenia la aceasta ecuatie si multi vor da bir cu fugitii. Prea des exista un nor de legenda care pluteste deasupra unui caine care se dovedeste a fi surd. Unii pretind ca acesti caini surzi sunt prosti si incapabili sa invete. Altii sustin ca acesti caini sunt dificil de dresat, cu toane si ca vor fi cu siguranta loviti de masini. Din contra, cainii surzi sunt animale placute si inteligente, care au capacitatea de a aduce o mare bucurie si companie in vietile noastre.

Acesti caini nu sufera de dureri si nici nu au nevoie de mila noastra. Sunt fericiti si pot fi sociabili si dresati, si, la fel ca si tovarasii lor canini care pot auzi, ei raspund pozitiv si cu multa afectiune atunci cand li se ofera doze regulate si consistente de rabdare, intelegere si lauda.

Surzenia poate fi rezultatul a diferite cauze.  Unii caini se nasc surzi din cauza mostenirii genetice. Alti caini surzesc din cauza unei infectii, toxicoze sau din cauza varstei inaintate. O examinare medicala atenta din partea unui veterinar competent este intotdeauna recomandata pentru a determina cauza, gradul de surzenie si orice tratament posibil. Surzenia poate sa fie sau nu tratabila. Indiferent de caz, animalul tau este capabil sa duca in totalitate si intr-un mod placut o viata normala.
Comunicarea este cheia succesului

Oricine este familiarizat cu un catelus surd, copil, prieten sau ruda, stie bine ca stabilirea unei metode de comunicare solide este esentiala. Prin cumpararea unei carti de buzunar despre ASL – Limajul American al Semnelor, nu trebuie sa stii fiecare semn de comunicare inainte de a adopta un catel surd. ASL este usor de folosit si accesibil din cateva motive. Exista mai multi oameni decat ai crede care stiu macar cateva semne. Asta face sa fie posibil ca alti oameni sa “vorbeasca” cu catelul tau. In plus, atunci cand trebuie sa iti lasi cainele cu un dogsitter sau cu veterinarul, tot ceea ce va trebui sa faci este sau sa lasi cartea cu semnele marcate sau sa faci copii dupa cele mai importante semne. Astfel, cainele tau nu va fi niciodata lasat intr-o lume complet “tacuta”. Cineva va fi intotdeauna capabil sa comunice cu cainele tau fara a avea nevoie de prea multa pregatire, fapt care s-ar putea dovedi de nepretuit in cazul unei situatii neasteptate sau de urgenta!

Cum incepi

Incepe in acelasi fel in care ai incepe cu un caine care aude – simpla repetitie, rabdare, recompensa si multe laude. Singura diferenta in dresjul unui caine surd este faptul ca iti folosesti mainile in loc de cuvinte. Cainii sunt atenti la fizic prin insasi natura lor, asa ca nu va dura mult pana cand cainele va incepe sa se uite la mainile tale intr-un mod intentionat pentru a gasi indicatii. Ar trebui sa incepi cu ceva ce capteaza cu adevarat atentia. Cuvantul “Biscuit” este intotdeauna un cuvant care face placere catelului. (Biscuit =  arcuieste-ti mana dreapta pentru a forma litera B si roteste varfurile degetelor pe palma mainii stangi ca si cum ai taia un biscuit). Cu cainele in fata ta, fa semnul pentru biscuit si da-i apoi o recompensa delicioasa.  Asteapta pentru cateva secunde si apoi repeta. Odata ce catelul tau face legatura intre cuvantul “biscuit” si recompensa, vei fi pe calea cea buna.

Pastreaza totul cat mai simplu si foloseste intotdeauna un semn pentru ceea ce doresti. Inainte sa iti dai seama, cainele tau iti va privi mainile, sperand ca ele ii vor comunica ceva delicios. Poti continua cu invatarea comenzii “stai jos”. Tine minte sa acorzi recompense si sa lauzi, mai ales sa lauzi. Cainii au invatat 65 de semne diferite precum, “biscuit”, “stai jos”, “vino”, “toaleta”, “stai”, “aseaza-te”, “opreste-te” si “lasa”. Ei pot invata pana si semnele pentru numele lor individuale. “Toaleta” (foloseste semnul pentru toaleta care este un simplu T format prin punerea degetului mare de la mana dreapta intre aratator si degetul mijlociu si clatinarea usoara) este un semn excelent pentru furisarea in casa si pentru a intreba cainele daca are nevoie sa iasa afara sau nu. Foloseste acest semn de fiecare data cand il scoti afara pentru toaleta. Tine minte sa fii intotdeauna bland, rabdator si foarte pozitiv. Recompenseaza si nu pedepsi niciodata. Cu cat recompensezi mai mult, cu atat mai receptiv va fi catelul. Adoptarea si a unui dresaj de baza pentru obedienta este o idee foarte buna. Doar foloseste-ti mainile!

Socializare si desensibilizare

Toti cainii au nevoie sa fie socializati, dar socializarea este extrem de importanta pentru cainii nostri surzi. Prin lasarea altor oameni sa ofere recompense cainelui inca de cand este pui, poti garanta faptul ca intalnirea cu strainii va deveni o experienta minunata pentru cainele tau. Desensibilizarea fata de situatiile care produc spaima, precum sperietura sau trezirea brusca, este obligatorie si trebuie sa fie facuta cu grija, rabdare si intr-un ritm lent. Exerseaza venind din spate si atingandu-ti cainele atunci cand nu se uita la tine. Trezeste-ti cainele din somn prin atingerea patului sau a zonei in care doarme sau printr-o mangaiere blanda. Incepe aceasta miscare foarte bland si sporeste apoi actiunea. Acest lucru va ajuta la dimunarea posibilitatii ca animalul tau sa fie speriat de o miscare brusca sau atunci cand este trezit dintr-un somn adanc.

Siguranta este foarte necesara

Sa ii oferi cainelui tau siguranta este vital. Cainii surzi nu pot auzi pericolele care se apropie si trebuie sa fie tinuti in medii sigure. Cel mai bine este sa fie tinuti in curti ingradite si usile catre curti nesupravegheate sau neingradite ar trebui sa fie tinute inchise. Daca nu ai o curte ingradita, plimbarile lungi ofera un mod distractiv si sigur de a face exercitii cu cainele intr-un spatiu deschis. Hamurile sunt cele mai sigure in plimbarile lungi. Hamurile de siguranta care combina o zgarda fixa cu o functiune de strangere limitata il impiedica pe caine sa isi scoat capul din zgarda, sa devina liber si astfel expus la pericole. Asigura-te ca ai inclus cuvantul “surd” pe placuta cu numele cainelui, astfel incat sa nu fie perceput gresit in caz ca se pierde vreodata.

Rechemarea sau chemarea

Cainii surzi trebuie sa te poate vedea pentru a te “auzi”. Din acest motiv, trebuie sa devii creativ atunci cand iti rechemi cainele atunci cand el sta cu spatele la tine. Inauntrul casei, poti bate pe podea si cainele tau va simti vibratia. Imediat ce se uita la tine, fa miscarea de “vino” si recompenseaza-l imediat ce incepe sa vina inspre tine. Poti aprinde si stinge o lanterna pentru a-ti chema cainele din partea de sus a scarilor, din partea de jos, in afara sau dintr-o alta camera. Poti chiar sa arunci o jucarie moale in directia lui pentru a-i capta atentia si miscarea bratelor ii va intra in vederea periferica. Zgarzile care vibreaza sunt disponibile si ele, dar ai grija sa nu iei una care include si o functie de soc. La apus sau in intuneric, poti folosi o lanterna sau o lumina laser pentru a-ti rechema cainele. Tine minte sa il lauzi si sa il recompensezi de fiecare data cand vine atunci cand il chemi.

Exercitii

Toti cainii au nevoie de exercitiu pentru sanatate si distractie. Cainii surzi nu fac exceptie de la asta si le place sa fuga si sa se joace. Urmarirea momelii, prinderea discului de Frisbee, alergatul, exercitiile de agilitate si de aport sunt doar cateva dintre lucrurile distractive care ii ajuta sa se simta activi, sa capete incredere si sa fie fericiti. Cainii surzi formeaza legaturi deosebit de apropiate cu familiile stapanilor. Datorita acestei relatii speciale, apare riscul crescut de anxietate datorata separarii, ori de cate ori stapanul nu este prezent.

10 ponturi speciale pentru cainii nostri speciali

Invatati sa comunicati cu ei.

Intotdeauna dati-le de stire cand sunteti in apropiere.

Fiti intotdeauna blanzi.

Dresati-i folosind multe laude si alte completari pozitive.

Permiteti-le sa se apropie de un nou venit, prin mirosirea la inceput a palmei sau pumnului inchis al persoanei respective.

Oferiti-le un gard de imprejmuire care este sigur si esential pentru siguranta lor.

Lucrati cu ei intr-un program de dresaj organizat si continuu.

Iubiti-i si acceptati-i cu nevoile lor speciale.

Tineti-i in preajma voastra in casa pentru a-i ajuta sa se adapteze la inceput, sa vina in casa, sa formeze legaturi si sa se simta in siguranta.

Tineti-i in lesa si aproape de voi atunci cand iesiti la plimbare. Placutele cu numele ar trebui sa includa numele cainelui si cuvantul “surd” in cazul in care cainele se pierde vreodata sau nu este bine inteles.

Referinte: petplace.com

Un comentariu

eu am un caine surd(saracutzul) ….. e un dogo argentino….
nu stiu ce sa fac ..de exemplu cand el doarme daca nu aude cum fac sal trezesc…ca el saracul se sperie si mie frica sa nu ma muste……. un dogo argentino creste foarte mare….pot fi pericolosi??
mie frica ca vin din spatele lui si nu ma audee, se sperie si ma musca…..
va rog raspundetimi cat mai repede….va rog…..multumesc